Türkiye
Aile hekimlerinden 'nöbet' mitingi
Ayda 8 saat nöbet tutuma zorunluluğunu protesto etmek amacıyla aile hekimleri Ankara'da miting düzenledi. Hakimler artan iş yükünden de rahatsızlıklarını dile getirdi.

1 ocak 2015 tarihinden itibaren geçerli olacak aile hekimlerinin cumartesi günleri ayda 8 saat nöbet tutma uygulaması aile hekimleri dernekleri federasyonu (ahef) tarafından başkent ankara'da düzenlenen mitingle protesto edildi.
mitinge katılanlar sıhhıye'deki toros sokak'tan ellerinde pankartlar ve dövizlerle slogan atarak kolej kavşağına yürüdü. ahef genel başkanı murat girginer, aile sağlığı merkezleri ve toplum sağlığı merkezlerinde görevli aile hekimleri ve yardımcı sağlık personeli için sağlık bakanlığınca getirilen nöbet uygulamasını eleştirdi.
sağlık bakanı mehmet müezzinoğlu'nun, "nöbetsiz sağlık hizmeti olamayacağı" sözlerini anımsatan girginer, "birinci basamakta hekimin nöbeti olamaz. ikinci ve üçüncü basamakta olur. o sistem de zaten tıkır tıkır işliyor" dedi.
sağlıkçılara yönelik şiddetin önlenmesi için henüz yasal bir koruma getirilmediğini savunan girginer, "birinci basamakta koruyucu sağlık hizmeti veriyoruz. aşılamada avrupa şampiyonuyuz. sağlık bakanı bize teşekkür etmeyi unuttu ama ben sizlere teşekkür ediyorum" diye konuştu.
çalışma saatlerinin 08.00-17.00 olması gerektiğini savunan girginer, eylemlerinin destek gördüğünü, cuma günkü iş bırakma eylemine yüzde 90 katılım olduğunu söyledi.
'süpermen olmak gerekir'
türk sağlık-sen genel başkanı önder kahveci de 2005 yılında ilk başladığında "aile hekimliği sisteminin sadece birinci basamak sağlık hizmeti sunacağı"nın söylendiğini ancak getirilen her yeni genelge ve yönetmelikle yeni görevler eklendiğini ifade ederek, halen aile hekimlerinin 200'e yakın görev tanımı olduğunu, bunları yapmak için "süpermen" olmak gerektiğini ileri sürdü.
sağlık bakanı müezzinoğlu'nun, "süreç içinde pazar günlerine de nöbet konulacak" açıklamasını eleştiren kahveci, "ölümü gösterip sıtmaya razı edecekler" dedi.
kahveci, avrupa'da bir aile hekimine bin 500, türkiye'de ise ortalama 3 bin 500 hasta düştüğünü ifade ederek, 4 bin 500 yeni aile hekimine ihtiyaç olduğunu söyledi.
ayrıca, geçen yıl aile hekimliği sisteminde 210 milyon muayene yapıldığını, bir aile hekiminin yılda ortalama 10 bin muayene gerçekleştirdiğini de vurgulayan kahveci, günü kurtarmaya yönelik değil kalıcı çözümler üretilmesi gerektiğini belirtti.
türk tabipleri birliği merkez konseyi üyesi filiz ünal incekara ise sağlıkta dönüşüm programı'nın iflas ettiğini, aile hekimlerine nöbetin bu yüzden getirildiğini öne sürdü.
'sağlıkta memur gibi bir yapı söz konusu değil'
'nöbet' genelgesiyle ilgili konuşan sağlık bakanı mehmet müezzinoğlu, sağlıkta memur anlayışıyla 6-8 saat mesaili bir yönetimin dünyada ve türkiye'de olmadığını, olmayacağını vurgulamıştı.
müezzinoğlu, 22 bini hekim, 25 bin de hemşire ve sağlık çalışanı olmak üzere bu sistemde 45 bin sağlıkçının görev yaptığını anımsatarak, şunları kaydetti: "bu arkadaşlarım 'biz memur olacağız' diyorlarsa, sağlıkta memur gibi bir yapı hekime de hemşireye de söz konusu değil. dolayısıyla bu alan süreç içinde daha çok mesaili, ailelerin ve toplumun karşısında daha geniş mesaili olmak zorunda. bunu hekim ve hemşire sayımızın artışıyla paralel olarak planlamamız gerekir. ayda bir defa, cumartesi 8 saat o aile hekimi muhatap olduğu ailelere sağlık hizmeti sunacak. bunu arkadaşların türkiye kamuoyuna bir sorun gibi getiriyor olmalarından da mesleğim adına, bu mesleğin mensubu olarak açıkçası biraz rahatsızlık duyuyorum".
bakan müezzinoğlu, hekim ve hemşire sayısı arttıkça nöbetin pazar günleri de olabileceğini belirtmişti.
kaynak: anadolu ajansı
Yorumlar