Kürt sorunu

Ankara'da PKK'yla müzakere çatlağı

İmralı'yla görüşmeye yeşil ışık yakan Başbakan Erdoğan, konuyu meclise taşımaya hazırlanıyor ancak ana muhalefet CHP öneriye tepkili.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

Gündem müzakere

CHP kabul etmiyor

MHP'den sert mesaj

1999 yılından beri cezaevinde kalan Öcalan'ın geçtiğimiz günlerde PKK'nın eylemlerini eleştiren bir mesaj gönderdi. [AA]

başbakan recep tayyip erdoğan’ın kürt sorununun çözümü için cezaevindeki pkk lideri abdullah öcalan'la görüşülebileceğini söylemesinin ardından ankara’da müzakere çatlağı yaşanıyor. 

erdoğan’ın önerisine tepki gösteren chp lideri kemal kılıçdaroğlu, "eğer bir başbakan çıkıp kamuoyu önüne 'öcalan'la görüşülmeli' diye bir beyan deklare ediyorsa kendisinin muhatabı artık öcalan'dır. ben bunu kabul etmiyorum. içime de sindiremiyorum" dedi.
 
özellikle son aylarda güneydoğudaki pkk eylemlerinin ve askeri operasyonların artması nedeniyle türkiye’de hükümet ve muhalefet, kürt sorunun nasıl çözüleceğine odaklanmış durumda. başbakan erdoğan son bir haftadır katıldığı çeşitli televizyon programlarında daha önce pkk ile norveç'in başkenti oslo'da yürütülen görüşmeler gibi bir sürecin başlatılabileceğini söyledi, muhatap olarak ise imralı'da tutuklu bulunan öcalan'ı gösterdi.
 
imralı’ya heyet gönderilebileceğini belirten erdoğan, kürtlerin çoğunlukla temsil edildiği parlamentodaki bdp’yi ise sürecin dışında tutmakta kararlı. bdp’yi muhatap almayacaklarını dile getiren erdoğan buna gerekçe olaraksa, bdp’li dokuz milletvekilinin ağustos ayında basına yansıyan pkk’lılarla kucaklaşma görüntülerini işaret etti. 
 
mecliste destek arayacak
 
ak parti hükümeti çözüm önerisini pazartesi günü açılacak tbmm’de tartışmaya açmaya hazırlanıyor. ancak hükümetin yeni müzakere sürecine mecliste destek bulması zor gözüküyor. 
 
pkk’yla müzakereye karşı olduklarını belirten chp lideri kılıçdaroğlu erdoğan’ın bdp’yi dışlamasını sert sözlerle eleştirerek şu ifadeleri kullandı: 
 
“siz kalkıyorsunuz kendi muhatabınızı belirliyorsunuz. kim? 'efendim omuzunda silah olan benim muhatabım olur ama meclis'te milletvekili olan benim muhatabım olmaz. çelişkiye bakın. kucaklaştıkları kişilerden birisi silahsız, öbürü silahlı. silahsızın dokunulmazlığını kaldıracağım, cezalandıracağım, benim muhatabım olmayacak, silahlıya diyor ki 'gel otur karşıma, biz seninle oturup konuşacağız'. biz bunu kabul etmeyiz”
 
kılıçdaroğlu, erdoğan'ın, ''biz terörle mücadele edeceğiz, siyasetle de müzakere'' sözlerini anımsatarak, ''geldiğimiz sürece bakın. süreç şu; terörle müzakere yapıyor, siyasetle de mücadele” diye konuştu.
 
bdp cesur adım bekliyor
 
bdp ise öcalan’ın sürece dahil edilme ihtimaline olumlu yaklaşıyor. grup başkanvekili idris baluken, "hem pkk üzerinde olan etkisi, hem de önceki diyalog süreçlerinde oynadığı rolün ülkeye kazandırdığı pek çok şey, bu süreçte de göz önünde bulundurmalı" dedi. baluken ayrıca öcalan’a sınırlı ev hapsini de artık cesurca konuşulması gerektiğini savundu.
 
mhp ise müzakere önerisine en sert tepki veren taraf. grup başkanvekili oktay vural, erdoğan’ın ‘terör örgütü'nü muhatap almasını, milletin hazmedemeyeceğini belirtti.
 
pkk'nın çatı örgütü kck da, hükümetin yeni müzakere sürecine ilişkin açıklamalarını kamuoyunu boş vaatleri oyalama taktiği olarak nitelendirdi, öcalan'ın devreye girebilmesi için somut adımlar atılması gerektiğini belirtti.
 
müzakere serüveni
 
1984 yılında silahlı eylemlere başlayan pkk ile müzakere için bugüne kadar dolaylı ya da doğrudan yollar denendi. mit’in, 1999 yılından beri imralı adası’ndaki cezaevinde tutulan öcalan’la pkk’nın silah bırakması için görüştüğü, farklı dönemlerde basına yansımıştı. 
 
ak parti kürt sorununun çözümü için 2009 yılında 'demokratik açılım' ilan etmişti. açılım kapsamında öcalan’ın çağrısı üzerine kandil dağı’ndaki kamplarda ve mahmur kampı’nda bulunan 34 örgüt üyesi teslim olmuştu. ancak habur sınır kapısı'ndaki karşılamada yapılan gösteriler, daha sonra anayasaya mahkemesi’nin kürtlerin ağırlıklı temsil edildiği demokratik toplum partisi’ni (dtp) kapatması ve pkk’nın silahlı eylemlerini artırması üzerine açılım süreci başarısızlıkla sonuçlanmıştı.
 
açılımı tamamen rafa kaldıran olay ise, haziran 2011'deki seçimlerden bir ay sonra diyarbakır silvan'da 13 askerin pkk'lılar tarafından öldürülmesi oldu.
 
oslo süreci
 
eylül 2011'de ise, pkk ve mit arasında norveç'in başkenti oslo'da yapılan gizli görüşmelerden bir bölümünün ses kaydının yer aldığı dosyalar internete sızmıştı. kayıtlara göre, görüşmeye dönemin mit müsteşar yardımcıları hakan fidan ve afet güneş ile pkk yöneticilerinden sabri ok, mustafa karasu ve zübeyir aydar katılmıştı. ses kaydında fidan konuşmasına başbakan erdoğan tarafından görevlendirildiğini söyleyerek başlıyordu.
 
sonradan emekliye ayrılan mit müsteşar yardımcısı afet güneş, kayıtlarda, mit ile pkk arasındaki görüşmelerin beşincisinin yapıldığını ve 2,5 yıldır sürdüğünü ortaya koyuyordu.
 
kaynak: al jazeera ve ajanslar
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;