İşgal sonrası Afganistan
Afganistan'da karakola bombalı saldırı
Taliban’ın etkin olduğu Kandahar’daki binanın önünde patlayan bomba, ikisi çocuk en az dokuz kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.
Haberin Öne Çıkanları
Binada büyük hasar
Araçtaki bomba patladı
Üstlenen olmadı

afganistan'ın güneyinde yer alan kandahar’daki polis merkezinde meydana gelen patlamada, en az beşi polis, ikisi çocuk dokuz kişi öldü, altısı polis 19 kişi yaralandı.
kandahar hükümet sözcüsü saysal ahmed, saldırının binanın park yerinde bulunan bir araca yerleştirilmiş bomba ile gerçekleştirildiğini ve merkeze büyük hasar verdiğini söyledi.
kandahar, taliban'ın en kuvvetli olduğu bölgelerden. saldırıyı henüz üstlenen olmadı.
cumhurbaşkanı hamid karzai ise yaptığı açıklamada “bir kez daha afganistan’ın düşmanları kandahar kentinin kalabalık bir bölgesinde yaptıkları saldırıyla, masum afgan halkına karşı düşmanlıklarınk göstermiş oldular” diye konuştu.
sivil ölümler rekor düzeyde
birlemşmiş milletler (bm) cumartesi günü yaptığı açıklamada afganistan’da 2011 yılıunda yaşanan sivil ölümlerin rekor düzeye ulaştığını belirtmişti. ülkedeki bm yardım misyonu (unama) tarafından hazırlanan rapora göre, 2009 senesinde sivil kayıplar 2 bin 412 iken, bu sayı 2010 senesinde 2 bin 790'a, 2011'da ise daha önceki tüm yılları aşarak 3 bin 21'e çıktı.
raporda, 2010'a göre 2011'de yüzde 8 oranında artan ölümlerin çoğunun (yüzde 77) arkasında taliban güçlerinin olduğu, saldırılarda patlayıcıların daha fazla kullanıldığı ve daha ölümcül intihar saldırılarının düzenlendiği belirtilmişti.
bununla birlikte afgan hükümetini desteklemek için yapılan hava saldırılarının da, 2011 yılında sivil ölümlerini artırdığına dikkat çekilmişti. raporda, amerika birleşik devletleri (abd) öncülüğündeki yabancı güçlerin ve afgan ordusunun geçen yıl ölümlerden yüzde 14 oranında sorumlu olduğu kaydedilmişti.
taliban ise sivil ölümlerinin yüzde 77'sine taliban militanların sebep olduğuna ilişkin raporu reddetti. taliban, internet sitesinde yaptığı açıklamada bm'yi, "insan haklarına yoğunlaşmaktan çok siyasi davranmaya çalışmakla" suçladı.
çekilme tartışması
öte yandan afganistan'daki koalisyon güçlerinin, askerlerini 2014 yılında çekmeleri öngörülüyor .
ülkede, kuzey atlantik antlaşması örgütü’ne (nato) bağlı olarak görev yapan ulsulararası güvenlik destek gücü (isaf) bünyesinde, 48 ülkeden 130 bin civarında asker görev yapıyor.
afganisan'da, 90 bin askeri bulunan abd dışında yaklaşık 9 bin 500 ingiliz, 4 bin 800 alman ve 4 bin fransız askeri bulunuyor. ingiltere, eylül ayına dek 500 asker çekerek afganistan’daki asker sayısını 9 bin seviyesine düşürmeyi planlıyor.
fransa ve almanya da, geçtiğimiz aylarda aşamalı olarak askerlerini çekmeyi planladıklarını açıklamıştı. türkiye’nin ise halen bölgede bin 786 askeri bulunuyor.
kaynak: ajanslar
Yorumlar