Türkiye
Başbuğ'u işaret ettiler
İnternet andıcı davasında tutuklanan Orgeneral Hasan Iğsız, "Andıç en üst makamlara sunulmuştur" diyerek, eski Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ'u adres gösterdi.
Haberin Öne Çıkanları
Andıç'ta Başbuğ'a doğru
Komutanlar Başbuğ diyor
Iğsız Metris'e gönderildi

internet andıcı iddianamesinin 1 numaralı şüphelisi eski 1. ordu komutanı emekli orgeneral hasan iğsız ‘terör örgütü yöneticisi olmak’ suçundan tutuklandı. iğsız’ın “yerime konuşacak” dediği avukatı duruşma salonunda dönemin genelkurmay başkanı ilker başbuğ’un andıç ve internet sitelerinden haberdar olduğunu söyledi.
hükümet aleyhinde kara propaganda yapmak amaçlı kurulduğu öne sürülen internet siteleri hakkında başlatılan soruşturmanın bir numaralı şüphelisi emekli 1. ordu komutanı orgeneral hasan iğsız, istanbul 13. ağır ceza mahkemesi’nin haklarında yakalama kararı verdiği 14 şüpheliden biriydi. ergenekon savcılarına ulaşan ihbar mektubunda yer alan internet andıcı belgesinde 8 subayın imzası vardı. belgenin ‘kimden’ bölümünün karşısında ‘harekât başkanlığı’ndan, ‘kime’ bölümünün karşısında ise ‘genelkurmay 2. başkanlığı’na yazıyordu. ayrıca bazı şüpheli ve tanıkların ifadesinde hasan iğsız’ın emriyle andıcın hazırlandığı ifade edilmişti.
adliyeye kendisi geldi
orgeneral iğsız saat 09.00 sıralarında beşiktaş’ta bulunan istanbul adliyesi’ne asker korumaları eşliğinde geldi. ancak 13. ağır ceza mahkemesi heyeti adliyeye gelmediği için öğleden sonra gelmesi istendi. iğsız, saat 13.00 sıralarında ikinci defa adliyeye geldi. merkez komutanlığında görevli bir subay nezaretinde duruşma salonuna götürülen iğsız duruşma salonunda sanık sandalyesine oturtuldu. lacivert ceketi ve gri pantolonu ile rahat tavırlar sergilediği gözlenen iğsız mahkeme başkanı hasan hüseyin özese’nin kimlik tespiti için ayağa kalkması ikazı üzerine, ceketinin düğmelerini ilikleyerek ayağa kalktı. iğsız’a yöneltilen suç maddeleri şöyle:
“var olduğu iddia edilen ergenekon silahlı terör örgütünün amaçları doğrultusunda askeri müdahale ortamı oluşturmak amacıyla belirtilen internet siteleri vasıtasıyla kara propaganda faaliyetlerini icra ve organize etmek;
devlet yöneticilerini baskı altına almak, bu hususta gerektiğinde kamu düzenini bozup ülkede kaos ve düzensizlik ortamı oluşturmak;
halkı devlet yöneticilerine karşı kışkırtmak ve anarşi ortamı oluşturmak böylece cebir ve şiddet yöntemleri ile hükümetin görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek ve ara yönetici sıfatıyla hareket faaliyetini yönetmek”
suçlamalarla ilgili söylemek istediği olup olmadığı sorulan iğsız, mahkeme heyetine hitaben “bu hususta söyleyecek bir sözüm yok” dedi. iğsız, şahsı adına savunma yapması için avukatına söz hakkı verilmesini talep etti. iğsız’ın avukatı orhan önder savunmasında şöyle konuştu:
“müvekkilim uzun bir süre karargahlarda ve yurtdışında ülkemizi temsil etmiştir. ikinci başkanlığı 1 yıl sürmüştür. iddianameye göre internet siteleri 10 yıldır faaliyette. faturası müvekkilim ile andıcın altında imzası olan kişilere çıkmıştır. iddianame tutarlı değildir. ortada yazılı belge olduğuna göre illegal bir durum söz konusu değildir... yüzbaşıdan 2. başkana kadar bir silsile içinde andıç hazırlanmıştır. en üst makama da sunulmuştur. bu silsile de yer alan subayların hepsinin terör örgütüne üye olması hayatın olağan akışına uygun değildir"
metris'e gönderildi
hazırlanan andıç planlarının en üst makama iletildiğini beyan ederek dönemin genelkurmay başkanı orgeneral ilker başbuğ’u işaret eden önder; internet sitelerindeki yayınların andıç iddianamesinde yeterince yer almadığını öne sürerek “bu hususlar tespit edilebilseydi gerçek suçlular ortaya çıkardı” dedi.
savcılıkça tutuklanması istenen iğsız mahkemece tutuklanarak metris cezaevi’ne gönderildi.
Yorumlar