Türkiye
Askerde dayağa denetim geliyor
TBMM'de kurulacak bir komisyon, askerde şiddet gördüklerini iddia eden kişilerin iddialarını değerlendirecek. Komisyon gerekirse yasal düzenlemelere gidecek.
Haberin Öne Çıkanları
Şikayetler değerlendiriliyor
Taburlar incelenecek
TSK işbirliğine çağrıldı

türkiye'de zorunlu askerlik hizmeti sırasında yaşanan şiddet olaylarına ilişkin iddialar yasal zemine taşınıyor.
türkiye büyük millet meclisi (tbmm) insan haklarını inceleme komisyonu, 'askerlikte kötü muamele' iddialarını incelemek üzere bir alt komisyon kurmayı planladığını açıkladı. alt komisyon, eğitim taburlarını ve disiplin koğuşlarını inceleyecek.
komisyon başkanı ayhan sefer üstün, komisyona gelen şikayetler doğrultusunda bir komisyon kurmaya karar verdiklerini belirterek, mağdur olanların, mağduriyetini dile getirmediğini, bu tür olayların daha çok alt rütbelerde gerçekleştiğini anlattı.
türk ceza kanunu'nun 2005'te değiştiğini, işkence ve kötü muameleye karşı ciddi önlemler alındığını anımsatan üstün, “alınan önlemlerle, sivildeki işkence iddiaları yok denecek kadar aza indi. dolayısıyla bu kurumdaki kamu görevlileri de başlarına böyle bir şey geleceğini bilirlerse, kesinlikle işkenceye, kötü muameleye yeltenmez, akıllarından bile geçirmez'' dedi.
yasal değişiklikler olacaksa bunlara da işaret etmeleri gerektiğini vurgulayan üstün, sondajlama yapılabileceğini, 'disko' diye bilinen disiplin koğuşlarının ve eğitim taburlarının incelenebileceğini, buradaki askerlerle konuşulabileceğini belirtti.
üstün, bu tür incelemelerin, bazı iftiraların da önüne geçebileceğine işaret ederek, tsk’nın bu konuda kendileri ile işbirliği yapacaklarına inandığını söyledi.
askerde şiddete maruz kaldığını iddia edenler çeşitli platformlarda şikayetlerini dillendiriyor. son olarak meclis insan hakları inceleme komisyonu’na başvuruda bulunmak isteyenler için ‘asker hakları’ platformu çağrıda bulundu. dilekçe yazımı konusunda danışmanlık yapan platformun internet sitesinde yer alan bilgilere göre, şimdiye kadar site aracılığıyla yapılan başvuru sayısı 147'yi buldu.
avrupa insan hakları mahkemesi de (aihm), ağustos ayında türkiye'yi 'disiplin koğuşu uygulamasında şiddete maruz kaldığı' gerekçesiyle şikayette bulunan bir askere dokuz bin euro tazminat ödemeye mahkum etmişti.
kaynak: anadolu ajansı
Yorumlar