Başkanlık sistemi
Bahçeli'den başkanlık referandumuna yeşil ışık
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, başkanlık sisteminden yana olmadıklarını ancak bunu 'millete sormakta da sakınca görmediklerini' söyleyerek referanduma destek mesajı verdi. Bahçeli, "MHP yarlamenter sistemin revize edilip reforma tabi tutulmasından yanadır. Ancak milletimize görüşünü sormanın, filizli çelişkiyi son erdirmeyle ilgili müdâhil olmasını istemenin hiç bir mahsurlu ve sakıncalı tarafını da görmeyecektir" dedi.

partisinin grup toplantısında konuşan mhp genel başkanı devlet bahçeli, başkanlık sistemi için referanduma gidilmesine karşı olmayacakları mesajını verdi.
bahçeli, konuşmasında, "mhp milletimize görüşünü sormanın, fiili çelişkiyi son erdirmeyle ilgili müdahil olmasını istemenin hiç bir mahsurlu ve sakıncalı tarafını da görmeyecektir" ifadelerini kullandı.
bahçeli'nin sözleri şu şekilde:
"biz şartlar oluşursa, egemenliğin sahibi aziz milletimize herhangi bir sorunun ve muammanın çözümü için müracaat etmekten en ufak tereddüt göstermeyiz. bu nedenle diyorum ki, pilavdan dönenin kaşığı kırılsın. milliyetçi hareket partisi parlamenter sistemin revize edilip reforma tabi tutularak devamından yanadır. ancak milletimize görüşünü sormanın, filli çelişkiyi sona erdirmeyle ilgili müdahil olmasını istemenin hiçbir mahsurlu ve sakıncalı tarafını da görmeyecektir. türk milletine güveniyorum, akp’nin anayasa hazırlığını tbmm’ne getirmesi, ilke ve hassasiyetlerimizi gözetmesi halinde sağlıklı ve makul bir neticenin alınacağına yürekten inanıyorum."
yıldırım-bahçeli görüşmesi
başbakan binali yıldırım ile mhp genel başkanı bahçeli pazartesi günü bir araya gelmişti. daha önce üzerinde anlaşılan randevu bahçeli'nin, "ak parti başkanlık önerisini meclis'e getirsin" önerisinden hemen sonra yapılmıştı.
başbakan yıldırım geçtiğimiz hafta, mhp lideri bahçeli'nin başkanlık sistemiyle ilgili çağrısına "teşekkür ederek" yanıt vermişti. yıldırım, en kısa sürede yeni anayasa teklifini meclis'e getireceklerini ve meclis 367 milletvekiliyle onay verse dahi referanduma gideceklerini açıklamıştı.
bahçeli geçtiğimiz hafta yaptığı grup toplantısında, "ak parti başkanlık sistemiyle ilgili inadını sürdürecekse, anayasa taslağını tbmm'ye getirmelidir. bizim tercihimiz parlamenter sistemin reforma tâbi tutulmasıdır. ancak milletimiz aksini söylerse buna da diyeceğimiz herhangi bir şey doğal olarak bulunmayacaktır" demişti.
devlet bahçeli daha sonra yaptığı bir açıklama da, başkanlık sistemi tartışmalarının siyaseti zenginleştireceğini söylemişti.
mhp'den 14 vekil yetiyor
başkanlık sistemi için anayasa değişikliği, bunun meclis'te kabul edilmesi için de 367 milletvekilinin değişikliğe 'evet' oyu vermesi gerekiyor. 'evet' oyları 330-366 aralığında kalırsa değişiklik referanduma götürülüyor. başkanlık sisteminin referanduma götürülebilmesi için mhp'den en az 14 milletvekilinin değişikliğe 'evet' oyu vermesi yeterli oluyor.
hâlihazırda ak parti'nin, meclis başkanı çıkarıldığında 316 milletvekili bulunuyor. mhp'nin 40 milletvekili var. başkanlık sistemini istemeyen chp 133, hdp ise 59 milletvekiline sahip.
kaynak: al jazeera
Yorumlar