Gazetecilere özgürlük

Al Jazeera'den Mısır'a çağrı

Üç çalışanının gözaltına alınmasını kınayan Al Jazeera, gazetecilerin derhal serbest bırakılmalarını istedi. Mısırlı yetkililer ise onların gözaltı süresini 15 gün uzattı.

Peter Greste ise daha önce Reuters, CNN ve BBC’de çalışmış 20 yıllık kıdemli bir gazeteci. [Al Jazeera]
 

Al Jazeera Mısır'da ateş altında

28 haziran
al jazeera mübaşir’den muhammed ferhat çeteler tarafından darp edildi ve iki hafta yoğun bakımda kaldı.
3 temmuz
al jazeera arapça ekibi kahire’deki büroda altı saat boyunca alıkonuldu. ahmed hasan dört gün boyunca gözaltında tutuldu.
12 temmuz
beş al jazeera ingilizce çalışanı süveyş’te birkaç saatliğine gözaltına alındı.
15 temmuz
al jazeera mübaşir çalışanı muhammed bedr gözaltına alındı, halâ gözaltında tutuluyor.
14 ağustos
al jazeera arapça’dan abdullah şami gözaltına alındı, yanındaki kameraman ile halâ gözaltında bulunuyor. 
muhammed zeki, keskin nişancılar tarafından adeviye meydanında vuruldu.
27 ağustos
al jazeera ingilizce’den bahir muhammed iki gün boyunca gözaltında kaldı. wayne hay, adil bradow ve russ finn 5 gün boyunca gözaltında tutuldu ve sınırdışı edildi.
29 ağustos
al jazeera mübaşir prodüktörü şihab el din, iki gün gözaltında kaldı.
1 eylül
mustafa havva bir gün gözaltında kaldı, ekipmanlarına el koyuldu.
29 aralık
al jazeera prodüktörleri muhammed fehmi, bahir muhammed ve muhabir peter greste gözaltına alındı. üç gazeteci hâlâ gözaltında. 
2014
8 ocak
mısır’daki mahkeme peter greste, muhammed fehmi ve bahir muhammed’in gözaltı süresini 15 gün daha uzattı. 
24 ocak
üç al jazeera çalışanı peter greste, muhammed fehmi ve bahir muhammed’in gözaltı süresi 15 gün daha uzatıldı. 
30 ocak
mısır’daki mahkeme kaynakları al jazeera’da çalışmakta olan ya da daha önce çalıştığını iddia ettikleri 12 kişi hakkında tutuklama kararı çıkarıldığını öne sürdü. 
2 şubat
aralarında al jazeera kameramanı muhammed bedir’in de olduğu 62 sanık, geçtiğimiz yıl kahire'nin ramses meydanı’ndaki şiddet olaylarıyla ilgili davada suçsuz bulundu.
mısır yönetimi al jazeera çalışanlarının otel odalarında gözaltına alınma görüntülerini özel bir kanala servis etti. al jazeera mısır yönetimini kınadı. 
4 şubat
beyaz saray, mısır'da tutuklu bulunan gazetecilerin durumundan 'derin kaygı' duyduğunu açıkladı; aralarında al jazeera çalışanlarının da bulunduğu gazetecilerin serbest bırakılmasını istedi.
5 şubat
mısır’daki darbenin ilk günlerinde darbe karşıtı gösterilerde çekim yaparken gözaltına alınan al jazeera kameramanı muhammed bedir serbest bırakıldı.
6 şubat
al jazeera, mısır’da yargılanacağı açıklanan 20 kişiden sadece dokuzunun al jazeera çalışanı olduğunu açıkladı.
11 şubat
kahire’deki mahkeme aralarında 9 al jazeera çalışanının da olduğu 20 kişinin terör ve yalan haber yaymakla ilgili suçlardan yargılanmak üzere 20 şubat’ta mahkemeye çıkacağını açıkladı. 
20 şubat
53 gündür gözaltında tutulan al jazeera çalışanları peter greste, muhammed fehmi ve bahir muhammed ilk kez çıktıkları mahkemede kendilerine yöneltilen suçlamaları reddetti. mahkeme gazetecilerin kefaletle serbest bırakılma talebini reddetti, dava 5 mart'a ertelendi.
 
 

yetkililer al jazeera çalışanları hakkında hukuki işlem yapılacağını duyurdu.

son tutuklamalar, eski cumhurbaşkanı muhammed mursi’nin darbeyle devrilmesinin ardından mısır'daki al jazeera çalışanları ve haberciliklerine yönelik saldırıların devamı niteliğinde.

içişleri bakanlığı'nınn açıklamasına göre gözaltıların gerekçesi "resmi olarak terör örgütü ilan edilen müslüman kardeşler üyeleriyle yasal olmayan görüşmeler yapmak" ve "ulusal güvenliği tehlikeye atan haberler yayınlamak."

tutuklananlar arasındaki muhamed fehmi, al jazeera’nin mısır büro sorumlusu olarak görev yapıyordu. peter greste ise daha önce reuters, cnn ve bbc’de çalışmış 20 yıllık kıdemli bir gazeteci.

'serbest bırakın' çağrısı

merkezi katar'da bulunan al jazeera çalışanlarının keyfi tutuklanmasını kınadı ve gazetecilerin derhal ve önkoşulsuz salıverilmesini talep etti. 

sınır tanımayan gazeteciler örgütü, tutuklamaların mısır’da gazetecilere yönelik artan düşmanca yaklaşımın bir parçası olduğunu öne sürüyor.

mısırlı yetkililer, bu ülkedeki al jazeera ofislerine baskın düzenleyerek kanala ait ekipmanlara da el koyuyor ve geri vermeye yanaşmıyor.

insan hakları örgütleri, darbenin ardından mısır’da çalışan gazetecilerin şartlarının iyice kötüleştiğini belirtiyor. 

gazetecileri koruma komitesi (cpj), son yayımladığı raporda mısır, suriye ve irak’ın gazeteciler için en tehlikeli ülkeler arasında olduğunu açıklamıştı. rapora göre mısır’da koşullar dramatik bir biçimde kötüleşmeye devam ediyor.

müslüman kardeşler’in hükümet tarafından resmi olarak terör örgütü ilan edilmesinin ardından gösteriler daha da arttı.

hükümet, sina bölgesi başta olmak üzere birçok şehirde polis noktalarına yapılan saldırılardan müslüman kardeşler’i sorumlu tutuyor. müslüman kardeşler ise iddiaları reddedip sadece barışçıl gösteriler düzenlediklerini söylüyor.

mısır hükümeti, darbe lideri general abdülfettah sisi’ye cumhurbaşkanlığı yolunu erkenden açmak için, daha önce açıklanan yol haritasının aksine cumhurbaşkanlığı seçimlerini parlamento seçimlerinin önüne çekmeye hazırlanıyor.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;