Ortadoğu

AKP başkanlık sisteminde yalnız

Meclisteki komisyonda görüşülmeye başlanan iktidarın önerisine muhalefet partileri CHP ve MHP karşı çıkarken, BDP birkaç maddeye destek veriyor.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

Meclise hesap vermeyecek

Bakanları atayacak

İki dönem seçilebilecek

Anayasa Komisyonu'nda kararların partilerin uzlaşmasıyla alınması gerekiyor. [AA]

türkiye’de 10 yıldır iktidarda olan ak parti, parlamenter sistem yerine başkanlık sisteminin getirilmesi için önerilerini yeni anayasa çalışmalarını yürüten tbmm komisyonuna sundu.

akp'nin biri süredir kamuoyunda da tartışılan yeni sistem önerisine göre yürütmenin başında beş yıl süreyle doğrudan halk tarafından seçilecek başkan olacak. aynı kişi iki dönem üst üste başkanlık görevini yürütebilecek.
 
ak parti'nin önerisi milletvekili sayısının 550 olarak korunmasını içeriyor ancak başkan meclise karşı değil halka karşı sorumlu olacak. bakanlar kurulu başkana bağlı olacak ve meclis dışından atanacak. yeni milletvekilleri bakan olamayacak, güvenoyu ve gensoru ile başkan düşürülemeyecek.
 
başkan meclisi feshedebilecek ancak bu durumda kendi görevi de sona erecek. 
 
iktidar partisi mevcut cumhurbaşkanı abdullah gül’ün görev süresinin sonu yaklaştıkça ve parti tüzüğü gereği genel başkan recep tayyip erdoğan’ın bir dönem daha başbakan olarak seçilemeyecek olması nedeniyle, özellikle son bir yıldır söz konusu sistemi ülke gündemine getiriyor. erdoğan, daha önce yaptığı birçok değerlendirmede bu sisteme sıcak baktığını ve bu göreve talip olduğunu belirtmiş ve ‘türk tipi’ bir başkanlık modeli oluşturulabileceğini söylemişti.
 
muhalefetin önerileri
 
muhalefet partileri de çalışmayla ilgili komisyona önerilerini sundu. chp ve mhp, başkanlık sistemine karşı çıkarken, bdp valilerin seçimle göreve gelmesi önerisini destekliyor.
 
parlamenter sistemin güçlendirilmesinden yana olan chp, seçim barajının yüzde 10’dan yüzde 5 indirilmesini ve yüz parlamento üyesinin 'türkiye milletvekili' sıfatını taşımasını teklif ediyor. chp'nin teklifine göre, bu milletvekilleri baraj uygulaması olmadan seçilmeli.
 
milliyetçi tabanı temsil eden mhp de, parlamenter sistemin korunmasından yana. mhp kurumlar arası çatışmaların önlenmesine yönelik çalışmaların yapılmasını istiyor. 
 
iki parti de erdoğan'ın tartışması başlatmasından bugüne, başbakan’ın yeni sistemi kendi iktidarının devamı için istediğini savunuyor. 
 
kürtlerin ağırlıkta temsil edildiği bdp ise başkanlık sistemine kısmen sıcak bakıyor, çünkü bu sayede türkiye’de yaşayan kürtler için demokratik özerkliğin önünün açılabileceğini düşünüyorlar. yerel meclislerin kurulmasını öneren bdp, bu noktada erdoğan'ın "valiler de atanmasın halk tarafından seçilsin" açıklamasına destek veriyor. 
 
yeni anayasayı yazan komisyondan kararların uzlaşıyla çıkması gerekiyor. ancak şu an için partiler bunun uzağında gözüküyor.

halen 1982 yılında askeri yönetim tarafından yapılan anayasayla yönetilen türkiye'de, anayasa birçok kez madde madde değiştirilse de iktidar partisi akp seçimlerden önce söz verdiği metni henüz ortaya çıkarabilmiş değil.
 
bir yıldır çalışmalarını yürüten komisyonda, kritik maddelerin hiçbiri şimdiye kadar yazılamadı.
 
kaynak: ajanslar
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;