Yemen

BAE Sana Büyükelçiliği'ni kapattı

Yemen’de Şii Husilerin yönetime el koymasının ardından yaşanan istikrarsızlıktan dolayı Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) de, Sana’daki büyükelçilik faliyetlerini askıya aldığını açıkladı.

Konular: Ortadoğu
Yemen'de Husilerin yönetime el koymasına tepkiler sürüyor. [Fotoğraf: Reuters]

birleşik arap emirlikleri resmi haber ajansı (wam), sana büyükelçiliği’nin çalışmalarını cumartesi günü itibariyle askıya aldığını duyurdu.

daha önce abd, suudi arabistan, almanya, ingiltere fransa ve italya da yemen’in başkentindeki büyükelçilik faliyetlerini güvenlik gerekçeleriyle askıya aldıklarını açıklamıştı.

al jazeera’ye bilgi veren kaynaklar, cuma günü hollanda’nın sana’daki büyükelçiliğini, japonya’nın ise büyükelçilikteki konsolosluk bölümünü kapattığını söyledi.

isminin açıklanmasını istemeyen bir yemenli yetkili anadolu ajansı’na ‘bu adımlar, siyasi güçlerin krizin çözümü için bir uzlaşıya varamamalarının ardından, güvenlik durumunun daha da kötüleşmesi korkusundan dolayı atıldı’ dedi.

başkent sana eylül ayından bu yana husilerin kontrolü altında. silahlı husi milislerin aralık ayında cumhurbaşkanlığı sarayı’nı basmasından bir süre sonra önce hükümet, hemen ardından cumhurbaşkanı abdurrabbu mansur hadi istifa etmişti.

çatışmalarda 26 ölü

batı ve körfez ülkeleri yemen'deki elçiliklerini kapatırken, ülkenin güneyindeki çatışmalar devam ediyor. bayda'da husilerle şii aşiretler arasındaki çatışmalarda 26 kişi öldü. bunlardan 16'sı husi, 10'u ise sünni aşiretlerden. 

yemen’de husi darbesi

yemen'de iran destekli şii husiler, dört aydan beri başkent sana'yı elinde bulunduruyor. hükümet ile başkente giren husiler arasında 21 eylül 2014'te "barış ve ulusal ortaklık anlaşması" imzalanmıştı.

yemen ordusu ile husiler arasındaki çatışmalar ülkede karışıklık çıkarırken, diyalog görüşmelerinin kilit ismi cumhurbaşkanı hadi'nin özel kalem müdürü ahmed avad bin mübarek'in 17 ocak'ta kaçırılmasıyla gerilim iyice tırmandı.

husiler bunun ardından cumhurbaşkanlığı sarayı ile cumhurbaşkanı hadi'nin konutuna saldırdı. çatışmalarda 9 kişi öldü, 80 kişi yaralandı.

cumhurbaşkanı abdrabbu mansur hadi ve başbakan halit bahhah’ın hükümeti, husilerin ülkeyi otorite altında tutmasını protesto ederek eş zamanlı istifa ettiğini açıklamıştı.

husiler cuma günü parlamentoyu feshedip yerine 551 üyeden oluşan, ülkeyi yönetecek geçici ulusal konsey'i kurduğunu ilan etmişti.

buna göre konsey 5 kişiden oluşan başkanlık konseyi'ni seçecek. başkanlık konseyi ise yeni cumhurbaşkanını belirleyecek.

yemen’de eski devlet başkanı ali abdullah salih’in görevini bırakmak zorunda kaldığı 2011'deki ayaklanmanın ardından ülkede istikrar ve güvenlik sorunu sürüyor.

güneyde ayrılıkçı güney hareketi, yemen ordusuyla çatışıyor. kuzeyde ise iran'ın desteğini alan şii husiler ile sünni aşiretler sık sık orduyla çatışıyor.

el kaide ise güçlü olduğu birçok bölgede üslerini yemen ordusuna kaptırıyor, buna karşın petrol ve doğalgaz borularına saldırarak orduyu operasyondan vazgeçirmeye çalışıyor. hasar gören boruların tamiri güvenlik nedeniyle uzun süre alıyor; bu nedenle ülkede sık sık doğalgaz ve petrol arzında sorunlar yaşanıyor.

yemen'de açlık sınırında yaşayan insan sayısı ise 10 milyona yaklaşmış durumda.

kaynak: al jazeera, reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;