Makedonya
Avrupa'da sığınmacı krizi büyüyor
Günde 2 bin kişinin geçmeye çalıştığı Yunanistan-Makedonya sınırında insanlık dramı yaşanıyor. Olağanüstü hal ilan edilen Makedonya’da polis, sersemletici bomba ve coplarla sığınmacıların geçişini durdurmaya çalışıyor.
yunanistan-makedonya sınırında haftalardır bir insanlık dramı gerçekleşiyor. çoğunluğu suriyeli sığınmacılar türkiye üzerinden geçtikleri yunanistan’dan makedonya’ya geçmek için günlerdir sınırdan temel insani ihtiyaçlardan yoksun bir şekilde bekliyor. makedonya hükümeti perşembe günü olağanüstü hal ilan ederek geçişleri durdurma çabasında. polis artık çok daha sert müdahalelerde bulunuyor. sersemletici bomba ve coplarını kullanan polisler yine de sınırı geçmek için elen sığınmacılara engel olamıyor. günde 2 bin sığınmacı sınır tellerini, açlığı, soğuğu aşmaya çalışıyor. aralarında çok fazla kadın ve çocuk var. ve bu sınırı aşabilseler bile önlerinde daha aşmaları gereken onlarca engel var.
sınırda arbede

makedonya’ya girebilenler, sınırdaki gevgelija tren istasyonunda beklemeye başlıyor. amaçları buradan sırbistan’a giden trenlere binebilmek.
çoğu suriyeli olan sığınmacılar arasında iraklılar, afganistanlılar, keşmirliler ve myanmarlılar var. çoğu türkiye üzerinden deniz yoluyla yunanistan’a geçti. asıl amaçlarıyla sırbistan’a oradan da schengen bölgesi'ndeki macaristan’a, en nihayetinde ise almanya’ya gitmek.
her ülke sınırının batısındaki diğer ülkenin baskısı ve suçlamaları sebebiyle sığınmacılara günden güne artan bir hoşgörüsüzlük ve baskı uyguluyor.
“bizi düşünmüyorsanız çocukları düşünün”

"ben buraya yaşamak için değil, sadece avrupa'ya gidebilmek için geldim. lütfen yolları açın. bizi düşünmüyorsanız, burada sefil olan hamile kadınları, çocukları ve yaralıları düşünün"
“iki kez kamışlı'da geri çevrildim”
suriye'den gelen selim mahmud

"bir ay önce suriye'den kaçmayı denedim, iki kez kamışlı'da geri çevrildim. avrupa'ya doğru gidebileceğimiz bir 'koridor'un açıldığını duyduk. izmir’den yunanistan’a oradan da makedonya sınırına geldik. ilk olarak ailelerin geçişine izin verdiler, biz de onlardan biriyiz. almanya'daki akrabalarımıza gitmek istiyoruz.”
unhcr: geçişlere izin verilsin

sınırdan geçişlere izin verildiği takdirde her şeyin eskisi gibi normale döneceğini kaydeden kraus, "bu şekilde durum daha idare edilebilir olacak ve insanların sağlıklı bir şekilde tren istasyonuna ulaşabilmeleri sağlanacak" diye konuştu.
makedonya krizde

makedonya sınırında artan göçmen sayısıyla birlikte, sınırlarda girişleri kontrol altına almak için asker ve polis yoğun güvenlik önlemleri almaya başlamış ve yaşanan olaylarda polis güçleri kaçak göçmenlerin girişini engellemek için ses bombası kullanmıştı.
makedonya içişleri bakanlığı, son iki ay içerisinde ortadoğu ve kuzey afrika ülkelerinden 44 binden fazla kişinin makedonya'ya giriş yaparak geçici sığınma talebi başvurusunda bulunduklarını açıklamıştı.
2015’te en az 2300 ölüm

libya’dan italya’ya gitmek isteyen mülteci gemilerinin sadece birinde 3 bin kişi boğulmak üzereyken kurtarıldı.
kaynak: al jazeera, reuters, afp, aa
Yorumlar