türkiye'nin iç kesimlerindeki afyonkarahisar'da gerçekleşen ve 25 askerin hayatına malolan cephanelik faciasıyla ilgili soruşturma sürüyor. soruşturmada bölük komutanı binbaşı ali duran tutuklandı, kıdemli albay veysel özbay ile üsteğmen tarık aydın ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
askeri savcılık tarafından yürütülen soruşturmada, 500’üncü istikam ana depo komutanlığı’nda görevli üç subay eskişehir’deki askeri mahkemeye çıkarıldı. mahkeme heyetine ifade veren üç asker, 248 ton el bombası ile 360 ton 175 milimetrelik merminin iki depoya istiflendiğini anlattı. subaylar ifadelerinde beş depoya sığacak mühimmatın iki depoya sığdırılmaya çalışıldığını anlattı.
ifadeler doğrultusunda mahkeme üç şüpheliden, bölük komutanı binbaşı duran’ın cezaevine gönderilmesine karar verdi. olayla ilgili daha önce dört askerin de başka görevlere atandığı açıklanmıştı.
kimlik tespiti tamamlandı
patlamada hayatını kaybeden 24 askerin ankara adli tıp kurumu'nda sürdürülen kimlik tespit çalışmaları da tamamlandı. askerlerin cenazeleri teşhiş edilemez durumda olduğu için ailelerden alınan kan örnekleriyle dna testi yapılıyordu. kimliği patlama sonrası tespit edilen bir asker daha önce toprağa verilmişti.
askerlerin cenazeleri pazar günü gata'da düzenlenecek törenin ardından ailelerine teslim edilecek.
'sabotaj veya terör delili yok'
patlamayla ilgili soruşturmayı yürüten askeri savcılık, yaptıkları incelemelerde sabotaj ya da terör delili bulunamadığını açıkladı. sabotaj iddiaları, daha önce anamuhalefet partisi chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu tarafından gündeme getirilmişti.
erdoğan'dan açıklama
türkiye başbakanı recep tayyip erdoğan ise, bir askerin merak nedeniyle el bombasını patlatmış olabileceğini söyledi.
ukrayna gezisi sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan erdoğan, genelkurmay başkanı necdet özel’le yaptığı görüşme sonrası bu kanaatin çok yüksek olduğunu söyledi. ancak buna şahit olabilecek asker olmadığını hatırlatan erdoğan, "olayla ilgili şahit olarak dinlenebilecek insan yok, şahit konumunda olacaklar şehit” dedi.
almanya’dan ithal el bombalarının patlama ihtimalinin yüksek olduğunu belirten erdoğan şöyle devam etti:
“bana bizzat genelkurmay başkanı anlattı. üç çeşit el bombası var. bunların ikisi mke üretimi yerli yapım, diğeri almanya’dan ithal. mke yapımı bombalarda fünyeler ve bombalar aynı sandık içinde ama ayrıdır. almanlarınki ise, fünye ile el bombası bütündür. serçe parmağı halkaya takılarak kullanılanlar var. kavranarak kullanılanlar var. şimdi burada tahminler döndürülüyor. ya merak saikiyle ele alınan bir el bombasının patlaması ihtimali üzerinde duruyorlar ki, daha çok almanlardan ithal edilenin üzerinde duruluyor"
afyonkarahisar'da bulunan şehit mete saraç kışlası'nda 5 eylül gecesi, el bombalarının depoya yerleştirilmesi surasında cephanelik havaya uçmuştu. çevreye yayılan patlayı mühimmat nedeniyle patlama sonrası çıkan yangına müdahale edilememiş, günün aydınlanmasıyla 25 askerin öldüğü belirlenmişti.
genelkurmay başkanlığı, patlamanı yaşandığı cephanelikte sadece uzman personelin görev yaptığını, basında yer alan haberlerin aksine, tecrübesiz kısa dönem erlerin olay sırasında deponun dışında bulunduğunu açıklamıştı.
kaynak: ajanslar
Yorumlar