Bahreyn'de isyan
Bahreyn'de doktorlar yeniden yargılanacak
Ülkede yönetim karşıtı gösterilerde yaralanan muhalifleri tedavi ettikleri için hapis cezasına çarptırılan sağlık görevlileri bir kez daha hakim karşısına çıkacak.
Haberin Öne Çıkanları
Başsavcı kararı inceledi
'Devlete karşı suç' iddiası
Dava sivil mahkemede

toplam 20 sağlık çalışanına yönelik kararı gözden geçiren bahreyn başsavcısı, ağır hapis cezalarına çarptırılan bu kişilerin yeniden yargılanmasını istedi.
başsavcı ali el buayneyn, güvenlik mahkemesinin 28 eylül'de verdiği kararı inceledikten sonra, yeni davanın sivil mahkemelerde görülmesine karar verdi.
el buayneyn, başkent manama'daki salmaniye hastanesi'nde görev yapan doktorlar ve hemşirelerin, siyasi görüşleri nedeniyle yargılanamayacağını, yeni dava haklarının bulunduğunu açıkladı.
başsavcı ayrıca, hiçbir sağlık personelinin insani görevini yaptığı için ya da görüşleri nedeniyle cezalandırılamayacağını söyledi.
sağlık çalışanlarının avukatları ise yaptıkları açıklamada, mahkemede en temel savunma haklarından ve adil yargılanmadan mahrum bırakıldıklarını belirttiler.
sanıkların avukatları ise müvekkillerinin askeri mahkemede yargılanarak anayasal haklarının çiğnendiğini ifade edip, müvekkillerinin tutukluluk süresince çeşitli işkencelere maruz kaldığını anlattılar.
sağlık görevlileri, olağanüstü koşullar gerekçe gösterilerek kurulan özel güvenlik mahkemeleri tarafından 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmış, karar bahreyn'de büyük tartışma yaratmıştı. askeri mahkeme olan özel güvenlik mahkemesi, sağlık görevlilerinin devlete karşı suç işlediğini açıklamıştı. doktorlar hakkında açılan dava, insan hakları örgütleri tarafından yakından izleniyordu.
yeni hapis cezaları
öte yandan bahreyn özel güvenlik mahkemesi sanıklara ağır hapis cezası vermeyi sürdürüyor. mahkeme son olarak 19 göstericiyi daha hapis cezasına çarptırdı. böylece üç günde, hükümet karşıtı protestolara katıldıkları gerekçesiyle hapisle cezalandırılanların sayısı 80’i geçti.
ülkenin resmi haber ajansı bna, bu kişilerin şiddet eylemlerine katılmakla ve bir karakolu kundaklama girişiminde bulunmakla suçlandıkları açıklandı. 13 kişinin cezası beş yıl olarak açıklanırken geri kalan altı kişi bir yıl hapis cezası aldı.
mahkeme pazartesi ve salı günleri ise benzer gerekçelerle çoğu şii muhaliflerden toplam 62 kişinin 25 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasına karar vermişti.
1400 kişi tutuklandı
bahreyn'de çoğunlukta bulunan şiiler, yönetimi elinde bulunduran sünni kraliyet ailesine karşı bu yılın başından beri gösteriler düzenliyor.
gösterilere karşı bugüne kadar güvenlik güçlerinin tavrı sert oldu. ülkede olağanüstü hal ilan edilirken, isyanın bastırılması için yeni yasalar çıkarıldı ve güvenlik mahkemeleri kuruldu. şii muhalefetin zaman zaman yönetim yanlılarıyla da karşı karşıya geldiği ülkede 30 kişi meydana gelen olaylarda hayatını kaybetti. insan hakları örgütleri yemen’de tutuklu sayısının 1400’e ulaştığını bildirdi.
kaynak: ajanslar
Yorumlar