Türkiye

Avukat Ersöz 'Balyoz'u anlattı

HSYK'nın Balyoz Davası'nın eski heyeti hakkında başlattığı inceleme kapsamında bazı sanıkların avukatı Hüseyin Ersöz müşteki sıfatıyla ifade verdi.

Konular: Balyoz davası
Avukat Ersöz, yargılama sırasında usül ve kanuna aykırı hareket edildiğini belirtti. [Fotoğraf: AA-Arşiv]

balyoz davası'nın eski heyeti hakkında başlatılan inceleme kapsamında "balyoz davası"nda bazı sanıkların avukatlığını üstlenen hüseyin ersöz müşteki sıfatıyla ifade verdi.

ersöz, balyoz davası yargılamasına konu 11 ve 17 numaralı cd'lerin üzerinde yapılan bilirkişi incelemesi ile söz konusu cd üzerindeki yazıların mehmet baransu tarafından savcılığa teslim edilen bavul içindeki sanık süha tanyeri'nin not defterinden birebir kopyalanarak makine yardımı ile cd'lerin üzerine yazdırıldığının bilirkişi raporu ile tespit edildiğini belirtti. 

avukat ersöz, yargılama sırasında usûl ve kanuna aykırı hareket ettiklerini belirttiği eski balyoz hakimleri ömer diken, ali efendi peksak, murat üründü ve aytekin özanlı hakkındaki şikayetini tekrar ederken, hakimler hakkında yasal incelemelerin yapılarak haklarında disiplin ve ceza kovuşturması açılmasını talep etti.

hysk başmüfettişi yunus nadi kolukısa yaptığı inceleme sonucunda bir rapor hazırlayacak. 

hazırlanan rapor hsyk 3. dairesi'ne sunulacak. raporun tamamlanmasının ardından hakimler hakkında iddialar ciddi bulunursa soruşturma açılacak ve soruşturma sonuçlanana kadar tedbiren görevden uzaklaştırma kararı verilebilinecek.

inceleme talep edilmişti

anayasa mahkemesi'nin 18 haziran 2014 tarihli kararında yer alan "adil yargılanma hakkının ihlal edilmiş" olduğuna dair tespitleri çerçevesinde balyoz davası sanıklarından orgeneral çetin doğan, emekli albay hakan büyük ve albay nedim ulusan'ın avukatı hüseyin ersöz, kapanan istanbul 10. ağır ceza mahkemesi'nin başkan ve üyeleri hakkında inceleme yapılmasını talep etmişti.

talep üzerine hsyk 3. dairesi hakimler hakkında inceleme yapılması için hysk başmüfettişi yunus nadi kolukısa'yı görevlendirmişti.

incelemenin balyoz davası'nda yeniden yargılama yapan anadolu 4. ağır ceza mahkemesi ile koordineli gitmesi ve dosya içindeki evrakların incelenebilmesi için anadolu adalet sarayı'nda başmüfettiş kolukısa'ya bir oda ve personel tahsis edilmişti. 

hsyk'nın görevlendirdiği müfettiş kolukısa dosyaya giren yeni ve eski deliller doğrultusunda balyoz eski hakimleri ömer diken, ali efendi peksak murat üründü ve aytekin özanlı'nın yargılama aşamasında kusurlu olup olmadığı konusunu inceliyor.

dava 2010'da başladı 

365 emekli ve muvazzaf subayın darbe girişimi suçlamasıyla yargılandığı dava 16 aralık 2010'da başlamış ve yaklaşık 21 ay sürmüştü. sanıkların, "eski genelkurmay başkanı hilmi özkök ve kara kuvvetleri eski komutanı aytaç yalman tanık olarak dinlenmesi ve dijital verilerin yeniden incelenmesi" yönündeki talepleri kabul edilmeden sanıklar 20 yıla kadar hapis cezaları almıştı. 

yerel mahkemenin bu tavrı üzerine aralarında çetin doğan, ibrahim fırtına ve mhp milletvekili engin alan’ın da aralarında bulunduğu 236 sanık anayasa mahkemesi’ne başvurdu. 

yeniden yargılama kararı çıkmıştı

yüksek mahkemeye başvuran sanıklar "adil yargılanma haklarının ihlâl edildiğini" savunmuştu. sanıkların bireysel başvurusunu değerlendiren anayasa mahkemesi’nden, haziran ayında oy birliği ile karar çıkmış, sanıkların "adil yargılanma haklarının ihlâl edildiği" açıklanmıştı.

bunun üzerine istanbul 4. ağır ceza mahkemesi 236 sanığın yeniden yargılanmasına karar vermiş, infazı durdurmuştu.

yeniden görülmeye başlanan davada, eski genelkurmay başkanı hilmi özkök ve eski kara kuvvetleri komutanı aytaç yalman tanık olarak dinlenmiş, ikisi de 'balyoz'u basından duyduklarını söylemişti.

kaynak: doğan haber ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;