Ergenekon davası
Başbuğ: Yabancı asker gibi hissettik
Eski genelkurmay başkanı emekli orgeneral İlker Başbuğ, Ergenekon davasının temyiz incelemesinin ikinci duruşmasında konuştu: Türk topraklarında yabancı bir ordunun askeri gibi hissettik. Bush yönetimi TSK'ya karşı oyunu desteklemiştir.

yargıtay 16. ceza dairesi'nde yapılan ergenekon davasının temyiz incelemesinin ikinci duruşması, eski genelkurmay başkanı emekli orgeneral ilker başbuğ'un savunmasıyla başladı. yargıtay konferans salonundaki duruşmaya ilker başbuğ, hurşit tolon, sinan aygün'ün aralarında bulunduğu bazı sanıklar, sanık yakınları ve avukatlar katıldı.
başbuğ, ergenekon davasına ilişkin, "bu davalar sürecince özellikle beşiktaş adliyesi'nde ifade verenler, kendimizi kendi topraklarımızda, yani türk topraklarında yabancı bir ordunun askeri gibi hissettik. bu acıyı yaşadık hepimiz. bu acıyı bize kim unutturabilir? cezasız mı kalacak bunları yapanlar?" dedi.
şehit haberlerini ve rus uçaklarının türk hava sahasını ihlallerini hatırlatan başbuğ, "türkiye bu haldeyken ben kendime şu soruyu sordum: bugün ben neden yargıtay'dayım, bizler enerjimizi yanlış yerlerde mi harcıyoruz, burada ne yapacağım, ne konuşacağım?" diye konuştu.
başbuğ özel yetkili mahkemelerde başlayan ve sonuçlanan bazı davaların, yerel mahkemelerde yeniden yargılanmalarının sürdüğünü ve bazılarının yargıtay'da temyiz aşamasında bulunduğunu ifade etti:
“bu sürece olağan bir süreç olarak bakabilir miyiz? bu davaların iddianamelerini hazırlayan savcılar kim? görevlerinden uzaklaştırılan, suç örgütleriyle ilişkili oldukları ileri sürülen, kimi tutuklu, kimi yurtdışına kaçan savcılar bu iddianameleri hazırladılar. üzülerek söylüyorum, bu iddianameleri hazırlayan kendi ülkemizdeki bu savcılar, bir düşman ülkenin savcısı kadar bile adil olamadılar.”
“bush yönetimi tsk'ya karşı oyunu desteklemiştir”
"tsk'ya karşı oynanan oyunun arkasında kimler vardır?" diyen ilker başbuğ, sözlerine şöyle devam etti:
“george w. bush yönetimi tsk'ya karşı oynanan oyunu desteklemiştir. bush yönetimi türk ordusunu derin devlet olarak görmekteydi. bu derin devlet ortadoğu’nun yeniden şekillendirilmesine, ılımlı islam konseptinin uygulanmasına, türkiye'deki terör sorununun siyasi çözüm ile çözülmesine engeldi. 1 mart 2003'de tezkerenin geçmemesinin sorumluluğu da tsk'ya yıkılınca, bu yönetimin tsk'ya karşı yapılanlara sıcak baktığı, devlete ait bazı kurumların ve kurumlardaki bazı kişilerin bu oyunda rol aldıkları veya destek verdikleri ifade edilebilir.
obama yönetimi is, başlangıçta bu soruna taraf olmaktan kaçınmış, ancak tsk'nın aşırı boyutlarda yıpratıldığını görünce, bu konuya ilişkin rahatsızlıkları açıkça seslendirmeye başlamıştır.”
kaynak: aa ve dha
Yorumlar