Kürt sorunu

'Ailemle tartıştım, uzaklaşmak istedim'

PKK'nın dağ kadrosuna götürülmek üzere Hakkari'de tutuldukları evden kurtarılan üç kız ailelerine teslim edildi. Kızlardan ikisi aileleriyle tartıştıkları gerekçesiyle, diğeri ise sempati duyduğu için örgüte katılmak istediğini anlattı.

Konular: Türkiye
Yapılan kontrollerde kızların sağlık durumlarının iyi olduğu tespit edildi. [AA]

hakkari'nin yüksekova ilçesinde polisin yaptığı baskında kurtarılan ikisi 18 yaşından küçük üç kız savcıya ifade verdikten sonra aileleriyle buluştu ve memleketlerine gitmek üzere kentten ayrıldı.

kars'ın kağızman ilçesinden diyarbakır'a gelerek çocuklarının bırakılması için eylem yapan binnaz ve sacit b. çiftinin 16 yaşındaki kızları s.b. önceki gün cep telefonundan ailesini arayınca, güvenlik güçleri yerini belirledi. ailelerinin haber alamadığı 17 yaşındaki z.t. ile 22 yaşındaki f.k.'nin de aynı evde olduğu tespit edildi.

güvenlik güçleri, kızları pkk'nın dağ kadrosuna götürmekle görevli iki kadını gözaltına aldı. bu şüphelilerden biri tutuklandı.

savcılık ifadelerinde kızlardan ikisi aileleri meselesi yüzünden, z.t. ise sempati duyduğu için örgüte katılmak istediğini anlattı.

'ailemle tartıştım, uzaklaşmak istedim'

lise birinci sınıf öğrencisi olan s.b. bir süre önce ailesiyle tartıştığı için evden ayrıldığını ve arkadaşlarının yanına gittiğini belirterek şu ifadeyi verdi:

"bu sırada ismini bilmediğim biri örgüte katılmamı istedi. ben de bu konuşmalar üzerine o an içinde bulunduğum bunalımdan dolayı yaşadığım yerden ayrılıp uzaklaşmak istedim ve bu isteğimi orada bulunan görevlilere bildirerek örgütün kırsal alanına gitmek istediğimi söyledim. ismini bilmediğim beyaz tenli, sarı saçlı 1.75 boylarında, zayıf yapılı, yüzü güneşten kararmış 26 yaşlarındaki erkek bir şahıs beni alarak emin olup, olmadığımı sordu. ben de emin olduğumu söyledikten sonra şahısla birlikte ara sokakta bulunan park halindeki kırmızı renkli motosiklete binerek, dibekkaya köyündeki yaklaşık 15 dakika sonra örgüt noktasına geldik. bu noktada 500'e yakın silahlı örgüt mensubu, birçok bixi, doçka, tarzı ağır silah da bulunmaktaydı. bense oraya vardığımda, şu an benimle birlikte olan z. t. isimli şahıs da oradaydı. kendisini örgüt kıyafeti ve kalaşnikof marka silahlı olarak gördüm. burada z. t. ile birlikte atış talimi yaptık. aynı zamanda siyasi ve ideolojik eğitimler de aldık."

Polis cep telefonu sinyalinden kızların bulunduğu evi tespit etti.
[[AA]]

s.b. yüksekova'da kaldıkları evde masa üzerinde unutulan cep telefonuyla ailesini aradığını belirterek, "ben isteyerek örgüte katılmak için yola çıktım, fakat sonrasında pişman oldum. ben eğitimime devam etmek istiyorum. ailem halen kars'ın kağızman ilçesinde ikamet etmektedir. aileme teslim edilmek istiyorum" dedi.

'antalya'da çalışmak istedim, ailem izin vermedi'

ağrı'nın doğubeyazıt ilçesi nüfusuna kayıtlı olan 22 yaşındaki f. k. ise savcılıkta verdiği ifadesinde akdeniz üniversitesi harita mühendisliği bölümü'nden mezun olduğunu anlattı. 

f.k. ailesinden uzaklaşmak için bu kararı aldığını belirterek şu ifadelerde bulundu:

"mezun olduktan sonra doğubeyazıt'a geri döndüm. bu ilçede çalışmak için iş aradım. fakat iş bulamadım. ben antalya'da eğitim aldığım alanda iş bulmuştum. bu nedenle antalya'ya dönmek istiyordum. fakat ailem izin vermiyordu. bu nedenle ailemle aramda sözlü tartışmalar yaşanıyordu. bu nedenle yanıma bir miktar para alarak evden ayrıldım. doğubeyazıt'a, arkadaşım olan arzu, van'da üniversite okuyordu, onun yanına gittim ve burada altı gün kaldım. ben ailemle aramda yaşanan tartışma nedeniyle psikolojik olarak yıpranmıştım ve bu nedenle van'a gitmiştim. ben özgür bir insanım. şu an 22 yaşında olduğum için yüksekova ilçesine gitmemde de herhangi bir sakınca yoktu. benim yüksekova'da tanıdığım kimse de yoktu. bu nedenle z. t. ve s. b. adlı iki arkadaşımla birlikte yüksekova'ya giderken tanıştım. benim örgüte karşı herhangi bir bağım ve sempatim yoktur. ben kesinlikle örgüte katılmak için evden ayrılmadım. benim evden ayrılmamın sebebi ailemden uzaklaşmaktı. ben hakkari'den sonra da antalya'ya çalışmak için gitmeyi düşünüyorum."

Kızlar aileleriyle birlikte memleketlerine döndü.
[[AA]]

'çocukluktan beri hayalimdi'

lise ikinci sınıf öğrencisi 17 yaşındaki z. t. ifadesinde 12 yaşından beri örgütün dağ kadrosuna katılma hayalinin olduğunu anlattı. yaklaşık bir aydır okula gitmeyen z.t. şunları söyledi:

"yaşadığım köyün kırsal alan olması nedeniyle, yakın alanlarda gerilla grupları bulunmaktaydı. ben de fırsat buldukça onların bulunduğu alana giderek ziyaretler gerçekleştirir ve kendimi kabul ettirmeye çalışırdım. 08.05.2014 günü kesin kararımı verip, kağızman kırsalında yerlerini bildiğim örgüt noktasına doğru yaya olarak yola çıktım. bir saat kadar yürüdükten sonra çemçi'de örgüt mensuplarının bulunduğu alana geldim. burada içerisinde agit , fırat, dijle, arjin, aşikar, civan, bawer, hejar kod adlarını hatırladığım birçok silahlı örgüt mensubu bulunmaktaydı. benden yedi gün sonra aynı noktaya s.b. isimli arkadaşım da geldi. bu noktada 28.05.2014 gününe kadar silahlı ve ideolojik eğitim aldık."

ağrı'nın tendürek dağı bölgesi ile van il sınırları içerisinde kaldıklarını ve bu süre içerisinde de kalaşnikof marka piyade tüfeği ve m 16 marka silah kullandığını anlatan z. t., 4 haziran'da ise gözleri bağlı olarak kendilerine daha önce söylenen hakkari'nin yüksekova ilçesine geldiklerini belirtti. z. t. ifadesini şöyle sürdürdü:

"yüksekova ilçesinde bizi bekleyen beyaz renkli, marka ve modelini bilmediğim bir araç ve şoförlüğünü yapan 25-30 yaşlarında esmer tenli bir şahsa teslim ettiler. bu şahıs aracıyla bizi alarak yakalandığımız adresteki eve götürdü. bu evde birkaç gün kalarak ertesi gün kuzey irak'ta bulunan bir örgüt kampına gitmeyi planlıyorduk. yapılan plan bu şekildeydi. fakat gece saat 01.00'de gözaltına alındık. amacım kürt halkının özgürlüğünün kazanması için silahlı mücadeleye girmekti. siyasi açıdan bu sorunun çözüleceğine inanmıyorum. okul hayatım yarım kalmıştır."

kaynak: doğan haber ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;