İşgal sonrası Afganistan
Afganistan'da helikopter düştü
Helmand eyaletinde yere çakılan NATO helikopterindeki altı Amerikalı asker yaşamını yitirdi.
Haberin Öne Çıkanları
Soruştruma başladı
Taliban'la görüşmeler
İrtibat ofisi

afganistan'da görev yapan bir nato helikopteri helmand eyaletinde düştü. abd liderliğindeki koalisyon güçlerinden yapılan açıklamada, ch 53 model helikopterin perşembe günü düştüğü ve altı askerin hayatını kaybettiği duyuruldu.
açıklamada, helikopterin düştüğü bölgede 'düşman faaliyetleri bulunmadığı' ifade edilirken, ölen nato askerlerinin amerika birleşik devletleri (abd) vatandaşı olduğu açıklandı.
helikopterin düşmesiyle ilgili soruşturma başlatıldı.
afganistan'ın güneyindeki kandahar kentinde abd ve nato operasyonlarının yürütüldüğü hava üssü'nün girişinde perşembe günü bir intihar saldırısı düzenlenmiş, saldırıda siviller hayatını kaybetmişti.
taliban'la görüşmeler
öte yandan, afganistan dışişleri bakanlığı, taliban ile barış görüşmelerinin 'afganlar arasında yapılması gerektiğini' bildirdi.
dışişleri bakanlığı sözcüsü canan musazay, kabil'den video konferans aracılığıyla abd savunma bakanlığı pentagon'da yetkililere yaptığı açıklamada, ''eninde sonunda doğrudan barış görüşmeleri afganlar arasında yapılmalı. başka seçenek yok'' dedi.
uzlaşma sürecinde uluslararası desteğin memnuniyetle karşılandığını belirten sözcü, ''afganistan'da siyasi çözüm bulmaya hazırız. bu nedenle devlet başkanı hamid karzai afgan hükümetinin taliban'a adres verilmesi konusunu desteklediğini ifade etti'' dedi.
irtibat bürosu
taliban, katar'ın başkenti doha'da irtibat bürosu açacağını ve barış görüşmelerine sıcak baktığını açıklamıştı.
afganistan'ın önde gelen muhalefet liderleri, abd'nin arabuluculuğunda taliban'la yapılacak muhtemel görüşmelere destek verdiğini bildirmişti.
kabil yönetimi ise abd ve katar'ın taliban'ın ofis açması için doha üzerinde gizlice anlaştığı haberlerinden rahatsız olmuştu. karzai yönetimi, taliban ile gizli görüşmeler yapılması haberleri üzerine doha büyükelçisini ülkeye çağırmıştı.
afganistan, yabancı ülkelerin onay almadan barış sürecine müdahil olmamasını talep ediyor.
kaynak: ajanslar
Yorumlar