Ekonomi
Avrupa’yı Bulgar ve Romen korkusu sardı
Bulgaristan ve Romanya'da yüz binlerce kişi, 1 Ocak’tan itibaren işgücü göçünün serbest bırakılmasıyla Avrupa ülkelerine gitmeye hazırlanıyor.
Haberin Öne Çıkanları
Avrupa'ya 'iş gücü göçü' başlayacak
40 yaşın altındakiler gitmeye hazır
Şu ana kadar 1 milyon Bulgar göçtü

bulgaristan ve romanya'nın iş gücüne açılması ile binlerce kişinin iş bulma umuduyla avrupa ülkelerine akın etmesi bekleniyor. kamuoyu araştırmalarına göre sadece bulgaristan'da 200 bin kişi ab ülkelerinde göç için bekliyor.
bulgaristan ve romanya'nın iş gücüne açılması ile binlerce kişinin iş bulma umuduyla avrupa ülkelerine akın etmesi bekleniyor. kamuoyu araştırmalarına göre sadece bulgaristan'da 200 bin kişi ab ülkelerinde göç için bekliyor.
başta ingiltere, hollanda, fransa ve almanya olmak üzere bazı ab ülkelerinde, bulgar ve romen vatandaşlarının serbest iş gücü dolaşım hakkını alması sonrası oluşacak olası "iş gücü göçü" dolayısıyla yaşanan kaygıya karşın bulgar hükümeti, vatandaşlarının ab ülkelerinde özgür olarak çalışabilmelerine fırsat verecek dolaşım hakkına ilişkin bu endişenin yersiz olduğu görüşünde.
bulgar dışişleri bakanı kristiyan vigenin, hiçbir ab vatandaşının serbest dolaşım hakkına sınır konulamayacağını, ayrıca bulgarlar'ın mülteci veya ekonomik sığınmacı olarak nitelendirilmesine karşı çıkarak, hiçbir ab vatandaşının böyle bir muameleyi haketmediğini vurguladı.
bulgarlar yük değil
ab parlamentosu milletvekili ve eski dışişleri bakanı ivaylo kalfin de avrupa'nın korkularının asılsız olduğunu, geçmişte bulgaristan'da komünizm rejiminden kaçan bulgarlar'ın çocuklarının büyük bir bölümünün ab ülkelerindeki eğitim kurumlarından mezun olup, bulundukları ülkelerde nitelikli işlerde çalıştıklarını kaydetti. kalfin, artık bulgaristan'a dönmeyi düşünmeyen bulgar diasporasının hiçbir şekilde bulundukları ülkelerin sosyal ve sağlık sistemlerine yük olmadığını vurguladı.
bulgaristan işverenler birliği başkanı vasil velev de 1 ocak 2014'ten itibaren bulgaristan'dan avrupa ülkelerine kalifiye olmayan işgücü göçü olacağı görüşünün gerçeği yansıtmadığını belirtti.
ab'nin en yoksul ülkesi olan bulgaristan'da 7,34 milyonluk ülke nüfusunun 2,3 milyonu emeklilerden oluşuyor. bulgaristan'da son 10 yılda yaklaşık 1 milyon bulgar, abd ve çeşitli ab ülkelerine göç etti.
400 doktor göçtü
öğretmenlerin ortalama 250, okul müdürlerinin 330, doçentlerin 450 euro ortalama maaş aldığı ülkede, eğitimli genç nüfus ab üyeliğinin sağladığı fırsatları kolluyor. sağlık sektöründe yaşanan beyin göçüne dikkat çeken bulgaristan doktorlar birliği (bls) başkanı tzvetan rayçinov'un açıkladığı verilere göre, geçen yıl mezun olan 600 genç bulgar doktorun 400'ü bulgaristan'ı terk etti.
rayçinov, 2009 yılından bu yana bulgaristan doktorlar birliği'nin üye sayısının 35 binden 28 bine gerilediğini de kaydetti.
1 ocak 2014'te serbest işgücü dolaşımı hakkına sahip olacak bulgar ve romen vatandaşlarından endişe duyan avrupa ülkelerin korkuları, temel olarak düşük eğitimli iş gücünün avrupa'ya akın etmesi ihtimalinden kaynaklanıyor.
200 bin bulgar hazır
bulgaristan bilimler akademisi (ban) sosyoloji enstitüsü doktoru aleksey pamporov da 2014 sonrası daha çok sıcak iklimli ve öteden beri sosyal olarak kolay uyum sağladıkları yunanistan, italya, ispanya ve güney kıbrıs gibi ülkelere hareketin olabileceğini kaydetti.
ülkede 1 ocak 2014 sonrasına yönelik beklentilerin ölçümünün yapıldığı kamuoyu araştırmalarına göre ise 15-55 yaş grubunun yüzde 17'sinin hayatını ab'nin başka bir ülkesinde kurmak üzere göçe hazır. bulgarlar'ın yüzde 6,7'si 1 ocak sonrası ab'de iş aramayı planlarken yine araştırma sonuçlarına göre, yurtdışında çalışma niyeti beyan eden yaklaşık 200 bin bulgar'ın yüzde 85'i 40 yaşından genç nüfustan oluşuyor.
kaynak: anadolu ajansı
Yorumlar