Gezi Parkı eylemleri
Arınç: Gezi, Türkiye'nin imajını zedeledi
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, protestolar sonrası değişen Türkiye algısını düzeltmeye çalıştıklarını belirterek, büyükelçilerden destek istedi. Arınç, basın özgürlüğüne yönelik bazı eleştirileri ise haklı buldu.
Konular:
Türkiye, Gezi Parkı eylemleri

başbakan yardımcısı bülent arınç, hükümetin haziran ayındaki gezi olaylarına hazırlıksız yakalandığını söyledi. arınç, 6. büyükelçiler konferansı'ndaki konuşmasında, "gezi olaylarının ve halen etkisini sürdüren başka olayların batı'da özellikle farklı algılandığını ve türkiye üzerinde soru işaretleri meydana getirildiğini, bu çabanın özellikle sürdürüldüğünü görüyorum" dedi.
'savaş muhabiri gönderdiler'
cnn, reuters ve russia today gibi uluslararası kanalların gezi sırasındaki yayınlarını da eleştiren arınç, "gezi olayları sırasında özellikle cnn international, russia today gibi, reuters gibi haber ajanslarıyla bazı ilişkilerimiz oldu. çünkü hayret ettik. çok hazırlıksız bir şekildeydik. böyle olayların adeta büyüyeceğini, toplumsal hale geleceğini de hiç düşünmemiştik. çevre duyarlılığıyla başladığını zannettiğimiz olaylar, sonra bütün illere adeta bir büyük el tarafından yönlendirilmek suretiyle sıçratıldı" dedi.
bu kanalların protestoları haberleştirmek için 'savaş muhabirlerini birkaç gün öncesinden istanbul'a gönderdiği' savunan arınç, "bazı ülkelere saatlerce canlı yayın yapıldığını, bu canlı yayınlara özellikle bu olayların bir kalkışma olarak tasvip eden insanların muhabir olarak çalıştırıldığını gördük" diye konuştu.
arınç gezi protestoları sürerken başbakan recep tayyip erdoğan'ın istanbul-kazlıçeşme'de yaptığı mitingin de cnn tarafından 'hükümet karşıtı gösteri' olarak verildiğini hatırlatarak, "kendileriyle görüştük yaptıkları bazı yanlışları kabul de ettiler. bunu dış planda belki söylemiyorlar ama biz çok iyi biliyoruz" dedi.
büyükelçilere 'imajı düzeltin' telkini
gezi’den sonra batı'da oluşan türkiye algısını değiştirmeleri için elçilerden yardım isteyen arınç, "türkiye’nin yapması gereken nedir? buradaki arkadaşların ne yapması faydalıdır? bizi bilgilendirin. buna şiddetle ihtiyacımız var” dedi.
basın özgürlüğü meselesi
bülent arınç, türkiye’nin sıkça eleştirildiği basın özgürlüğü konusuna da değindi.
bazı eleştirilerin haklı olduğuna vurgu yapan arınç, "türkiye'de gazeteciler tehdit altında, onlarcası yüzlercesi cezaevinde, konuşmak artık suç haline geldi' şeklinde karalayıcı, suçlayıcı ifadelerinin bir kısmı şüphesiz doğru olabilir. bunları izah ediyoruz. mesleki çalışmaları sebebiyle hiçbir gazeteci hakkında dava açılmadığını ve mahkum olmadığını söylüyoruz. ama mesleği gazeteci olmakla birlikte terörle mücadele kanunu kapsamında veya adi suçları işlemişlerse bunların da karşılığının bir hukuk devletinde nasıl verilebileceğini söylüyoruz ama bu çabalarımızın yeterli olmadığını üzülerek görüyorum" diye konuştu.
kaynak: al jazeera
Yorumlar