Orta Afrika Cumhuriyeti
Ban Türkiye’den asker istedi
Başbakan Erdoğan ile telefonda görüşen BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, Orta Afrika Cumhuriyeti’nde güvenliğin sağlanması amacıyla oluşturulan uluslararası barış gücüne, Türkiye’nin de katkı sağlamasını istedi.

dışişleri bakanlığı kaynakları, türk dışişleri ve tika temsilcilerinden oluşan bir heyetin orta afrika cumhuriyeti’ne gittiğini açıkladı. heyetin başkanlığını afrika işleri genel müdürü hulusi kılıç yapıyor. kılıç’ın başkanlığında hazırlanacak rapora göre, ban ki moon’un talebine nasıl bir yanıt verileceği kararlaştırılacak.
talep ban'dan geldi
başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, birleşmiş milletler (bm) genel sekreteri ban ki-moon pazartesi günü telefonla başbakan erdoğan'ı aradı. görüşmede, orta afrika cumhuriyeti’ndeki (oac) gelişmeler ele alındı.
genel sekreter ban, orta afrika cumhuriyeti’nde güvenliğin sağlanması amacıyla oluşturulan uluslararası barış gücüne türkiye’nin de avrupa askeri misyonu çerçevesinde katkı sağlamasını arzuladıklarını belirtti.
başbakan erdoğan ise oac’de ab askeri misyonu’na katkıda bulunma konusuna ilişkin değerlendirmelerin devam ettiğini söyledi.
erdoğan, oac’de güvenlik durumunun bozulmasının ve insani krizin derinleşmesinin, söz konusu ülkedeki müslümanları da olumsuz etkilediğine dikkati çekti.
başbakan erdoğan, bu çerçevede, orta afrika devletleri ekonomik topluluğunun (eccas) 9-10 ocak'ta düzenlediği encemine zirvesi'nin akabinde kurulan yeni geçiş hükümetinin inancı ne olursa olsun, tüm sivil halkın güvenliğini sağlamasının büyük önem taşıdığını da vurguladı.
erdoğan, ayrıca türkiye’nin oac halkına yardım sağlamaya devam edeceğini belirtti.
‘binlerce ölü var'
hristiyan samba-panza'nın ocak ayında, darbeyle işbaşına gelen müslüman michel djotodia’nın yerine yemin ederek cumhurbaşkanlığına başlamasının ardından oac’de müslümanlara yönelik saldırılar giderek artıyor.
uluslararası af örgütü'nden en son yayımlanan bir raporda bangui’nin kuzeydoğusunda hristiyan anti balaka milislerince düzenlenen iki ayrı saldırıda 50’yi aşkın müslümanın hayatını kaybettiği bildirilmişti.
çoğu müslümanlardan oluşan seleka grubunun mart ayındaki darbeyle iktidarı ele geçirmesinin ardından, 4,6 milyon nüfuslu ülkenin yarısı yardıma muhtaç hale geldi. bir milyon kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.
“anti-pala” adlı hristiyan grup, seleka’ya karşı silahlanırken, bm’ye göre iki grup arasındaki çatışmalarda binlerce kişi hayatını kaybetti. afrika birliği’nden 4 bin 600 asker barış gücü misyonuyla ülkeye konuşlandırılsa da çatışmalar durdurulamadı. fransa eski sömürgesine yaklaşık 1600 askerle müdahale etti.
avrupa birliği de altı yıldır ilk kez yabancı topraklara asker gönderme kararı aldı. çatışmalar şiddetlenirken geçen hafta ülke geçici devlet başkanını seçti. başkent banqui’nin eski belediye başkanı catherine samba-panza, seçimi kazandıktan sonra silahlı grupları diyaloğa davet etme sözü verdi. ancak henüz hristiyan ve müslüman silahlı gruplar arasında diyaloğun işaretleri gelmiş değil.
kaynak: al jazeera ve aa
Yorumlar