Irak Kürdistan Özerk Bölgesi

Barzani: Bağımsızlık süreci devam edecek

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, bağımsızlık ve referandumdan geri adım atmayacaklarını söyledi: "Yüz IŞİD, bin IŞİD de gelse Kürdistan bölgesinin bağımsızlık ve referandum süreci devam edecek."

Konular: Irak, Ortadoğu
Barzani, IŞİD'e rağmen referandum ve bağımsızlık sürecine devam edileceğini söyledi. [Fotoğraf: AP-Arşiv]

selahaddin (masif) ilçesindeki başkanlık sarayı'nda kobani'den dönen peşmerge komutanlarıyla bir araya gelen mesut barzani, musul'un düşmesi, irak'ın eski başbakanı nuri maliki'nin hataları, işid'le mücadele ve kürt bölgesinin geleceğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

işid'e karşı kobani'den celevle'ye kadar 1050 kilometrelik bir sınır hattında savaştıklarını anlatan barzani, "ilk başlarda olumsuz bir durumla karşılaştığımız doğrudur. fakat bu savaştır kardeşlerim. savaşta bazen kazanırsınız, bazen de kaybedersiniz. kimi zaman düşmanı bozguna uğratırsınız, kimi zaman da kaçmak zorunda kalırsınız. ama önemli olan iradenin diri kalmasıdır, iradenin kırılmamasıdır. kürdistan halkının iradesi kırılamaz" diye konuştu.

dünyada peşmergenin isminin geçmediği bir toplantı olmadığını belirten barzani, 'hilafet askerleri' adı verilen ve yabancılardan oluşan birliklerin, irak kürt bölgesel yönetimi (ikby) silahlı güçlerinin eliyle bozguna uğratıldığını kaydetti. 

"işid, el-kaide'nin uzantısıdır"

işid' için "el-kaide'nin uzantısıdır" nitelemesinde bulunan barzani şunları söyledi:

"işid yeni bir örgüt veya teşkilat değildir. usame bin ladin'in ölümünden sonra bazı ihtilaflardan dolayı ayrılan bir gruptur. fakat hedef ve fikir olarak ikisi de aynıdır. işid'in bir yıl önce irak'ta belli bir kitlesi vardı ve musul'un batısına doğru geldiler. orada üç, dört birlik oluşturmak istediler. o dönem abd bağdat büyükelçisi, dr. roj nuri şavez ve ammar el-hekim aracılığıyla irak başbakanı nuri maliki'ye haber gönderdim. daha sonra kendim de telefon açtım. bu örgütün bölge için çok tehlikeli planları olduğunu söyledim. gelin birlikte bu tehlikeyi önleyelim, örgüt henüz güçlenmeden bir çare bulalım, dedim. ancak maliki beni hiç dinlemeden, 'sen kürdistan'a göz kulak ol; burayı merak etme, her şey kontrol altında' dedi."

"musul'u almak işid'in aklından bile geçmezdi"

 "musul'u alabilecekleri işid militanlarının akıllarının ucundan bile geçmezdi" diyen barzani, "işid musul'un 15 kilometre batısındaki baduş hapishanesi'nde tutulan örgüt elemanlarını kurtarmak için gelmişti. maliki'nin ali gaydan ve abud gamber isminde iki generali vardı. ona göre bu iki general bütün yeryüzünü onun için ele geçirecekti. iki general de orada bulunan askeri birliğe gelmişti. ancak iki, üç 120 mm’lik havan topu bulundukları merkezin yakınına düşünce araçlarına binip kaçtılar. dicle nehri'nin bu tarafına geldiler. onlar kaçınca askerler de kaçtı ve karışıklık meydana geldi. musul halkı zaten bıkmıştı" şeklinde konuştu. 

"irak ordusu iki saat içinde kar gibi eridi"

barzani sözlerini şöyle sürdürdü:

"musul'dan tikrit'e kadar sünnilerin bir ayaklanması gibi oldu. maliki’nin oluşturduğu ki ben buna irak ordusu diyemiyorum. çünkü bu, maliki'nin ordusuydu. irak hükümeti, abd ve nato'nun 10 yıl boyunca eğitmek için emek harcadığı ordu iki saat içinde kar gibi eridi. savunma da göstermediler. tabii işid oraya gelince 2 bin kişi dahi yoktular. örgüt militanları manzarayı görünce hemen vaziyete el koydular ve şehri ele geçirdiler. bunlar olurken kürdistan siyasi partileri olarak toplandık ve sınırlarımızı koruma kararı aldık. 'işid bize saldırmadığı sürece biz de saldırmayacağız' dedik. çünkü maliki iş yapılacak ve beraber hareket edilecek bir adam değildi."

"hesapları tutmadı"

barzani, işid'in kürt bölgesine saldırmasını beklemediklerini dile getirerek, şu değerlendirmeyi yaptı:

"işid'in kürdistan'a saldırısının iki amacı vardı: birincisi referandum ve bağımsızlık süreci çok ileri bir aşamaya gelmişti. bu süreci çökertmek istediler. ancak yüz işid, bin işid de gelse kürdistan bölgesinin bağımsızlık ve referandum süreci devam edecektir. bu konuda geri adım atmayacağız. ikincisi ki bu sünnilerin de körü körüne işid'i onaylamasına ve destek vermesine yol açmıştır, kürdistan idaresi dışındaki kürt bölgeleri meselesidir. yani irak anayasası'na göre 140. madde kapsamındaki bölgelerdir. onlara göre işid bütün bu bölgeleri ele geçirecekti ve sorun da çözülmüş olacaktı. fakat hesapları tutmadı. çünkü abd ve ab ülkelerinin bu hızda gelip bize yardım edeceklerini ve peşmergenin bu derece savunma yapacağını beklemiyorlardı. o yüzden pişman oldular."

işid'in saldırıları nedeniyle kayıp ve zararlarının büyük olduğuna dikkati çeken barzani, "fakat kürdistan bölgesinin ağırlığı ve konumu da farklı bir yere taşındı. bütün dünya liderleri, başkanları ve cumhurbaşkanları peşmergenin insanlık adına savaştığını vurguladı. davamız haklı bir davadır. halkımız da haklılığını bütün dünyaya ispatlamıştır. o nedenle bütün dünya desteğimize koştu" görüşünü dile getirdi. 

bağımsızlık tartışması

haziran ayında irak ordusunun çekilmesinin ardından peşmerge güçleri kerkük'te kontrolü sağlamıştı. o tarihten bu yana kerkük'ün güvenliğini peşmerge güçleri sağlıyor. 

barzani haziran ayı sonlarında kerkük ve diğer sorunlu bölgelerde, irak anayasası'nın 140. maddesi çerçevesinde referanduma gideceklerini, bm’den de bu konuda destek beklediklerini söylemişti. dönemin irak başbakanı nuri maliki'nin barzani'nin referandum mesajına sert tepki göstermesi sonucu gerilim daha da yükseldi.

işid'in irak'ın kuzeyindeki kürt bölgelerine saldırmasının ardından abd liderliğindeki uluslararası koalisyon işid'i hedef alan hava saldırılarına başladı. irak'ta 30 nisan'daki seçimlerin ardından haydar ibadi'nin irak başbakanı olması ve son olarak da petrol gelirlerinin dağılımı meselesinde de anlaşmaya varılması bağdat - erbil arasındaki gerilimi yumuşattı. 

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;