Türkiye
AİHM'den Türkiye'ye bir yıl süre
Uzun yargılama süresiyle ilgili üç bin şikayet başvurusunu donduran mahkeme, mağduriyetleri giderme sözü veren Ankara’nın talebini dikkate aldı.
Haberin Öne Çıkanları
Komisyon kurulacak
Pilot dava seçildi
Yol haritası hazır

avrupa insan hakları mahkemesi (aihm) uzun yargılama süreleriyle ilgili türkiye’den gelen yaklaşık 3 bin şikayet başvurusunu askıya aldı. nedeni ise ankara hükümetinin talebi.
aihm tarafından en çok mahkumiyet cezası alan ülkelerin başında gelen türkiye ile ilgili strasbourg’daki mahkemeye ulaşan şikayet konularının başında ağır işleyen yargı sistemi ve uzayan davalar geliyor.
türkiye’nin başını sıklıkla ağrıtan bu duruma son vermek isteyen ankara, geçtiğimiz aylarda aihm’in bağlı olduğu avrupa konseyi'ne bir ‘niyet mektubu’ göndererek, uzun yargılama mağduru davacı vatandaşları için etkin bir iç hukuk yolu oluşturmaya hazır olduğunu bildirdi.
adalet bakanı sadullah ergin, son strasbourg ziyareti sırasında konuyu gündeme getirmiş ve aihm de önemli iş yükünden hafifleyeceği için bu öneriye sıcak bakmıştı.
bunun için türkiye’ye bir yıl zaman veren aihm, sürenin sonunda ankara’nın sözünü tutup tutmadığına bakarak kararını verecek.
komisyon kurulacak
uzun yargılama süresiyle gelen bir şikayeti, ‘pilot dava’ olarak belirleyen aihm, bu davadaki gerekçeli kararının, diğer askıya alınan davalarla ilgili mağduriyetin giderilmesi için emsal oluşturması görüşünü benimsedi.
aihm’in çizdiği bu yol haritası doğrultusunda türk hükümetinin gelecek haftalardan itibaren, şu an aihm’de yargılama süreçlerinin uzunluğu nedeniyle dava başvurusu bulunan vatandaşlar için özel bir komisyon oluşturması bekleniyor.
yargıtay ve danıştay hakimleri, hukukçu akademisyenler ve maliyecilerden oluşması beklenen komisyon, aihm’in benzer davalardaki içtihatlarını temel alacak.
komisyona işlerlik kazandırması için bir yıl süre tanıyan aihm, sürenin dolmasıyla yeni bir dava dava seçip komisyon hakkında nihai görüş belirtecek. komisyonun kriterlere uygun çalıştığına kanaat getirmesi halinde, aihm gündeminde bu konuda ankara’ya karşı yapılmış dava başvurusunu blok halinde bu komisyona havale edecek
ikinci sırada
aihm, daha önce defalarca benzer davalarda ihlal kararı vererek içtihat oluşturmuş olduğundan, bu konuda ankara’ya karşı açılan her dava neredeyse otomatik olarak türkiye’nin adil yargılanma hakkını ihlal ettiği hükmüyle sona eriyor. dolayısıyla ankara hem avrupa insan hakları sözleşmesi’nin adil yargılanma hakkıyla ilgili maddesini ihlal etmiş olmaktan sicil yiyor, hem de uluslararası bir mahkeme tarafından kendi vatandaşlarına yüklü tazminat ödemekle cezalandırılıyor.
ankara bu nedenle aihm kararlarının uygulanışının denetiminden sorumlu olan avrupa konseyi bakanlar komitesi’nde düzenli olarak hesap vermek zorunda kalıyor.
aihm’in şu an gündeminde olan 155 bin dava başvurusunun yaklaşık 16 bin 500’ünü türkiye’ye karşı açılmak istenen davalar oluşturuyor. türkiye bu rakamla rusya’nın ardından aihm’de hakkında en fazla şikâyet bulunan ülke unvanına sahip.
kaynak: ajanslar
Yorumlar