Avustralya, Hindistan’a uranyum satacak | Al Jazeera Turk - Ortadoğu, Kafkasya, Balkanlar, Türkiye ve çevresindeki bölgeden son dakika haberleri ve analizler

Nükleer enerji

Avustralya, Hindistan’a uranyum satacak

Canberra yönetimi, NPT'ye taraf olmayan ülkelere de nükleer yakıt tedarik edilebilmesine imkan veren değişikliği onayladı.

Konular: Dünya

Haberin Öne Çıkanları

Yasal değişiklik yapıldı

Önemli muhalefet

Katı koşullar

Avustralya, dünyada bilinen uranyum rezervlerinin yüzde 40'ına sahip.
Avustralya, dünyada bilinen uranyum rezervlerinin yüzde 40'ına sahip. [Reuters]

Katı koşullar

avustralya, madenin askeri amaçlarla kullanılmayacağını garanti altına alan ticaret anlaşmaları çerçevesinde, katı koşullara bağlı olarak uranyum satıyor. canberra bu çerçevede, madenin ancak amerika birleşik devletleri, çin, tayvan, japonya, güney kore ve bazı avrupa ülkelerine satışına izin veriyordu. 

avustralya, hindistan’a yönelik olarak uyguladığı uranyum ihracatı yasağını kaldırma kararı aldı.

iktidarda bulunan merkez sol işçi partisi'nin yıllık konferansında yapılan oylamada ilgili önerge, parti üyelerinin 206'sının evet oyuyla kabul edilirken, 185 üye karşı oy kullandı.

avustralya başbakanı julia gillard, konferansta yaptığı konuşmada, hindistan'a uranyum satışına izin verilmesinin ülke ekonomisinin çıkarına olacağını belirterek, uranyumun barışçıl amaçlarla kullanılacağını garanti edecek teminatların mevcut olduğunu kaydetti.

partinin, söz konusu idari değişiklik için parlamentonun onayını alması gerekmiyor.

parti bünyesinde politika değişikliği önerisine, hindistan, nükleer silahların yayılmasını önleme antlaşması’nı (npt) imzalamadığı için güçlü muhalefet bulunuyordu.

güney asya ülkesi, pakistan ve israil ile birlikte, bu antlaşmayı hiç imzalamayan üç ülkeden biri konumunda bulunuyor. yeni delhi ve islamabad yönetimleri, nükleer silaha sahip olduklarını açıkça beyan etse de, israil bu konuda yorum yapmamayı tercih ediyor. kuzey kore ise 2003 yılında antlaşmadan çekilmişti. 

yapılan değişiklik ile, antlaşmayı imzalamayan ülkelere de uranyum ihracatı yapılabilecek. ana muhalefetteki muhafazakar avustralya liberal partisi, söz konusu politika değişikliğini destekliyor.

bilinen rezervlerin yüzde 40’ına sahip

avustralya liberal partisi iktidardayken, hindistan ile uranyum satışı konusunda müzakerelere başlamış, ancak işçi partisi 2007 yılında yönetimi devraldığında görüşmeleri kesmişti.

dünyada bilinen uranyum rezervlerinin yüzde 40'ına sahip avustralya, serbest piyasada uranyum satmıyor. yüksek rezerv seviyesine rağmen dünya uranyum tedarikinin sadece yüzde 19’unu yapan ülkede, nükleer enerji üretimi ise yasak.

başbakan gillard geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, ‘demokratik ve dinamik dost ülke’ olarak tanımladığı hindistan’ın barışçıl amaçlarla kullanacağı nükleer enerjinin, avustralya için de istihdam ve büyüme anlamına geleceğini söylemişti.

yeni delhi yönetimi, büyüyen hindistan ekonomisinin hızla artan enerji ihtiyacına cevap verebilmek için, önümüzdeki 20 yıl içinde 30 yeni nükleer enerji santrali kurmayı planlıyor. 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;