TBMM

AKP'nin Meclis başkan adayı İsmet Yılmaz

Başbakan Davutoğlu, AK Parti'nin Meclis başkan adayının İsmet Yılmaz olduğunu açıkladı. CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun 'rövanşist olmayacağız' açıklaması için de "Olumlu buluyorum" ifadesini kullandı.

Ahmet Davutoğlu, Türkiye ile Halep arasındaki koridorun, Halep halkının güvenliği için kapanmamasını istediklerini söyledi. [Fotoğraf: Zahidin Köşüş / Al Jazeera Türk]

İsmet Yılmaz kimdir?

10 aralık 1961, sivas-gürün doğumlu. hukukçu, yönetici ve gemi mühendisi; istanbul teknik üniversitesi denizcilik fakültesi makine bölümünden ve istanbul üniversitesi hukuk fakültesi'nden mezun oldu. yüksek lisanslarını isveç dünya denizcilik üniversitesi'nde "gemi işletmeleri teknik yönetimi" alanında ve marmara üniversitesi sosyal bilimler enstitüsü özel hukuk abd'de yaptı. doktorasını ankara üniversitesi sosyal bilimler enstitüsü deniz hukuku alanında tamamladı. kamu ve özel sektörde yaklaşık 20 yıl mühendis, müşavir ve avukat olarak çalıştı. 2002'de denizcilik müsteşarı olarak atandı. türk telekom yönetim kurulu başkan vekilliği görevini yürüttü. 2007'de kültür ve turizm bakanlığı müsteşarlığı görevine getirildi. 1 kasım 2007'de tbmm dışından ulaştırma bakanlığı'na atandı. 24. dönem sivas milletvekili olarak tbmm'ye girdi. ak parti'nin 3. döneminde vecdi gönül'ün yerine milli savunma bakanlığı'na atandı. 25. dönem sivas milletvekili olarak tbmm'ye tekrar girdi. ingilizce biliyor. evli ve 3 çocuk babası.

başbakan ve ak parti genel başkanı ahmet davutoğlu, merkez yürütme kurulu (myk) toplantısı sonrası ismet yılmaz'ın ismini açıkladı.

ahmet davutoğlu istişarelerden sonra nabi avcı ve ismet yılmaz isimlerinin öne çıktığını söyledi.

davutoğlu, "meclis başkan adayını belirlerken, hiçbir tartışma yaşamadan istişarelerimizi yürüttük. son olarak iki arkadaşımızdan birinin ismi öne çıktı, kanaatimi de myk’ya aktardım. sivas milletvekilimiz ismet yılmaz’ı aday olarak belirledik" dedi.

davutoğlu şunları söyledi:

"her iki arkadaşımız da diğerinin daha iyi olacağını yürekten söylediler. ikisi de aynı yolda yürümekten gurur duyduğum arkadaşlarım, çok eski dostlarım. ak parti birçok badireyi atlatmışsa, bu oturduğumuz koltuklar sebebiyle değil, siyasi ahlâk sebebiyledir. nabi bey’in ismet bey ile ilgili söylediği kanaatler ağır bastı."

"ismet bey’in kendisi değil, nabi bey’in onun hakkında söyledikleri ağır bastı. tamamiyle teknik prosedür olarak bu ortaya çıktı. myk’da farklı değerlendirme olsaydı tekrar ele alırdık. tam bir mutabakatla tercih edildi. en ufak bir tartışma yaşanmadı, yaşansaydı da siyasi nezaket içinde olurdu. ama yaşanmadı. ak parti 258 vekille ismet yılmaz’ın arkasında."

davutoğlu salı günü yapılacak ilk tur seçimlerinde kazanmayı umduklarını söyledi.

davutoğlu ve ismet yılmaz daha sonra bir araya geldi.

İsmet Yılmaz ve Ahmet Davutoğlu görüştü.
[[Fotoğraf: Başbakanlık]]

baykal ilk işaret mi?

davutoğlu'na chp'nin meclis başkan adayı deniz baykal'ın "koalisyon için ilk işaret olduğu" yorumları da soruldu. ayrıca, chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu'nun cumhuriyet ve vatan gazetelerinde yer alan ifadeleri soruldu. kılıçdaroğlu'nun uzlaşmacı ifadeler kullandığı, “güven sorunu var ama rövanşizmle hareket edilmez” dediği hatırlatıldı. davutoğlu bunun üzerine şunları söyledi:

"sayın baykal çok tecrübeli bir siyasetçidir. geçici meclis başkanımız olarak da hepimizin saygıyla yaklaşması gerekir. hepimizin sayın baykal’ın adaylığına saygısı var. son derece başarılı bir şekilde yemin törenini tamamlamamıza katkıda bulundu. ama sayın baykal chp’nin adayı. partimizin adayı ismet yılmaz. koalisyon görüşmeleri başlamadan, sanki pazarlık parçası gibi telakki edilmesini kesinlikle doğru bulmam. ve en büyük gruba sahip olan parti olarak da siyasi teamüller bir, iki istisna dışında, meclis başkanının en büyük siyasi gruba sahip partiden çıkmasıyla meydana gelmiştir. kişisel ilişki anlamında saygımız, hürmetimiz vardır. ama meclis başkanlığı koalisyon görüşmelerinin bir parçası değil. bu süreç meclis başkanlığı seçimi ve sayın cumhurbaşkanımızın beni görevlendirmesiyle başlayacaktır."

"kılıçdaroğlu'nun açıklamalarını olumlu buluyorum"

"kılıçdaroğlu’nun bugün basına yansıyan ifadelerini de son derece olumlu buluyorum. seçimin ilk günlerindeki yüzde 60’lık blok gibi yaklaşımlarından sonra, görüşmelere yaklaşırken her türlü görüşmeye açık olduğunu vurgulaması önemlidir. cumhurbaşkanlığı makamına gösterilmesi gereken saygı, sadece cumhurbaşkanımızın partimizin genel başkanlığı, başbakanlığı dolayısıyla değil, türkiye cumhuriyeti’nin en üst makamı olması hasebiyle bu tartışmaların dışında tutulması gerektiğini düşündük. ve o açıdan diğer konularda rövanşizm gibi bir yaklaşım olmaması doğrudur. ümit ederim ziyaretlerimiz gerçekleştiğinde olumlu adımlar atılır. ümit ederim sayın bahçeli de benzer bir yaklaşımla, hdp içinde de benzer bir yaklaşımla ele alınır. şu an siyasi gerilimlere değil, uzlaşı içinde ülkeyi yönetecek hükümet yapısına ihtiyaç var. kobani’yle ilgili birilerinin hesabı olursa da buna karşı bütün siyasi partilerin, siyasi aktörler olarak ortak tavır sergilemeleri önem taşıyor. prensipte açıklamaları doğru bulduğumu belirtmek isterim."

bakanlık sayısı artıyor mu?

ahmet davutoğlu koalisyon olması halinde bakanlık sayısının artacağı iddialarına da yanıt verdi. davutoğlu, "bakanlık sayısı bizim 13 yıllık tecrübeye dayalı olarak bakanlıklarımızın bazılarının yeniden yapılandırılması konusunda bazı ön görüşlerimiz var. bakanlıkların icap ederse yeniden yapılandırılması konusu değerlendirilmişti. 2011’de de bazı düzenlemeler yapılmıştı. ihtiyaç olursa bu düşünülür. ama bu koalisyon tartışmalarının bir parçası değil. tek başıma hükümeti kurma görevini alsaydım da bu zaten aklımda vardı" dedi.

üç dönem kuralı

ak parti'de üç dönem milletvekili olanlar tekrar aday olamıyor. davutoğlu, "üç dönem kuralı kalkacak mı?" sorusu üzerine ise, "üç dönem kuralı, ak parti’nin kuruluşundan itibaren konulan bir kuraldır. bu kural kapsamına giren arkadaşlarımızın, siyasi aşkını, şevkini hiç etkilemediğini de son seçimler gösterdi. hepimiz ortak bir gaye için çalışıyoruz. bizde hiçbir şey mevki ve makam için değil. şu anda koalisyon kurulması gündemde olduğu için, normal bir dönemde seçim yapılacağı düşüncesinde olduğumuz için, bu tartışmalar gündemimizde yok. seçim tarihinde değişiklik olursa ilgili kurullarımızda ele alınır" dedi.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;