Irak

Başika'da IŞİD'le çatışma

IŞİD, Irak'ta Türk ordusu tarafından yerel güçlere askeri eğitim verilen Başika kampına saldırdı, çıkan çatışmada 17 IŞİD üyesi öldürüldü. Başbakan Davutoğlu, "Başika kampındaki askerlerimizde şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk söz konusu değildir" dedi.

Konular: Irak, Türkiye, IŞİD
[Fotoğraf: DHA / Arşiv]

anadolu ajansı'na konuşan askeri kaynaklar, irak'ta türk askerlerinin yerel güçlere askeri eğitim verdiği başika kampına yönelik saldırı düzenlendiğini, saldırıya verilen karşılık sonucu işid üyesi 17 kişinin öldürüldüğünü açıkladı. saldırı perşembe günü 22.30-23.00 saatleri arasında gerçekleşti.

güvenlik güçlerinin karşılık vermesi sonucu çıkan çatışmada 17 işid militanı etkisiz hale getirilirken, çatışmada şehit ya da yaralanan türk askeri olmadı.

‘askerlerde olumsuzluk yok’

başbakan ahmet davutoğlu, 3. köprüdeki incelemelerinin ardından kameraların karşısına geçip basın mensuplarına konuyla ilgili açıklamalarda bulundu:

“başika kampındaki askerlerimizde şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk söz konusu değildir. güvenlikleri bağlamında herhangi bir olumsuz gelişme yaşanmamıştır. dün ve daha önce bazı münferit saldırılar söz konusu olduğunda da silahlı kuvvetlerimiz anında mukabele edip, gerekli cezalandırmada gerektiğinde teröristlere dönük bulunuyorlar."

geçmişte türkiye'yi daeş'e karşı yeterince mücadelede bulunmuyor diye eleştirmeye kalkanlar, şimdi daeş'e en doğrudan, musul bağlamında söylüyorum, etkide bulunacak, mücadele edecek oradaki iraklıları eğittiğimiz ve bulunduğumuz için eleştiri yönelten kesimler olabiliyor. biz teröre karşı mücadelede hiçbir zaman herhangi bir taviz vermedik ve irak'ın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine sonuna kadar saygılıyız, sadığız. orada bulunuşumuz; irak'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğini korumak içindir.

tutumumuz amerika tarafına açık bir şekilde aktarılmıştır. bu tutumun parametreleri bellidir. bir; türkiye uluslararası terör faaliyetlerine karşı uluslararası toplumla birlikte, koalisyonla birlikte, irak hükümetiyle birlikte bir çaba yürütmektedir. iki; başika'daki varlığımız bu çabanın doğal bir sonucudur ve sadece teröristlere karşıdır. üç; musul'un kurtarılması, kuzey irak, türkiye için de bir ulusal güvenlik alanı halindedir. çünkü pkk'nın ve daeş'in mevcudiyeti herhangi bir başka ülkeden daha çok türkiye'yi tehdit etmektedir. dört; bütün bu faaliyetler irak'ın toprak bütünlüğü ve irak egemenliğine saygı çerçevesinde yapılmaktadır, başka herhangi bir gündemi, gizli bir hedefi yoktur."

[başika kampında] yürütülen faaliyet sadece ve sadece daeş'e karşıdır. irak merkezi hükümeti bütün bu toprakları, egemenliğini koruyacak şekilde tümünü kontrol altına aldığında zaten türkiye'nin orada bulunmasına ihtiyaç kalmayacaktır.”

‘başika adımının ne kadar isabetli olduğunu ortaya koyuyor’

cumhurbaşkanı erdoğan da istanbul üsküdar'daki hazreti ali camii'nde cuma namazını kıldıktan sonra gazetecilere konuştu:

"daeş terör örgütüne mensup olduğu söylenen, sanıyorum bunlardan 18 kadarı etkisiz hale getirilmiş. herhangi bir yaralı arkadaşlarımız da söz konusu değil. böyle bir şey şu anda yok… bu durum, başika kampıyla ilgili atılan adımın ne kadar isabetli bir karar olduğunu ortaya koyuyor. şu anda da silahlı kuvvetlerimizin oradaki üste bulunması ve o eğitimi veren subaylarımızın bu tür sızma harekâtı veya saldırı, bu tür şeyler karşısında da her an her şeye hazırlıklı olduğu da ortada. zaten daha önce de ifade ettiğim gibi buraya giden güçlerimiz, bir yerde bu eğitimi veren özellikle subaylarımıza, görevlilerimize, onlara koruma amacıyla gitmiş olan ekiplerdir. onlar da gereğini gerektiği zamanda yapıyor, yapacaktır."

başika krizinin kronolojisi

2,5 yıldır musul'da olan türk birliğinde 4 aralık'ta nöbet değişimi olmuş, yaklaşık 150 asker, 20 civarında tank eşliğinde başika'daki zelikan kampı'na gönderilmişti. irak başbakanı haydar ibadi, türk askerlerinin musul yakınlarındaki kamptan 48 saat içinde çekilmesi çağrısı yapmıştı. ibadi, askerler çekilmezse bm güvenlik konseyi'ne başvuracaklarını söylemişti.

bağdat yönetimi bm güvenlik konseyi'ne mektupla başvurarak, türk askerlerinin irak'tan "bir an önce, koşulsuz" çekilmesini talep etmişti.

14 aralık’ta başika bölgesindeki türk askerlerinin bir kısmı zelikan kampı'ndan ayrılmıştı. ancak bu, bağdat yönetimine yeterli gelmedi. 15 aralık’ta bağdat yönetimi, irak'ın başika bölgesindeki türk askerlerinin bir kısmının değil, tamamının topraklarından çekilmesini istemişti.

16 aralık'ta, işid'in başika'daki eğitim üssüne saldırısında 4 türk askeri yaralanmış, türk danışmanların eğittiği bir iraklı subay ölmüştü. başbakan ahmet davutoğlu, saldırının danışmanları korumak için bölgeye asker gönderen türkiye'nin 'haklılığını ortaya koyduğunu' söylemişti.

aynı gün abd başkan yardımcısı joe biden ile irak başbakanı haydar ibadi, başika krizini görüşmüştü. başika'ya işid saldırısını kınayan iki lider, türkiye'nin irak'taki askerlerini çekmeye devam etmesini istemişti.

abd başkanı barack obama, cumhurbaşkanı tayyip erdoğan’a, türk askerinin irak’tan çekilerek bağdat ile ankara arasındaki tansiyonun düşürülmesi çağrısı yapmıştı.

24 aralık'ta arap birliği dışişleri bakanları toplantısından musul'daki eğitmenleri korumak için başika kampı'na asker gönderen türkiye'ye kınama kararı çıktı.  arap birliği'ne üye ülkelerin dışişlier bakanları mısır'ın başkenti kahire'de toplandı. toplantıda türkiye'nin başika kampı'na asker göndermesine kınama kararı çıktı. ankara'nın başika'daki türk askeri eğitmenleri korumak için asker yollaması ise arap birliği tarafından 'saldırı' olarka nitelendirildi. 

dışişleri bakanlığı, türkiye'nin başika'daki türk askeri danışmanları korumak için bölgeye asker göndermesini kınayan arap birliği'ne yanıt verdi. dışişleri sözcüsü bilgiç, "arap ligi’nin açıklaması, maalesef, deaş’ın bölgemize tehdidinin boyutlarını, bu tehdit karşısında ülkemizin özverili ve kararlı çabalarını kavrayamadığını ortaya koymaktadır" dedi.

obama ibadi'yi aradı ve türkiye'ye yine çağrı yaptı

abd başkanı obama, 6 ocak'ta irak başbakanı haydar ibadi'yi arayarak başika konusunu konuştu. obama, abd'nin irak'ın toprak bütünlüğüne ve bağımsızlığına verdiği önemi yeniden vurguladı ve ardından türkiye'yi de 'aynısını yapmaya' çağırdı. obama, bunun için türkiye'ye irak hükümetinin onaylamadığı askeri güçlerini geri çekmesi çağrısında bulundu.

türk dışişleri bakanlık sözcüsü tanju bilgiç, haftalık basın toplantısında konunun sorulması üzerine, obama'nın açıklamalarıyla ankara'nın açıklamaları arasında fark olmadığını belirtti. bilgiç, "biz baştan beri zaten başika'daki mevcudiyetimizin irak'taki makamların bilgisi dahilinde olduğunu söyledik. daeş'le mücadelede irak'a destek olmaya irak makamlarıyla irtibat halinde devam edeceğiz" dedi.

obama daha önce de 18 aralık'ta cumhurbaşkanı erdoğan'ı aramıştı. telefon görüşmesinin ardından beyaz saray'dan yapılan açıklamaya göre obama "türkiye'nin asker çekmeye devam etmesi dahil bağdat'la gerilimi düşürecek ilave adımlar atması çağrısında bulundu ve ankara'nın irak'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğine saygı göstermesi gerektiğini vurguladı."

kaynak: aa, reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;