Irak

Allavi’den Sadr’a 'geri dön' çağrısı

Irak’ın eski Başbakanı ve Irakiye Bloğu lideri İyad Allavi, siyasetten çekildiğini ilan eden Şii lider Mukteda Sadr’a kararından vazgeçmesi çağrısı yaptı.

Konular: Ortadoğu
Allavi, yeni kurulacak hükümetin hiçbir mezhep, din ya da ırk temelinde hareket etmemesi gerektiğini söyledi. [AA]

Mukteda Sadr

şii lider muhammed sadık sadr'ın oğlu. babası, irak şiileri arasında 20. yüzyılın en etkili isimlerinden ve şii dava partisi'nin kurucusu ayetullah muhammed bakır sadr'ın yeğeniydi. muhammed bakır sadr, 1980'de saddam hüseyin tarafından idam edildi. ardından ruhani liderliği üstlenen muhammed sadık sadr da 1999'da iki oğluyla öldürülünce yerine mukteda sadr geçti. 1973 doğumlu olan sadr, özellikle irak'ın işgali sonrası abd karşıtlığı ile daha geniş kitlelerce tanınmaya başladı ve irak'ın en etkin figürlerinden biri haline geldi.

allavi, sadr'ın ve ahrar hareketinin çekilmesinin ülke siyasetinde ciddi bir boşluk oluşturacağını söyledi, "bu durum siyasetin asıl düzleminden daha da kaymasına ve siyasal tarafların daha da ayrışmasına neden olacaktır” dedi.

ülkedeki olumsuz siyasi havaya dikkat çeken allavi “biz kendisinin siyasetten çekilme sebeplerini anlıyor ve onunla aynı hassasiyetleri paylaşıyoruz ancak sadr sadece kendisinin değil tüm iraklılarındır ve irak halkını ileriye taşıyacak siyasi mekanizmanın önemli bir parçasıdır" diye konuştu, kararından vazgeçmesi çağrısında bulundu.

irak'ın önde gelen şii siyasetçilerinden olan iyad allavi, amerika’nın irak’ı 2003’te işgal etmesi sonrası kurulan hükümetin ilk başbakanıydı. 2004-2005 yıllarında bu görevi sürdüren allavi liberal ve laik irakiye bloğu'nun da liderliğini yapıyor.

sadr'ın açıklaması

pazar günü açıklama yapan mukteda sadr siyasetten çekildiğini ve sadece dini alanda faaliyet göstereceğini ilan etmişti.

şii lider, siyaset alanından çıkarak tüm halkı toplu şekilde kucaklayacaklarını ve herkese eşit mesafede olacaklarını belirtti.

sadr hareketine ait medya kuruluşları kapatma kararının dışında kalacak.

sadr hareketi, halen maliki'nin koalisyon hükümeti içinde yer almakla birlikte hükümet ortaklarıyla sık sık sorunlar yaşıyordu.

sadr'ın siyasetten çekileceğini açıklamasının ardından, irak parlamentosunda ahrar grubu üyesi 11 milletvekili istifa etti. 

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;