Bahreyn'de isyan
Bahreyn, Kızılhaç'ı kabul etti
Hükümet, uzun süredir ülkedeki hapishanelerde inceleme yapmak isteyen örgütün talebini yerine getireceğini açıkladı.
Haberin Öne Çıkanları
Reform yapılacak
Soruşturma başlıyor
Şiiler meydanlarda

bahreyn yönetimi, uluslararası kızılhaç örgütü’nün ülkedeki hapishanelerde inceleme yapmasına ziin verme kararı aldı. bir hükümet yetkilisinin yaptığı açıklamaya göre kızılhaç görevlileri, hapishaneler ve rehabilitasyon merkezlerini ziyaret edebilecek.
yetkili, kızılhaç görevlilerinin içişleri bakanlığı personeli için insan hakları ve uluslararası hukuk konusunda eğitim verecek. içişleri bakanı raşid bin abdullah el halife, bakanlık bünyesinde bazı reformlar yapmak için adım atma kararı aldı.
soruşturma başlıyor
öte yandan bahreyn, ülkedeki yönetim karşıtı protestolarda polisin yaygın kötü muamelesiyle ilgili soruşturma başlatıyor. içişleri bakanı el halife savcılığa, polisin insanlık dışı davranışları, ölümler ve işkence ile ilgili soruşturma başlatması talimatını verdi.
özel bir araştırma komisyonu, daha önce bahreynli yetkililerden kötü muameleyle ilgili iddiaları soruşturmasını istemişti. bahreynli yetkililer, komisyonun, polisin gözaltındakileri sorgulamasını kaydetmek amacıyla kameralar yerleştirilmesi tavsiyesini yerine getirmekte olduklarını da belirtti.
ülkede şubat ayında başlayan yönetim karşıtı ayaklamalarda aralarında birkaç güvenlik görevlisinin de bulunduğu en az 35 kişi yaşamını yitirmişti. aralarında uluslararası af örgütü, human rights watch (insan hakları izleem örgütü) ve bm'nin insan hakları ajansının da bulunduğu çok sayıda örgüt bahreyn’i çok kez işkence, adaletsiz yargı süreci ve orantısız güç kullanımı nedeniyle eleştirmişti.
şiiler meydanda
sünni el halife ailesi, şiilerin çoğunlukta olduğu, abd askerlerini de barındıran stratejik önemi yüksek körfez ülkesini 200 yıldan uzun süredir yönetiyor.
orta doğu ve kuzey afrika ülkelerini etkileyen arap baharı hareketi, geçtiğimiz şubat ayında bahreyn’e de sıçramıştı. bahreyn’de şiilerin öncülüğündeki gruplar, bu dönemden beri birçok kez daha fazla özgürlük için yönetime baskı amaçlı gösteriler düzenlemişti.
ayaklanmaların mart ayında hızlanması sonrasında, suudi arabistan ve birleşik arap emirlikleri (bae), bahreyn’e asker göndermişti. ülkede sıkıyönetim de ilan edilmişti. açıklanan insan hakları raporu, yabancı birliklerin herhangi bir insan hakkı ihlali yapmadığını belirtiyor.
kaynak: ajanslar
Yorumlar