Bahreyn'de isyan

Bahreynli muhalifler şart koştu

Yönetim karşıtları iktidarla diyalog için, Şura Meclisi'nin kaldırılmasını ve parlamentoya daha geniş yetkiler verilmesini talep etti.

Konular: Ortadoğu

Haberin Öne Çıkanları

'Düzenlemeler yüzeysel'

'Talepleri karşılamıyor'

Görüşmelere boykot

Güvenlik güçlerinin göstericilere yönelik şiddet içeren müdahalesi çok sayıda kişinin ölümüne neden olmuştu. [Reuters]

bahreyn'de, kral şeyh hamd bin isa al halife’nin son reform önerilerini yetersiz bulan muhalifler, hükümetle diyalog için bazı şartların yerine getirilmesini istedi.

meclisi boykot eden şii el vifak bloğu'nun lideri abdulcelil halil, al jazeera’ya yaptığı açıklamada, şura meclisi'nin kaldırılmasını ve parlamentoya daha geniş yetkiler verilmesini talep etti. üyeleri atanan şura meclisi'nin, ‘seçilmiş parlamentonun yetkilerini sınırladığını' söyleyen halil, kral'ın açıkladığı düzenlemelerin yüzeysel olduğunu ve halkın taleplerini karşılamadığını belirtti.

Bahreyn'de isyan

orta doğu ve kuzey afrika ülkelerini etkileyen arap baharı hareketi, geçtiğimiz şubat ayında bahreyn’e de sıçramıştı. bahreyn’de şiilerin öncülüğündeki gruplar, bu dönemden beri birçok kez daha fazla özgürlük için yönetime baskı amaçlı gösteriler düzenlemişti. güvenlik güçlerinin şiddet içeren  müdahalesi çok sayıda göstericinin ölümüne neden olmuştu. kralın emriyle kurulan bağımsız konsey olayları soruşturmuş ve güvenlik güçlerinin işkenceye varan kötü muamelesini belgelemişti.

al jazeera, bahreyn’de muhalefetin, al halife’ye tepki göstererek, kral'ın hükümet yetkilileriyle yapılması çağrısında bulunduğu görüşmeleri boykot ettiği bilgisini edindi.

al halife, pazar günü yaptığı konuşmada, kral'ın meclisin alt kanadını feshetme yetkisinin sınırlandırılmasını teklif etmiş, milletvekillerini görevden almadan önce meclisin her iki kanadından liderlerin fikrini alacağını belirtmişti. meclisin üst kanadı olan 40 üyeli şura konseyi’nin üyelerini atarken de süreci kamuoyuna açıklayacağı sözünü vermişti. 

şura meclisi başkan yardımcısı cemal fahru ise reformların bahreyn toplumunda geniş kabul gördüğünü söyledi. fahru, şura meclisi'nin kaldırılması talebini, bahreyn anayasası'na uygun olmadığı gerekçesiyle reddetti.

çatışmalar sürüyor

öte yandan bahreyn yetkilileri, ülkedeki son karışıklıklar sırasında dördü polis 24 kişinin öldüğünü açıkladı. muhalifler ise ölü sayısının 30’a çıktığını ve yüzlerce kişinin yaralandığını kaydetti. bahreyn'de, başkent manama'nın dışındaki şii mahallelerinde hükümet karşıtı protestolar artmış ve göstericileri güvenlik güçleri ile çatışmıştı. 

sünni al halife ailesi, şiilerin çoğunlukta olduğu, amerika birleşik devletleri (abd) askerlerini de barındıran stratejik önemi yüksek körfez ülkesini 200 yıldan uzun süredir yönetiyor.

ülkede protestoların başlamasından bu yana aralarında muhalefetin önemli isimleri, sağlık görevlileri, öğretmenler ve genç aktivistlerin de bulunduğu yüzlerce kişi tutuklandı.

aralarında uluslararası af örgütü ile insan hakları izleme örgütü'nün de bulunduğu insan hakları kuruluşları, hükümeti defalarca vatandaşların haklarını ihlal etmekle suçlamıştı. bu kuruluşlar bahreyn'de insanların haksız şekilde yargılandıklarını, orantısız güç kullanıldığını ve işkence yapıldığını belirtmişti.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;