Anayasa Mahkemesi

Arslan: Kanunlaşan bazı KHK'ları inceliyoruz

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, "Mahkememiz, açık anayasal hükmü dikkate alarak, OHAL KHK'larını denetleme yetkisine sahip olmadığına karar vermiştir. Diğer yandan Anayasa koyucunun söz konusu kararnamelere ilişkin yargısal denetimi, parlamento onayından sonra öngördüğü anlaşılmaktadır. Nitekim TBMM tarafından kabul edilerek, kanunlaşan bazı OHAL KHK'ları hakkında AYM'ye iptal davaları açılmış; bu davalarda ilk inceleme aşamaları tamamlanmış ve esas incelemeye geçilmiştir" dedi.

zühtü arslan, anayasa mahkemesi'nin 55'inci kuruluş yıl dönümü dolayısıyla aym yüce divan salonu'nda düzenlenen törende konuştu. 

törene; cumhurbaşkanı erdoğan, tbmm başkanı ismail kahraman, başbakan binali yıldırım, chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu, bazı bakanlar ile hdp sözcüsü osman baydemir de katıldı. 

arslan konuşmasında ohal khk'larıyla ilgili anayasa mahkemesi'ne yapılan iptal başvurularına değindi. 

"iptal davalarında esas incelemeye geçildi"

ohal döneminde çıkarılan kanun hükmünde kararnamelerle ilgili aym'de dava açılamayacağının açık olduğunu kaydeden aym başkanı arslan, devamında şunları söyledi:

"mahkememiz, açık anayasal hükmü dikkate alarak, ohal khk'larını denetleme yetkisine sahip olmadığına karar vermiştir. diğer yandan anayasa koyucunun söz konusu kararnamelere ilişkin yargısal denetimi, parlamento onayından sonra öngördüğü anlaşılmaktadır. nitekim tbmm tarafından kabul edilerek, kanunlaşan bazı ohal khk'ları hakkında aym'ye iptal davaları açılmış; bu davalarda ilk inceleme aşamaları tamamlanmış ve esas incelemeye geçilmiştir."

olağanüstü yönetimlerin amacının olağan dönemlere dönüşün sağlanması olduğunu söyleyen arslan, "olağanüstü dönemlerde anayasa mahkemelerine önemli görevler düştüğü bilinmektedir. bunlar arasında en önemlisi temel hak ve özgürlükleri olağanüstü hale sebep olan durumun gerektirdiğinin ötesine geçen müdahalelere karşı korumaktır. anayasa mahkemeleri bu görevi yerine getirirken, hiç kuşkusuz olağanüstü yönetimin anayasal çerçevesi içinde hareket etmek durumundadır. bu bağlamda, türk anayasa mahkemesi de gerek norm denetiminde gerekse bireysel başvuruda anayasal sınırlar içinde kalarak, kararlarını vermeye devam etmektedir" dedi.

"15 temmuz sonrası bireysel başvurular arttı"

geçen yıl karara bağlanan bireysel başvuru sayısının, 2015 yılından daha fazla olduğunu bildiren arslan, "darbe teşebbüsü tüm kurum ve kuruluşlar gibi mahkememizi de etkilemiştir. 15 temmuz sonrasında bireysel başvuru sayısı, ciddi şekilde artmıştır. 2016 yılında 15 temmuz'a kadar yapılan başvuru sayısı 12 bin 712 iken yılın kalan 5,5 ayında 68 bin 44 başvuru yapılmıştır. 2017 yılının ilk aylarında da olağan dönemdeki sayıların üzerinde başvuru gelmeye devam etmiştir. şu anda, mahkememiz önünde tam 101 bin 557 derdest başvuru bulunmaktadır. bu sayı, avrupa insan hakları mahkemesi'ne 47 ülkeden yapılan toplam başvuru sayısından çok daha fazladır" diye konuştu.

16 nisan referandumu

aym başkanı arslan, 16 nisan günü yapılan anayasa değişikliği referandumuna ilişkin ise "16 nisan'da yapılan halk oylamasında halkımız, yüksek bir katılımla ve büyük bir demokratik olgunlukla sandığa gitmiştir. halk oylamasının yüzde 85'i aşan bir katılım oranıyla gerçekleşmiş olması, demokrasimiz açısından başlı başına bir kazanımdır. bu vesileyle halk oylamasının ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum. halk oylamasından bağımsız olarak anayasa'mıza göre, türkiye cumhuriyeti; devletin bölünmez bütünlüğü, milli egemenlik ve adalet anlayışı içinde, kuvvetler ayrılığına ve insan haklarına dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir. anayasal kimliğimizi ifade eden bu niteliklere haiz demokratik cumhuriyeti, onun kurucusu olan mustafa kemal atatürk'ün gösterdiği ve anayasa'nın başlangıç kısmında ifadesini bulan muasır medeniyet düzeyinin ötesine taşımak, hepimizin ortak sorumluluğu olmalıdır. hiç kuşkusuz muasır medeniyetin en önemli göstergesi adaletin sağlanmasıdır" diye konuştu.

kaynak: dha

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;