Balyoz davası

Balyoz'da mahkeme 25 beraate uydu

Balyoz davasına bakan mahkeme, Yargıtay’ın 25 sanıkla ilgili beraat verilmesi yönündeki kararına uydu, ancak 63 sanıkla ilgili ceza verilmemesi yönündeki kararına uymadı. Bu sanıklar AYM kararı doğrultusunda değerlendirilecek.

Konular: Türkiye
Mahkemeye mütaalasını sunan savcı, talebin reddedilmesi yönünde görüş belirtti.
Mahkemeye mütaalasını sunan savcı, talebin reddedilmesi yönünde görüş belirtti. [AFP-Arşiv]

360 kişinin yeniden yargılanmasına karar verilen balyoz davasında, aldığı mahkûmiyet kararları yargıtay tarafından bozulan 88 sanık ilk kez hâkim karşısına çıktı

mahkeme, yargıtay 9. ceza dairesi’nin, havelsan'ın eski genel müdürü ömer faruk a. yarman’ın da aralarında bulunduğu 25 sanık hakkındaki bozma yönündeki kararına uyulmasına karar verdi.

mahkeme, yine yargıtay 9. ceza dairesi’nin 63 sanık hakkındaki ‘anlaşma suçu kapsamında kalması nedeni ile haklarında 5237 sayılı tck'nın 316/2. ve cmk'nın 223/4-a maddeleri gereğince "ceza verilmesine yer olmadığı" kararını ise reddetti. 63 sanık ile ilgili önümüzdeki günlerde bir değerlendirme yapacak olan mahkeme ya bu sanıklar hakkında yeni bir dava görecek ya da anayasa mahkemesini'nin (aym) yeniden yargılanmasına karar verdiği 230 sanık ile birlikte yargılayacak.

anayasa mahkemesi’nin 18 haziran 2014 tarihli kararında bu dava dosyası ile ihlal kararı verildiğini ifade eden mahkeme, "yargıtay’ın ceza verilmesine yer olmadığına ilişkin kararın hukuki sonuçları beraat kararına göre daha aleyhe olduğundan, ayrıca bu karar sanıkların özlük haklarını da etkilediğinden bu sanıklar hakkındaki davanın anayasa mahkemesi kararı uyarınca değerlendirme yapılmak üzere tefrik edilerek ayrı esasa kaydedilmesine karar verildi" dedi.

mahkeme, suçun niteliği ve dosya kapsamına göre suçtan doğrudan zarar görmeyen abdurrahman dilipak, rıdvan kaya, abdurrahman koçoğlu, mesut göğebakan, özgür düşünce ve eğitim hakları derneği’nin davaya katılma yönündeki kararını ise kaldırdı.

avukatların bir kısmı yeniden yargılama istedi

avukatlardan şule nazlıoğlu erol, müvekkilinin yeniden yargılanmasını ve bu davanın yeniden yapılacak yargılamayla birleştirilmesini istedi.

avukat kemal yener saraçoğlu ise, müvekkilleri hakkındaki kararların sahte dijital kayıtlar nedeniyle alındığını belirtti. saraçoğlu, “yeniden yargılanmalarını talep ediyoruz” diye konuştu.

avukat ilkey sezer de yargıtay’ın bozma kararına uyulmasını ve yeniden yargılama yapılacak olan dava ile birleştirilmesini talep etti.

yargıtay’ın bozma kararına uyulmasını talep eden avukat hüseyin ersöz de. “bu yargılama devam ettiği sürece sanıkların, haklarını geri almaları mümkün değil. dava biterse haklarını geri alabilecek. davanın genişletilmesini istiyoruz. dijital delillerle ilgili yeni rapor alınmasını talep ediyoruz” dedi.

davada bazı avukatlar ‘yeniden yargılama’ isterken, bazıları da yargıtay’ın beraat yönündeki bozma kararına uyulmasını talep etti.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;