Irak Kürdistan Özerk Bölgesi

Barzani: İran'dan silah aldık

Bağdat ve Necef'in ardından Erbil'e giden İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Kürt Yönetimi lideri Mesud Barzani ile görüştü. Görüşme sonrası konuşan Barzani, IŞİD'e karşı mücadele için silah taleplerine cevap veren ilk ülkenin İran olduğunu söyledi.

Konular: İran, Irak, Ortadoğu
Başkent Bağdat ve Necef'in ardından Erbil'e giden İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Kürt Yönetimi lideri Mesud Barzani ile görüştü. [Fotoğraf: AFP/Getty]

iran dışişleri bakanı cevad zarif, 26 ağustos salı günü sabah saatlerinde irak kürdistan özerk bölgesi'nin başkenti erbil'e geldi. zarif'i, erbil uluslararası havalimanı'nda irak kürt bölgesel yönetimi (ikby) başbakanı neçirvan barzani, başbakan yardımcısı kubat talabani, başkanlık divanı başkanı fuat hüseyin, ikby dış ilişkiler sorumlusu felah mustafa karşıladı.

zarif başbakanlık ofisine geçerek, ikby başkanı mesut barzani ile bir araya geldi. 

görüşme sonrası konuşan zarif, irak'ta işid'le mücadele çerçevesinde herhangi bir iran askeri bulunmadığını, ancak iran'ın kürt yönetimi ve bağdat'a destek verdiğini belirtti.

işid'in sadece bölgesel değil, aynı zamanda uluslararası bir tehdit olduğunu dile getiren zarif, irak'ın güvenliğinin iran için önemine vurgu yaptı.

cumhurbaşkanı fuad mahsum tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen haydar ibadi'yi destekleyeceklerini ifade eden zarif, erbil yönetimi ve bağdat hükümeti arasında yapılacak herhangi bir anlaşmaya da destek vereceklerini belirtti.

ikby başkanı mesud barzani ise iran'ın işid'e karşı savaşan kürt yönetimi'ne destek olarak erbil'e silah gönderdiğini söyledi. barzani, işid'e karşı mücadele için silah istediklerini hatırlatarak, "iran bize silah veren ilk ülke oldu" dedi.

zarif'in ayrıca irak'ın eski cumhurbaşkanı celal talabani ile görüşmesi bekleniyor.

iran dışişleri bakanı cevad zarif, 24 ağustos pazar günü başkent bağdat'a gelerek, iraklı mevkidaşı hoşyar zebari ve cumhurbaşkanı fuad mahsum tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen haydar ibadi ile görüşmüştü.

zarif daha sonra bağdat'ın güneyindeki necef'e geçerek, irak'ta şiiler için en büyük dini otorite sayılan ayetullah ali sistani ile görüştü.

irak'ta saldırılarını artıran işid, kürt bölgesine doğru ilerlemiş ve peşmergelerle işid mensupları arasında yoğun çatışmalar yaşanmıştı. 

iran dışişleri bakanı, bağdat'taki görüşmelerinin ardından ülkesinin işid’e karşı mücadelede irak’ın yanında olduğunu ve her türlü desteği vermeye hazır olduğunu söylemişti.

uluslararası mücadeleye şartlı destek

zarif, 21 ağustos perşembe günü işid’e karşı verilecek bir uluslararası mücadeleye ancak nükleer programı yüzünden iran’a uygulanan yaptırımların kaldırılması karşılığında destek vereceklerini söylemişti.

iran yönetimi, irak’ta mezhepçi ve ayrımcı politikalar yürüttüğü gerekçesiyle ülkedeki farklı kesimler tarafından eleştirilen ve yakında görevden ayrılacak olan başbakan nuri maliki’nin en büyük destekçisiydi.

ancak tahran daha sonra, cumhurbaşkanı fuad mahsum’un hükümet kurma görevi için şii siyasetçi haydar ibadi’yi seçmesine destek verdi.

işid’in irak kürt bölgesine doğru ilerleyişinin ardından batı ülkelerinden işid’e karşı sesler de yükselmeye başladı.

kaynak: al jazeera, rudaw ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;