Türkiye
Askerlik kanunu değişti
Üniversite mezunları subay olma imkanı verildi. Mecburi hizmet 10 yıla indirildi. Genelkurmay'a sözleşmeli danışman alma imkanı getirildi.
Haberin Öne Çıkanları
10 yıla indi
Sözleşmeli danışman
Aile hekimi devrede

askerlik kanununda köklü değişiklikler öngören kanun tasarısı tbmm genel kurulu'nda yapılan oylamada kabul edildi.
değişen yasayla artık fakülte ve yüksek okulları bitirenlere, askerlik hizmeti sırasında veya bu hizmeti tamamladıktan sonra sözleşmeli subay veya astsubay olabilme imkanı tanındı.
muvazzaf subaylar için olan mecburi 15 yıllık hizmet süreside 10 yıla indirildi. ayrıca sözleşmeli 10 personel 'genelkurmay başkanı danışmanı' olarak çalıştırılabilecek.
erteleme şartları kolaylaştı
kanunda askerlik işlemlerinin ertelenmesine neden olan hallerden bazıları yeniden düzenlendi. 29 yaşını geçmemek kaydıyla lisede veya fakülte ve yüksekokullarda öğrenim görenler, okudukları okuldan daha aşağı seviyedeki bir öğretim kurumuna kayıt yaptırmamak, yoklama kaçağı veya bakaya kalmamak şartıyla mezun oluncaya kadar askerliği erteleyebilecek.
yasanın yeni haline göre her yıl 1 ocak-30 haziran tarihleri arasında yapılan ilk yoklama ile 1 temmuz-31 ekim tarihleri arasında yapılan son yoklama uygulamasına son verildi. yoklama işlemleri, 1 ocak gününden başlamak üzere yaklaşık 14 aylık süreye yayılacak.
muayene aile hekimlerinde
değişen yasayla askerlik işlemleri için gerekli olan sağlık muayenesi aile hekimince yapılabilecek.
yükümlülerin sağlık muayeneleri askerlik şubesinin bulunduğu yerde öncelikle varsa aile hekimi tarafından, yoksa en yakın resmi sivil sağlık kuruluşunda veya asker hastanelerinde tek tabip tarafından yapılacak.
yükümlüler hakkında ertesi yıla bırakma, sevk geciktirmesi veya 'askerliğe elverişli değildir' kararı sağlık raporlarını tanzim etmeye yetkili makam, asker hastanesi sağlık kurulu olacak.
kaynak: ajanslar
Yorumlar