İnternet Andıcı davası
Başbuğ'a müebbet istendi
Eski Genelkurmay Başkanı için hazırlanan iddianame mahkemeye gönderildi, suçlamalar arasında 'darbe' öne çıkıyor.
Konular:
Türkiye
Haberin Öne Çıkanları
İddianame hazır
Darbe teşebbüsü
Yüce Divan tartışması

‘internet andıcı’ soruşturmasında 6 ocak günü tutuklanan eski genelkurmay başkanı ilker başbuğ hakkında hazırlanan iddianamede, mahkemeye sunuldu. iddianamede, başbuğ için 'darbeye teşebbüs' ve 'örgüt yöneticiliği' suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildi.
istanbul cumhuriyet başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame mahkeme tarafından kabul edilirse, başbuğ 'darbe' suçundan yargılanacak.
türkiye'de 2008-2010 yılları arasında genelkurmay başkanlığı görevini yürüten ilker başbuğ, 'irticayla mücadele eylem planı' davasıyla birleştirilen 'internet andıcı' davası kapsamında 'hükümeti yıkmaya teşebbüs' ve 'terör örgütü yöneticisi olma' iddiasıyla yedi saat ifade verdikten sonra tutuklanmıştı.
başbuğ’un tutuklanmasının ardından yargılamanın yüce divan’da yapılması gerektiğine dair tartışmalar gündeme gelmiş, cumhurbaşkanı abdullah gül ile başbakan recep tayyip erdoğan da bu yönde görüş belirtmişlerdi.
genelkurmay'ın kara propaganda siteleri
iktidardaki adalet ve kalkınma partisi (akp), dini cemaatler, yunanistan, ermenistan ve pkk aleyhine yayın yapan propaganda sitelerinin genelkurmay başkanlığı tarafından kurulduğunun askerler tarafından itiraf edilmesiyle başlayan 'internet andıcı' soruşturmasında başbuğ'un tutuklanması, tarihi açıdan önemli bir özelliğe de sahip. türkiye'de 1960’lı yıllardan beri ilk kez, genelkurmay başkanlığı yapmış bir isim sivil savcılık tarafından sorgulandıktan sonra mahkeme kararıyla tutuklandı.
istanbul 13. ağır ceza mahkemesi'nin geçtiğimiz yıl temmuz ayı sonunda iddianameyi kabul etmesiyle açılan davada aralarında eski 1. ordu komutanı orgeneral hasan iğsız, genelkurmay istihbarat daire başkanı korgeneral ismail hakkı pekin, genelkurmay başkanlığı hukuk müşaviri tuğgeneral hıfzı çubuklu gibi isimler tutuklanırken, sanıklar yargı sürecinde verdikleri ifadelerde birçok itirafta bulunmuştu.
mahkemenin sanıkların beyanlarında ve bazı belgelerde adı geçen ilker başbuğ'la ilgili suç duyurusunu savcılığa iletmesinden iki gün sonra, 30 aralık 2011 tarihinde soruşturma kararı verilmişti.
diğer komutanlar işaret etmişti
orgeneral hasan iğsız, mahkemede "sayın komutana arz demek, bu kişinin yetkilisinin o olduğunu gösterir. ona arz edilmeden önce kimse kalem oynatamaz" diyerek dönemin genelkurmay başkanı ilker başbuğ'u işaret etmişti.
tutuklu sanık emekli tuğamiral alaettin sevim de, başbuğ’un tanık olarak dinlenmesini istemişti. aynı talebi, aranırken mahkemeye dilekçe korgeneral mehmet eröz de dile getirmişti.
korgeneral ismail hakkı pekin de, ifadesinde "internet andıcı belgesi, genelkurmay başkanlığı bünyesinde hazırlanan yasal ve resmi belgedir" diye konuşmuştu.
albay sedat özüer ise, "emir komuta zinciri içinde andıcı hazırlattım ve paraf attım" demişti.
internet andıcı davası, sanıkları arasında albay dursun çiçek'in de bulunduğu irtica ile mücadele eylem planı davasıyla birleştirilmişti. albay çiçek, mahkemede "her sabrın bir sonu vardır" diyerek internet andıcı belgesinin gerçek olduğunu söylemişti.
kaynak: ajanslar
Yorumlar