Bahreyn'de isyan
Bahreyn’de gösteri çağrısı
Başkent Manama'da yürüyüş düzenleyen muhalif gruplar, 2011’de başlayan ayaklanmaların yıldönümü için Perşembe ve Cuma günü sokağa çıkma çağrısı yaptı.

salı günü düzenlenen yürüyüşte sünni hükümetin politikaları protesto edildi.
2011’deki ayaklanmaları organize eden göstericiler, şii ve sünni temsilcilerden oluşan bir anayasa komisyonu kurulmasını ve yeni anayasanın hazırlanmasını talep ediyor.
eylemcilerin diğer talepleri ise tüm siyasi tutukluların serbest bırakılması ve işkence iddialarına ilişkin soruşturma açılması.
şii çoğunluğun sünni iktidara karşı başlattığı ayaklanmaların üzerinden üç yıl geçmesine rağmen ülkede gerilim sürüyor.
iran merkezli press tv’ye göre, muhalefetteki el vifak ulusal islami cemiyeti, perşembe günü ülke çapında protesto çağrısı yaptı. ayrıca bazı gençlik örgütleri de ayaklanmaların yıl dönümü olan 14 şubat’ta başkent manama’da ayaklanmaların sembolü olan inci meydanı’nda gösteri çağrısında bulundu.
reformlarda uzlaşı yok
son olarak, mayıs 2012'de bahreyn kralı hamad bin isa el halife, anayasada yapılması planlanan bir dizi reformu onaylamıştı.
değişikliklere göre kral, yasama meclisini feshetmeden önce seçimle göreve gelen parlamento başkanlarına ve atamayla göreve gelen danışma konseyi’ne danışmak zorunda olacak.
ancak, düzenleme muhaliflerin taleplerini karşılama konusunda yetersiz kalıyor. muhalifler, hükümetin tamamının seçimle göreve gelmesini ve üst kanadın atanarak göreve getirilmesinin sona ermesini istiyor.
muhalifler yeni düzenlemeye rağmen meclisi feshetme yetkisinin hâlâ kralda olduğunu söylüyor.
sünniler yönetiyor
ülkede 14 şubat 2011'de başlayan monarşi karşıtı ayaklanmada muhalif kaynaklara göre en az 80 kişi hayatını kaybetti. hükümet ise bu rakamın 35 olduğunu söylüyor.
2011'de başlayan isyan, kısa süre içerisinde bahreyn güvenlik güçleri ile suudi arabistan ve diğer körfez ülkelerinden askerlerin müdahalesiyle bastırılmıştı.
ülkede son olarak, kimliği açıklanmayan 15 güvenlik görevlisi hakkında, yönetim karşıtı protestolar sırasında muhalif eylemcilere 'kötü davranmaktan' soruşturma başlatılmıştı.
ancak ülkeyi 200 yıldan uzun süredir yöneten sünni al halife ailesinin çabaları muhalifler tarafından yetersiz görülüyor.
hükümetin reform adı altında bugüne kadar yaptığı değişiklikler ise muhalefet tarafından ‘makyaj’ olarak nitelendiriliyor ve bu adımların talepleri karşılamadığı iddia ediliyor. bahreyn’de nüfusun yüzde 70’ini oluşturan şiiler siyasette eşit temsil edilmediklerini ve üst düzey devlet görevlisi olarak çalışamadıklarını belirtiyor. şiilerin ayaklanmasına sünni gruplar da karşı gösterilerle meydan okuyor.
kaynak: ajanslar
Yorumlar