Ortadoğu
Ankara-Bağdat hattında yeni dönem
Türkiye-Irak ilişkilerini onarım süreci Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun Bağdat ziyaretiyle hız kazandı. Davutoğlu 'Tarih boyu birlikte yaşadık, ebediyete kadar birlikte yaşayacağız' dedi.

irak dışişleri bakanı hoşyar zebari’nin 24-25 ekim'deki türkiye ziyaretinden sonra ikili ilişkilerin geliştirilmesi adına ikinci adım türkiye'den geldi. davutoğlu bağdat’a yaptığı resmi ziyarette başbakan nuri el-maliki, dışişleri bakanı hoşyar zebari, cumhurbaşkanı vekili hudayr huzai ve başbakan yardımcısı salih mutlak ile görüştü.
davutoğlu salih mutlak ile düzenlediği ortak basın toplantısında, muharrem ayında bağdat’ı ziyaret etmekten mutluluk duyduğunu belirterek söze başladı. irak’ın içinde bulunduğu zor duruma değinen davutoğlu, “irak’ın istikrarı, huzuru ve mutluluğu, türkiye’nin huzuru ve mutluluğu kadar önemlidir. tarih boyu birlikte yaşadık, ebediyete kadar birlikte yaşayacağız.” dedi.
salih mutlak ise davutoğlu’nun ziyaretinin kendileri için çok önemli olduğunu söyledi. mutlak, “bu ziyaret ikili ilişkilerin yeniden yapılandırıldığını gösteriyor. öyle görünüyor ki ilişkilerde yeni bir dönem başladı.” diye konuştu.
davutoğlu hoşyar zebari ile ortak basın toplantısında da, "irak tarafında ilişkilerimizin tekrar eskisinden de hızlı bir ivme kazanması yönündeki güçlü iradeyi görmekten büyük bir memnuniyet duydum. ben de kendilerine sayın cumhurbaşkanımızın, sayın başbakanımızın ve hükümetimizin bu yöndeki güçlü iradelerini ilettim." dedi.
diplomasi trafiği
türkiye ve irak arasında bir süredir gergin giden ilişkilerde tbmm dış ilişkiler komisyonu başkanı ve ak parti istanbul milletvekili volkan bozkır başkanlığındaki heyetin bağdat'ı ziyaret etmesinin ardından bir yumuşama dönemine girildi.
ilişkilerin normalleşmesi adına önemli bir adım olarak değerlendirilen ziyarette bozkır, irak başbakanı nuri el-maliki ve zebari'yle bir araya gelmişti.
bozkır ayrıca irak başbakanı maliki'ye başbakan recep tayyip erdoğan'ın ankara davetini de iletmişti.
daha sonra ise zebari, türkiye’yi ziyaret etmiş ve devlet kanadından birçok isimle görüşerek ilişkilerde yeni bir döneme girildiğinin sinyallerini vermişti.
davutoğlu’dan sonra cemil çiçek’in de bağdat’ı ziyaret etmesi bekleniyor. ayrıca başbakan düzeyinde ziyaretlerin de yapılması da gündemde.
ilişkiler neden bozuldu?
2012 yılında hakkında idam cezası verilen irak'ın sünni kökenli cumhurbaşkanı yardımcısı tarık haşimi’nin bir dönem türkiye’ye sığınması, ankara'nın, bağdat’ın onayını almaksızın kuzeydeki irak bölgesel kürt yönetimi’yle petrol anlaşması yapması iki ülke arasındaki gerilimin başlıca nedenleriydi.
iki ülke suriye’deki krize karşı da farklı yaklaşımlar sergiledi. bağdat sık sık ankara’yı mezhepçilik yapmakla, şii ağırlıklı hükümete karşı gösteriler düzenleyen sünnileri destekleyerek ülkenin içişlerine karışmakla suçluyordu.
kaynak: ajanslar
Yorumlar