Mısır'da darbe dönemi

Almanya Meclis Başkanı'ndan Sisi'ye ret

Almanya Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert, gelecek ay Almanya’yı ziyaret etmesi beklenen Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi ile yapacağı görüşmeyi Mısır'daki insan hakları ihlâllerinden dolayı iptal etti.

Abdulfettah Sisi, önümüzdeki ay Almanya'yı ziyaret etmeyi planlıyor. [Foto: Reuters / Arşiv]

almanya federal meclisi'nden yapılan açıklamaya göre başkan norbert lammert, mısır’ın berlin büyükelçiliği’ne gönderdiği yazıda abdulfettah sisi ile mecliste planlanan görüşmesini iptal etmesine gerekçe olarak mısır’daki güncel gelişmeleri gösterdi.

alman federal meclisi açıklamasında, "uzun zamandan beri parlamento seçimlerinin zamanın belirlenmesi yerine aylardan beri muhalif grupların sistematik bir şekilde kitlesel olarak tutuklanmasını, uzun süreli mahkumiyet kararlarını ve aralarında eski meclis başkanı (saad) ketatni’nin de bulunduğu akıl almaz sayıda kişiye idam cezaları verildiğini görüyoruz" ifadeleri kullanıldı.

açıklamada, ülkenin iç barışına ve demokratik gelişmesine katkı sağlamayacak bu durumdan dolayı lammert’in cumhurbaşkanı sisi ile şu anda bir görüşme yapma dayanağı bulunmadığı vurgulandı.

avrupalı liderler darbeye karşı 'sessiz'

avrupa birliği ülkeleri mısır'da 3 temmuz'daki darbenin ardından net bir şekilde mısır'daki askeri yönetimi hedef almaktan çekindi. birçok batılı lider darbe ifadesini dahi kullanmaktan kaçınırken, birçoğu darbenin ardından yapılan insan hakları ihlâllerine karşı sessiz kaldı. insan hakları ihlâlleri ise birçok lider kınamanın ötesine geçmedi.

mısır'da 3 temmuz 2013’teki darbe sonrasında iktidara gelen cumhurbaşkanı abdullfettah sisi, mayıs başında ispanya'ya gitmişti. sisi ispanya'da 'radikal dincilerle mücadele eden başkahraman' olarak karşılanmıştı.

insan hakları örgütleri, mısır'da yeni yönetimin medya ve muhalefet üzerinde giderek artan bir baskı oluşturduğunu belirtiyor.

mursi'nin iktidardan uzaklaştırılmasından bu yana mısır'da yaşanan çatışmalarda binin üzerinde kişi hayatını kaybetti ve müslüman kardeşler hareketinden yüzlerce kişi hakkında açılan davalardan idam kararları çıktı. askeri yönetim müslüman kardeşler teşkilatı'nı 'terör örgütü' ilân etmiş durumda.

mısır mahkemesi, geçen hafta sonu görülen "casusluk" ve "hapishaneler baskını" davalarında, mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş cumhurbaşkanı muhammed mursi dahil 106 kişi idam cezasına çarptırılmıştı.

kaynak: al jazeera, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;