Bahreyn'de isyan

Bahreyn polisinden müdahale

Geçen yıl başlayan ayaklanmanın yıl dönümü yaklaşırken güvenlik güçleri Şii göstericilere karşı göz yaşartıcı gaz kullandı.

Konular: Ortadoğu

Haberin Öne Çıkanları

3 ABD'li gözaltında

14 Şubat yıldönümü

Şiiler çoğunlukta

Ara sokaklara barikatlar kuran göstericilerle polis arasında gece saatlerinde de gerilim yaşanıyor. [Reuters]

bahreyn’de yönetim karşıtı şii göstericilerle güvenlik güçleri arasında çatışmalar meydana geldi.

başkent manama’da cumartesi günü düzenlenen protesto eylemlerine kalabalığı dağıtmak isteyen polis göz yaşartıcı gaz ve ses bombası kullandı. bunun üzerine kent merkezindeki meydana yürümek isteyen güvenlik güçleriyle göstericiler arasında kovalamaca yaşandı. kentin batısında toplanan şii eylemciler ateş yakarak ara sokaklara barikat kurdu.
 
son günlerde artan gösterilerin nedeni ülkede geçen yıl 14 şubat’ta başlayan ayaklanmanın yıldönümüne hazırlık. çoğunluğu şii nüfusunda oluşan bahreyn, sünni bir azınlık tarafından yönetiliyor.
 
reuters haber ajansı, demokratik reform taleplerini dile getiren şiilere destek olmak için bahreyn’e gelen üç amerikan vatandaşının da gösterilere katıldıkları sırada gözaltına alındıklarını duyurdu.
 
bahreyn yetkilileri, amerikalıların ülkeye geliş amaçlarıyla ilgili yanıltıcı bilgi verdikleri gerekçesiyle sınır dışı edileceklerini duyurdu.
 
polis bunun dışında ülkeleri açıklanmayan iki yabancı aktivisti daha yakaladı. gözaltına alınan kişiler ülkede yaşanan yönetim karşıtı gözlemlemek üzere bu hafta içerisinde bahreyn’de geldikleri belirtildi. 
 
abd ve komşu ülkede endişe
 
bahreyn’de yaşananlar komşu ülke suudi arabistan da endişelere neden oluyor. çünkü suudi yönetimi kendi topraklarının doğusunda yaşayan ve bahreyn’deki gösterilerden etkilenen şii muhalefetin güçlenmesini istemiyor. riyad yönetimini bu nedenle bahreyn’deki asker göndermiş ve manama yönetimine destek olmuştu.
 
benzer bir endişe amerika birleşik devletleri’nde (abd) de mevcut. abd’nin 5. filosunun konuşlandığı ülke washington tarafından körfez bölgesinde stratejik önemde değerlendiriliyor.
 
sünni el halife ailesi, şiilerin çoğunlukta olduğu bahreyn’i 200 yıldan uzun süredir yönetiyor. bahreyn'de şiiler, kendilerine eşit iş hakları tanınmamasından ve devlet kadrolarında görev yapamamaktan şikayetçi.
 
orta doğu ve kuzey afrika ülkelerini etkileyen arap baharı hareketi kısa sürede bahreyn’de de etkisini göstermişti. bahreyn’de şiilerin öncülüğündeki gruplar, bu dönemden beri birçok kez daha fazla özgürlük için yönetime baskı amaçlı gösteriler düzenlemişti.
 
ayaklanmaların mart ayında hızlanması sonrasında ülkede sıkıyönetim de ilan edilmişti ve büyük tartışmalar yaratan olağanüstü hal yasası ilan edilmişti. bahreyn yönetimi, kasım ayında bağımsız bir komisyon tarafından hazırlanan, güvenlik güçleri tarafından göstericilere kötü muamele yapıldığını belgeleyen raporun ardından reformlar yapılacağı sözü vermişti.
 
kaynak: ajanslar
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;