İşgalin ardından Irak
Barzani'den 'Ayrılırız' tehdidi
Amerikan Associated Press haber ajansına konuşan Kürt lider, Şiilerin iktidarı paylaşmaması halinde, Irak'tan ayrılacaklarını söyledi.
Haberin Öne Çıkanları
'Yönetimi paylaşsınlar'
'Totaliter yönetim tehdit'
Sünnilere destek
kuzey irak bölgesel yönetimi başkanı mesud barzani, irak'taki merkezi hükümeti ülkeden ayrılmakla tehdit etti. barzani, eylül ayına dek iktidarı başkalarıyla paylaşmayı kabul etmelerini istediği şii liderlerin, bunu yapmaması halinde, kürtlerin bu seçeneğe başvuracağını belirtti.
amerikan haber ajansı associated press'e yaptığı açıklamada, "irak’ın bütünlüğünü tehdit eden diktatörlük ve totaliter yönetimdir" diyen barzani, kürtlerin diktatör bir devlette yaşamayacağını söyledi. barzani, kürt seçmenlerin, irak'tan ayrılma veya ülkede birliği sürdürme yönünde karar almasının doğal bir hak olduğunu ve bu hakkın kullanılacağını vurguladı.
yine de irak'tan ayrılma seçeneğine gitmeden önce müzakereler yapmak istediklerini belirten kürt lider, sünnilerin ülkede özerk yönetimler oluşturma çabalarına da destek verdi.
barzani, irak'ın sünni cumhurbaşkanı yardımcısı tarık el haşimi’ye yöneltilen suçlamaların da siyasi olduğunu söyledi.
kürt lider irak'ın şii başbakanı nuri el maliki'den görevi bırakmasını istemese de, açıklamaları bağdat’taki merkezi hükümet ile kürt bölgesi arasındaki gerginliğin yeni bir seviyeye çıktığı izlenimini bıraktı.
maliki'den yorum yok
irak başbakanı'nın basın danışmanı ali el musevi, barzani'nin açıklamalarıyla ilgili yorum yapmadı.
maliki’nin başkanlığını yaptığı hukuk devleti ittifakı üyesi milletvekili ali el allak ise kürt bölgesinin irak'tan ayrılmasının bir seçenek olmaması gerektiğini söyledi. allak "sorunların çözümü tehditler savurarak değil diyalogla olabilir" diyen allak, sözlerini şöyle sürdürdü: "bir tarafın diğerlerine çözümler dayatması diktatörlüğün senaryosudur. bizler irak’ın bütünlüğünün yanındayız, irak’ın halkının bölünmesini şiddetle karşı çıkıyoruz"
sadr hareketinden milletvekili beha el agraci, barzani'nin sözleriyle ilgili olarak, "irak’ta hali hazırdaki siyasi durum her an patlayabilecek saatli bombadır" yorumunu yaptı. maliki ile kürtler arasındaki siyasi gerginliğin irak’ta yaşanacak ilk domino taşı olabileceğini söyleyen el agraci, bu durumun ülkenin bölünmesine ve dünya haritasından silinmesine yol açacağını belirtti.
al jazeera'ya konuşan washington’daki savaş araştırmaları merkezi’nde uzman remzi mardini ise barzani’nin esasında doğalgaz anlaşmaları gibi konularda maliki’den daha fazla ödün almayı hedeflediği görüşünde. mardini'ye göre, iraklı kürtler esasında, yıllar sonra bağımsız devlet kurmalarını destekleyecek miktarda petrol ve gaz çıkarmak istiyor.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar