Mısır'da darbe dönemi

Avustralya'dan Mısır'a Al Jazeera çağrısı

Avustralya Dışişleri Bakanı Julie Bishop, Mısır yönetiminin hapis cezasına çarptırdığı vatandaşı Al Jazeera çalışanı Peter Greste’in kararını gözden geçirdiğini ve yıl sonunda serbest bırakılacağını umduğunu söyledi.

Konular: Ortadoğu
Kefaletle serbest bırakılan Al Jazeera çalışanları temyize başvurmuştu. [Fotoğraf: Al Jazeera-Arşiv]

julie bishop, bir televizyon konuşmasında, mısırlı mevkidaşı samih şükri’ye peter greste’nin yılbaşında serbest bırakılması için sürecin hızlandırılması çağrısı yaptı. bishop, al jazeera gazetecisinin serbest bırakılmasından umutlu olduğunu ama emin olmadığını da vurguladı.

mısır cumhurbaşkanı abdulfettah sisi, 20 kasım’da mısır'da haksız suçlamalarla hapse mahkum edilen al jazeera çalışanları için, 'ülkenin milli güvenliğiyle çelişmemesi halinde cumhurbaşkanlığı affı yetkisini kullanabileceğini' söylemişti.

darbe yönetimi lideri abdulfettah sisi, bu açıklamaları france 24 kanalına verdiği özel mülakatta dile getirmişti.

gazetecilere ağır cezalar

al jazeera muhabirleri peter greste ve muhammed fehmi 'yalan haber yaymak' ve darbe yönetimi tarafından 'terör örgütü' ilan edilen müslüman kardeşler'e yardım etmek suçlamasıyla yedi yıl hapse mahkum edildi.

baher muhammed aynı cezanın yanı sıra, 'silah bulundurduğu' iddiasıyla üç yıl daha ceza alınca cezası 10 yıla çıktı.

gazeteciler 29 aralık 2013'te gözaltına alınmış ve haziran ayında söz konusu ağır hapis cezalarına çarptırılmıştı.

al jazeera, haksız suçlamalarla hapiste tutulan ve 'itibar katline' maruz bırakılan  gazetecilerin derhal serbest bırakılması çağrısını yineliyor.

mısır mahkemesi hapis cezası verdiği üç al jazeera çalışanının temyiz başvurularını 1 ocak’ta değerlendirme kararı aldı.

mahkeme, gazetecilerin yeniden yargılanmasına karar verebileceği gibi onların serbest bırakılmasına da hükmedebilir.

darbe rejiminin ihlalleri

darbe rejiminin lideri abdulfettah sisi, bu gazetecilerin tutuklanması ve hapis cezası verilmesinin ülkesinin imajını zedelediğini kabul etmiş ve onların temyiz duruşması sonrasında serbest bırakılabileceğini açıklamıştı. sisi, bu gazetecilerin tutuklanmaları yerine sınır dışı edilmeleri gerektiğini de söylemişti.

ülkede haksız suçlamalarla dokuz ay boyunca hapiste tutulan ve açlık grevi nedeniyle sağlığı bozulan al jazeera çalışanı abdullah şami kısa bir süre önce özgürlüğüne kavuşmuştu.

mısır’da 3 temmuz darbesinin ardından binlerce darbe karşıtının yanı sıra çok sayıda gazeteci de gözaltına alındı.

mısır mahkemeleri aralarında ihvan üyelerinin de bulunduğu yüzlerce kişiyi idama mahkum ederken çok sayıda kişiyi de ağır hapis cezalarına çarptırıldı.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;