Gülen örgütü soruşturmaları

Akyürek açığa alındı

Hrant Dink cinayetinde ihmal ile suçlanan eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek açığa alındı.

Yolsuzluk soruşturması sırasında Hrant Dink cinayetiyle de hatırlanan Ramazan Akyürek, Teftiş Kurulu Başkanlığı'ndan alınmıştı. [AA-Arşiv]

ramazan akyürek'in açığa alınma gerekçesi 2009 yılındaki kullanıcı işlemleri kayıtlarını silmek ve sızdırmak. ancak söz konusu kayıtların ne olduğu henüz belli değil. 

akyürek, 2009'da görevden alınmış, idari yargı kararıyla aktif göreve geri dönmüş ve önce strateji geliştirme daire başkanlığı'na sonra teftiş kurulu başkanlığı'na atanmıştı. 17 aralık'taki yolsuzluk ve rüşvet soruşturması sonrasında teftiş kurulu başkanlığı görevinden de alınmıştı. akyürek'in yerine necmettin emre getirildi.

akyürek, teftiş kurulu başkanlığı görevinden alındıktan sonra idari yargıya dava açtı ve hakkındaki görev değişikliği konusunda yürütmeyi durdurma kararı verildi. strateji dairesi başkanlığı'ndaki merkez emniyet müdürlüğüne atanan akyürek bu görevinden de açığa alınmış oldu.

ramazan akyürek'in konuyla ilgili tekrar dava açacağı, yürütmenin durdurulmasını talep edeceği iddiası var. akyürek'in avukatının konuyla ilgili açıklama yapması bekleniyor. 

dink cinayetinde ihmalle suçlanıyordu

trabzon'daki santa maria kilisesi'nin rahibi andrea santoro'nun öldürüldüğü ve tayad'lılara (tutuklu ve hükümlü aileleri ile dayanışma derneği) yönelik linç girişiminde bulunulduğu dönemde trabzon emniyet müdürü olan ramazan akyürek, 8 mayıs 2006'da emniyet genel müdürlüğü istihbarat daire başkanı oldu.

akyürek'in gülen cemaati'nin emniyet'teki kilit isimlerinden biri olduğu iddia ediliyordu.

akyürek'in istihbaratın başına geçmesinden bir süre sonra, 19 şubat 2007'de hrant dink öldürüldü. olayın ardından dink'in katili ve bağlantılı olduğu isimler yakalanırken, dink'i öldüren ogün samast'ı azmettirdiği öne sürülen erhan tuncel'in polis muhbiri olduğu ortaya çıktı.

tuncel, hrant dink’in öldürüleceğini, o dönemde trabzon emniyet müdürü olan ramazan akyürek'e bildirdiğini söyledi. akyürek'in dink'in öldürüleceği konusunda yapılan 11 ihbardan sadece birini istanbul emniyet müdürlüğü'ne ilettiği ortaya çıkmıştı.

içişleri bakanlığı bunun üzerine soruşturma başlattı. soruşturmayı yürüten müfettişler hazırladıkları raporda dönemin istanbul il emniyet müdürü celalettin cerrah ile akyürek'in görev yerlerinin değiştirilmesini önerdi. akyürek, 16 ekim 2009'da görevinden alınarak emniyet genel müdürlüğü strateji geliştirme daire başkanlığı emrine uzman kadrosu ile atandı.

ama akyürek görevinden alınmasının haksız, sebepsiz ve hukuka aykırı olduğunu öne sürerek, ankara 14. bölge idare mahkemesi'nde dava açtı. mahkeme, söz konusu atama kararını iptal etti. ramazan akyürek, şubat 2012'de daire başkanlığı'ndan teftiş kurulu başkanlığı'na terfi etti. akyürek, bu atamayla emniyet merkez teşkilatında genel müdür yardımcısına denk bir makam sahibi olmuştu.

kaynak: al jazeera ve aa

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;