İsrail - Filistin sorunu
Batı Şeria’da İsrail baskınları
İsrail ordusu Batı Şeria’da Filistinlilere ait onlarca ev ve işyerine baskın düzenledi. Baskınlarda 10 Filistinli gözaltına alındı.

israil ordusu yaptığı açıklamada, gözaltına alınanlardan yedisinin taş ve molotofkokteyli atmakla suçlandığını duyurdu.
gözaltına alınan filistinlilerin sorgulanmak için emniyet binasında tutuldukları ifade edildi.
israil ordusu ve polisi, batı şeria'da sık sık baskınlar düzenleyerek, "arandıkları ve olaylara karıştıkları" iddiasıyla filistinlileri gözaltına alıyor.
batı şeria’da son olarak düzenlenen baskınlarda yedi filistinli gözaltına alınmıştı.
israil hapishanelerinde 7 binden fazla filistinli tutuklu bulunuyor.
585 gözaltı
üç yahudi yerleşimcinin kaybolmasının ardından israil askerlerinin batı şeria’da evlere düzenlediği baskınlar sonucu 585 filistinli gözaltına alınmıştı.
filistin esirler cemiyeti; el-halil kentinde 215, nablus’ta 91, beytullahim’de 81, cenin’de 56, ramallah’ta 52, kudüs’te 38, tulkerem’de 24, kalkiliye’de 13, tubas ile selfit’te yedişer ve eriha’da bir filistinlinin gözaltına alındığını duyurdu.
israil yönetimi 12 haziran'da, batı şeria'daki gush etzion yerleşim biriminde kaybolan üç yahudi yerleşimci gencin kaçırıldığını iddia etmiş, bundan filistin yönetimini sorumlu tutmuştu.
bu kişilerin bulunması için israil parlamentosu orduya operasyon yapma dahil, geniş yetkiler vermişti.
12 haziran'da batı şeria'da kaybolan üç yahudi yerleşimcinin ise 18 gün sonra cesetleri bulunmuştu.
bu olayın ardından filistinli genç muhammed ebu hudayr, 2 temmuz'da yahudi yerleşimciler tarafından kaçırılmış ve yakılarak öldürülmüştü.
israil olayların ardından gazze'den atılan roketleri gerekçe göstererek 7 temmuz'da havadan, 17 temmuz'da da karadan saldırıya geçmişti.
kaynak: al jazeera ve aa
Yorumlar