Türkiye
Ankara'da gündem Kobani
Salı günü düzenlenen IŞİD protestolarında çıkan olaylarda 19 kişi hayatını kaybetti. Olayların ardından iki il merkezi ile, dört ilin bazı ilçelerinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Bu olayların ele alındığı Güvenlik Zirvesi sona erdi.

güvenlik zirvesi başbakan ahmet davutoğlu başkanlığında toplandı. 3 saat 15 dakika süren başbakanlık'taki toplantıya başbakan yardımcıları, dışişleri, milli savunma ve içişleri bakanları ile genelkurmay başkanı ve mit müsteşarı katıldı.
güvenlik toplantıları davutoğlu başbakanlık görevini üstlendikten sonra 15 günde bir düzenli olarak yapılıyor.
hdp çağrısına hükümetten tepki
hdp'nin eylem çağrısı üzerine diyarbakır, van ve istanbul başta olmak üzere bazı kentlerde kobani'de yaşananları protesto edenler sokağa çıktı. bazı illerde polise ateş açıldı, belediye otobüsleri, banka şubeleri ve işyerleri ateşe verildi.
hükümet üyeleri, hdp'nin eylem çağrısına sert tepki gösterdi. başbakan yardımcısı yalçın akdoğan salı günü yaptığı açıklamada hdp’nin çağrısını, 'sorumsuz siyaset anlayışının tezahürüdür' diye niteledi. akdoğan, "şehir merkezlerinde insanlarımızın huzurunu kaçırmaya yönelik her türlü şiddet eylemi ve vandalizme karşı kesinlikle müsamaha gösterilmeyeceği çok iyi bilinmelidir" dedi.
akdoğan çözüm süreci ve suriye'de yaşananların bağdaştırılmaması gerektiğini söyledi.
"çözüm süreci kendi mecrasında seyretmektedir. bizim dışımızda gelişen her olayı çözüm süreciyle ilişkilendirmek son derece yanlış bir yaklaşım olur. türkiye dışında yaşanan ve bizim doğrudan müdahil olmadığımız olayları bahane ederek çözüm sürecinde kırılganlık üretmek sorumsuz bir yaklaşım olacaktır."
içişleri bakanı efkan âlâ da, "şiddet bir çözüm yöntemi değildir. şiddet misliyle karşılık bulur. derhal bu akıl dışı tutuma son verilmelidir. aksi takdirde öngörülemeyen sonuçları olur bu meselenin" dedi.
kaynak: dha - aa - al jazeera
Yorumlar