Bosna Savaşı

Barış yanlısı Sırplara saldırı

Srebrenitsa soykırımını 19'uncu yılında anmak için Bosna-Hersek’e giden barış yanlısı Sırplar, ırkçı Sırpların saldırısına uğradı. Saldırıya uğrayan grubun sözcüsü bu durumu şöyle özetledi: Bir an onlara acıdım.

Srebrenitsa anmasına katılmak isteyen Sırplar 8 Temmuz'da Belgrad'tan yola çıkmıştı. [Fotoğraf:AA]

11 temmuz'da srebrenitsa soykırımını anma törenine katılmak için bosna hersek’teki potoçari kasabasına doğru yola çıkan ve aralarında barış yanlısı siyah giyen kadınlar derneği üyelerinin de bulunduğu gruba, valyevo'da saldırı düzenlendi.

"25 yıldır yaşananların uygulayıcıları''

Soykırımdan kaçanların katettiği "ölüm yolu", her yıl anma öncesi dünyanın dört bir yanından gelenlerce aşılıyor.
[[Fotoğraf:AA]]
siyah giyen kadınlar derneği başkanı ştaşa zayoviç saldırı hakkında şunları söyledi;

"mladiç destekçileri, çetnikler, dövmeli holiganlardan oluşan kalabalık bir grup bize saldırdı. sayıları her geçen dakika artıyordu. güvenliğimiz için oluşturulan polis kordonunu geçip bize saldırdılar. saldırganlar, bu topraklarda 25 yıldır yaşananların uygulayıcılarıdır"

saldırganların, anma etkinliğini bosna hersek'ten gelen bir grubun düzenlediğini sandığını ve bu nedenle saldırdıklarını söyleyen zayoviç; ''sırbistan'dan bazı sivillerin de soykırım mağdurlarını anabileceğini düşünemiyorlar. bir an onlara acıdım. sırbistan'ı dışarıya nasıl kötü gösteriyorlar diye'' dedi.

mladiç tişörtleri giyiyorlardı

zayoviç, kendilerine önce sözlü olarak, sonra yumurta ve diğer sert cisimlerle saldırıldığını, ardından da polis kordonunu geçerek fiziksel saldırının gerçekleştirildiğini aktardı.

saldırganların bir çoğunun, üzerinde srebrenitsa soykırımının baş sorumlusu ratko mladiç'in fotoğrafının bulunduğu tişörtler giydiğini anlatan zayoviç, polisin saldırıyı engellemek için elinden geleni yaptığını ancak saldırganların sayısının çok fazla olması nedeniyle engelleyemediğini kaydetti.

saldırıda staşa zayoviç'in yanı sıra dernek üyeleri lilyana radovanoviç, deyan gaşiç ve miloş uroşeviç yaralanırken, tüm yaşanan olumsuzluklara rağmen dernek üyeleri ve belgrad-srebrenitsa bisiklet maratonuna katılan bisikletçiler, potoçari'deki cenaze törenine katılacaklarını açıkladı.

soykırım’ın 19. yılı

Temmuz 1995'te Srebrenitsa'da, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa tarihinin en büyük katliamı gerçekleşti.
[[Fotoğraf:AA]]

temmuz 1995'te bosna-hersek'in srebrenitsa kentinde, ratko mladiç komutasındaki ağır silahlarla donatılmış bosna sırp ordusu, 8.372 boşnak'ı öldürdü. saldırıda sırbistan ordusu özel kuvvetleri de yer aldı.

katliamda bir kısım kadın ve küçük yaşta çocuğun da öldürüldüğü, belgelerle kanıtlandı.

birleşmiş milletler srebrenitsa'yı güvenli bölge ilan etmiş olmasına karşın 400 silahlı hollanda barış gücü askeri katliamı seyretmekle yetindi.

srebrenitsa katliamı ii. dünya savaşı'ndan bu yana avrupa'da gerçekleşmiş en büyük toplu insan kıyımıdır.

saldırının baş sorumlusu olan general ratko mladiç, sırbistan istihbarat teşkilatı tarafından 2011 yılında yakanlandı ve lahey uluslararası ceza mahkemesi'ne teslim edildi. mladiç soykırım ve savaş suçlarından yargılanıyor.

kaynak: aa, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;