İşgalin ardından Irak
Bağdat'ta Şii semtler hedefte
Irak'ın başkentinde çoğunlukla Şiilerin yaşadığı bölgelerde infilak eden 12 ayrı bombalı araç sonucu, en az 57 kişi yaşamını yitirdi.
Haberin Öne Çıkanları
Bir dizi saldırı
Ölüm rekoru
Çocuklar da var

irak'ın başkenti bağdat, pazartesi günü bomba yüklü araçlarla düzenlenen 12 ayrı saldırıya sahne oldu. seri şekilde gerçekleşen patlamalarda en az 57 kişi öldü, yaklaşık 150 kişi de yaralandı.
başkentte öğleden sonra başlayan ve akşama kadar devam eden bombalı saldırılar, çoğunlukla şii nüfusun yaşadığı bölgelerdeki çarşı ve pazar yerlerini hedef aldı.
yardım çığlıkları
saldırılarda hayatını kaybedenler arasında çocuklar da bulunuyor. sadun caddesi'nde bomba yüklü aracın patlamasıyla gerçekleşen saldırıya tanık olanlar, çok sayıda yaralının kanlar içinde yardım çığlıkları attığını aktardı.
yardım çığlıkları
saldırılarda hayatını kaybedenler arasında çocuklar da bulunuyor. sadun caddesi'nde bomba yüklü aracın patlamasıyla gerçekleşen saldırıya tanık olanlar, çok sayıda yaralının kanlar içinde yardım çığlıkları attığını aktardı.
bir görgü tanığı, "bu masum insanlar ne suç işlemiş olabilir, dört yaşında ölen bu çocuğun günahı ne, bu katliamın sorumlusu kim?" ifadelerini kullandı.
patlamaların gerçekleştiği bölgelerde çok sayıda bina, iş yeri ve araç da zarar gördü. saldırıları şimdiye kadar üstlenen bir grup olmadı.
saldırılar önlenemiyor
ülkede son aylarda mezhep geriliminin giderek tırmanmasıyla bombalı saldırılar önlenemez bir hal alı. birleşmiş milletler'in (bm) verilerine göre, mayıs ayında şu ana kadar 350'den fazla insan hayatını kaybetti. nisan ayında ise 700'den fazla kişi saldırılara hedef oldu. söz konusu rakamlar, aylık bazda son beş yılın en yüksek ölüm bilançosu olarak kayıtlara geçti.
ülkedeki şiddet olayları, mezhep çatışmalarının doruk noktasına ulaştığı 2006-2007 yıllarının ardından aşamalı olarak azalmışt. ancak 2011 yılı sonunda ülkeyi sekiz yıldır işgal altında tutan abd liderliğindeki uluslararası koalisyon askerlerinin ülkeden çekilmesiyle yeniden tırmanışa geçmişti.
şii başbakan nuri maliki ise uzun süredir sünnilerin hedefinde. maliki yönetiminin kendilerine karşı ayrımcılık yaptığını düşünen sünniler aylardır her cuma düzenledikleri kitlesel gösterilerle hükümeti istifaya çağırıyor.
kaynak: ajanslar
Yorumlar