IŞİD

Bağdadi’nin durumu netlik kazanmadı

Irak Televizyonu IŞİD lideri Ebu Bekir El Bağdadi’nin yardımcısının Anbar Eyaletinde koalisyonun hava saldırısında öldüğünü duyurdu. Saldırıda Bağdadi’nin öldüğü yönündeki haberlerin ise henüz doğrulatılamadığı ifade edildi.

Konular: Ortadoğu, IŞİD
IŞİD lideri Ebubekir Bağdadi, 5 Temmuz'da Musul'da hutbe okumuştu. [Fotoğraf: Reuters-Arşiv]

irak televizyonuna göre koalisyona bağlı savaş uçakları pazar günü anbar eyaleti'ne bağlı felluce kenti yakınlarında seyir halindeki bir konvoyu hedef aldı.  konvoyda işid’in üst komuta kademesinden isimler bulunuyordu.

haberde, vurulan konvoyda bulunan işid lideri bağdadi’nin en güvendiği isimlerden ebu hazife el yemeni ve çok sayıda savaşçı hayatını kaybettiği . konvoyda işid lideri bağdadi’nin de bulunduğu iddia edildi. fakat bağdadi’nin öldüğü veya ağır yaralandığı konusunun doğrulatılamadığı ifade edildi.

iraklı askeri kaynaklara dayandırılan haberde, saldırının zamanı ve tam olarak hangi noktada yapıldığı konusunda ise bilgi verilmedi.

abd’li ve iraklı bazı askeri kaynaklar, vurulan konvoyda işid’in askeri komuta kademesinin komutanlarının olduğunu söyledi.

al jazeera’nın kaynaklarından aldığı bilgiye göre de ölenler arasında işid’in askeri kanadının komutanının yardımcısı bulunuyor.

irak savunma bakanı halid el ibadi pazar günü sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, musul yakınlarında bağdadi’nin bulunduğu bir konvoyu koalisyon güçlerinin vurduğunu ve işid liderinin ağır yaralandığını ifade etti.

işid ise sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, bağdadi’nin öldüğü veya yaralandığı yönündeki haberleri yalanladı.  

işid'in sözcüsü muhammed adnani'ye ait olduğu iddia edilen twitter hesabında, koalisyon güçlerinin operasyonunda işid lideri bağdadi'nin yaralandığına işaret ediliyordu. ancak bu hesabın da adnani’ye ait olup olmadığı ifade edildi.

abd ne doğruladı ne yalanladı

cumartesi günü, abd merkez kuvvetler komutanlığı'nın sözcülerinden patrick ryder koalisyon saldırısının irak'ın ninova vilayetinde 10 araçlık bir işid konvoyunu hedef aldığını duyururken, bağdadi'nin konvoyda olup olmadığının bilinmediğini söylemişti.

pentagon'un sözcülerinden elissa smith, "işid lideri bağdadi’nin yaralandığına dair haberleri destekleyecek bilgiye sahip değiliz" ifadesini kullandı.

anadolu ajansı'na konuşan anbar il meclisi başkanı sabah kerhut ise, saldırıda iki işid yetkilisinin öldürüldüğünü ancak ölü ve yaralılar arasında bağdadi'nin olmadığını söylemişti. kerhut, ölen işid liderlerinin anbar valisi ebu muhammed es-süveydavi ile fırat nahiyesi valisi ebu zehra muhammedi olduğunu açıklamıştı.

bağdadi 2004'ten beri abd'nin 'aranan teröristler' listesinde yer alıyor. işid liderinin yeri tam olarak bilinmiyor. bağdadi, en son 6 temmuz'da musul'daki hadba camii'nde cuma hutbesi vermiş ve kendisini müslümanların halifesi ilan etmişti.

bağdadi kimdir?

gerçek ismi ibrahim avvad ibrahim ali bedri ancak daha çok ebu bekir bağdadi olarak tanınıyor. ali bedri samarrayi, doktor ibrahim ve ebu dua isimleri ile de biliniyor. 1971'de bağdat’ın 125 kilometre kuzeyindeki samarra’da doğdu. bağdat islam üniversitesi'nde okudu. doktora yaptı ve öğretim görevlisi olarak da çalıştı. bu dönemde bir vaiz olarak öne çıktı. onu bu dönemden tanıyanlar bağdadi’yi, insanları barışçıl yöntemlerle ikna etmeye çalışan biri olarak tanımlıyor. saddam döneminde devletin istihbarat teşkilatı ile yakın ilişkisi olduğu iddia edildi. ailesi uzun zamandır pakistan’da yaşıyor.

irak’ın 2003’te işgalden sonra abd ordusunun güvenliği sağlayamadığı felluce’ye gitti ve burada irak ve abd ordusuna düzenlenen saldırılara katıldı. felluce’de savaşan saddam hüseyin’in eski komutanlarıyla temasa geçti. küçük gruplarla gerilla savaşı yürüttü. bu dönemde abd tarafından yakalandı ve cezaevine gönderildi. hapishanede diğer radikal islamcı militanlarla irtibat kurduğu ve onlardan etkilendiği iddiasına abd yönetimi şimdiye kadar cevap vermedi.

'abd yakalanmasına yardım edene 10 milyon dolar öneriyor'

abd, bağdadi'nin yakalanmasına yardım edecek veya onu öldürecek kişiye 10 milyon dolar ödül verileceğini açıkladı. bağdadi, yakalanması için 25 milyon dolar ödül konulan el kaide lideri eymen zevahiri’den sonra başına en çok para ödülü konulan isim haline geldi. suriye iç savaşının başlamasından bir ay sonra nisan 2011’de suriye’de el kaide’nin irak şam islam devleti’ni kurdu. ve adamlarını bu ülkeye yönlendirdi. suriye’de faaliyet gösteren bir diğer el kaide bağlantılı örgüt olan nusra cephesi ile müttefik olduklarını açıkladı. temmuz 2013’te de irak’ta savaşçıların tutulduğu ebu garib hapishanesi'ne saldırdı ve buradaki 500 ila 600 tecrübeli militanı serbest bıraktı ve kendi saflarına kattı. onları da suriye’deki savaşa yönlendirdi.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;