Ortadoğu

Ankara: Yetmez ama 'evet'

Suriye'ye dar kapsamlı bir harekat yapılması durumunda Türkiye, lojistik ihtiyaçların karşılanması için devrede olacak.

Konular: Türkiye, Suriye
Davutoğlu ve Prens Faysal
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suudi meslektaşı Prens Suud El Faysal ile Suriye'ye olası bir askeri harekat üzerine görüşmeler yaptı. [AA]

türkiye başbakanı recep tayyip erdoğan ve dışişleri bakanı ahmet davutoğlu, suriye’de ‘savaşın sonunu getirmese de, en azından gidişatı değiştirecek ölçüde esad rejimine darbe vurulmasını’ istiyor.

başbakan erdoğan, liderlerle yürüttüğü telefon görüşmelerinde, ‘şam rejiminin halkına karşı kimyasal silah kullanmasına seyirci kalınamayacağını’ söyledi.

dışişleri bakanı ahmet davutoğlu da yoğun bir telefon diplomasisinden sonra, mısır’daki darbe konusunda türkiye’nin görüş ayrılığı yaşadığı suudi arabistan’a gitti.

suudi arabistan’da yayınlanan vatan gazetesinin haberine göre, türk dışişleri bakanı, görüşmelerin gerçekleştiği cidde kentinde, “birleşmiş milletler güvenlik konseyi’nden suriye rejimini kınayan ve günlük katliamlarından dolayı cezalandırılmasını öngören bir karar çıkarılması için birlikte çalışalım.” mesajı verdi.

cidde dönüşü ankara’da basın toplantısı düzenleyen davutoğlu, “kamuoyumuzun, yürütmekte olduğumuz bu kapsamlı diplomasi çerçevesinde, suriye’de etnik ve mezhebi kökeni ne olursa olsun bütün kardeşlerimizin çektiği bu acıların sona ermesi için yürüttüğümüz bu çabalara destek vermesi gerekir. bugün ucuz politika yapma günü değil. herkesin üzerine düşen sorumluluk içinde davranması büyük önem taşıyor.” dedi.

dışişleri yetkilileri, türkiye’nin kapalı kapılar ardında dile getirdiği beklentileri arasında ‘uçuşa kapalı bölge ve kapsamlı bir hava harekatı’ olduğunu belirtiyor.

türkiye’nin taleplerinden birini de fransa cumhurbaşkanı françois hollande açıkladı.

hürriyet gazetesine konuşan hollande, “türkiye’nin önerdiği tampon bölge üzerinde çalışıyoruz.” ifadesini kullandı.

al jazeera’ya bilgi veren dışişleri kaynakları, bu taleplere yanıt alınamaması durumunda da türkiye’nin ‘hiç yoktan iyidir’ anlayışı çerçevesinde, uluslararası camiayla birlikte harekat edeceğini dile getiriyor.

sınırlı harekat olursa ankara ne yapacak?

ankara’da üzerinde çalışılan senaryolara göre, dar kapsamlı bir harekat yapılması durumunda türkiye, lojistik ihtiyaçların karşılanması için devrede olacak.

bu, türkiye’nin aktif olarak harekata dahil olmak yerine sadece adana’daki incirlik hava üssü’nün kullanımı, haberleşme, istihbarat, keşif, koruma, insani yardım, tahliye gibi başlıklarda devreye gireceği anlamına geliyor.

her ne kadar kapsamlı bir harekattan yana olsa da türkiye, operasyona aktif olarak katılma fikrine,  mecbur kalmadıkça sıcak bakmıyor.

radikal gazetesine konuşan askeri ve diplomatik kaynaklar, “bugüne kadar batılı muhataplarımıza, askeri operasyon olması durumunda her türlü lojistik desteği vereceğimizi ilettik. temenni etmiyoruz ama bundan sonra ancak ilkesel duruş kapsamında operasyona aktif olarak katılmayı gündemimize alabiliriz.” açıklamasını yaptı.

uluslararası harekatın gündeme geldiği noktada, ankara’nın tartıştığı bir diğer konu da, askeri operasyonlar için hükümete yetki veren tezkere. 2012 yılının ekim ayında, suriye’den atılan mermilerle şanlıurfa’nın ceylanpınar ilçesindeki sivillerin hayatını kaybetmesi üzerine meclis, suriye’ye askeri operasyon için hükümete yetki veren tezkereyi onaylamıştı. hükümet tarafı, olası bir askeri operasyonda, bu tezkerenin yeterli olduğunu öne sürüyor.

muhalefet kanadından ise bu konuda farklı sesler yükseliyor. operasyona karşı olduğunu belirten ana muhalefet cumhuriyet halk partisi’ne (chp) göre, bu tezkere yeterli değil.  chp sözcüsü haluk koç, “4 ekim’de süresi dolacak olan tezkere, suriye’ye kapsamlı bir müdahale için yeterli değil. tezkerenin gerekçesi, müdahaleyi karşılamamaktadır. bu nedenle yeni bir tezkere gerekmektedir. chp bu koşullarda meclis’e gelecek tezkereye ret oyu verecektir.” dedi.

milliyetçi hareket partisi (mhp) ise bir yandan suriye politikası nedeniyle hükümeti eleştirdi, bir yandan da tezkerenin süresinin uzatılmasını istedi. yazılı bir açıklama yapan mhp genel başkanı devlet bahçeli, ‘suriye’deki olayların türkiye’yi artan ölçüde tehdit etmesi halinde tercih edilecek yol ve çalışmanın belli olduğunu’ söyledi.

barış ve demokrasi partisi (bdp) de operasyona karşı.

diplomatik ve askeri kaynaklar, esasen hava sahası, askeri üsler ve havaalanlarının kullandırılması gibi konular için yeni bir tezkereye ihtiyaç duyulabileceğini belirtiyor.

ancak operasyonun nasıl yapılacağı henüz belirlenmediği için şimdilik bir hazırlık yok.

'dış güvenlik zirvesi' toplanıyor

tüm bu gelişmeler, ankara’da bu akşam yapılacak ‘dış güvenlik zirvesi’nde değerlendirilecek.

saat 18.30’da başbakan erdoğan başkanlığında yapılacak toplantıya, genelkurmay başkanı orgeneral necdet özel, başbakan yardımcısı beşir atalay, ekonomiden sorumlu başbakan yardımcısı ali babacan, adalet bakanı sadullah ergin, dışişleri bakanı ahmet davutoğlu, içişleri bakanı muammer güler, milli savunma bakanı ismet yılmaz, mit müsteşarı hakan fidan ile başbakanlık müsteşarı efkan ala katılacak.

erdoğan, toplantı öncesinde, haftalık olağan görüşme kapsamında cumhurbaşkanı abdullah gül ile de görüşecek. 

kaynak. al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;