Haber
Batı Şeria'ya İsrail üniversitesi
Tel Aviv yönetimi, işgal altındaki topraklarda bulunan Nablus yakınındaki bir kolejin statüsünü tepkilere rağmen yükseltti.
Haberin Öne Çıkanları
Batı Şeria'da ilk üniversite
Eğitim Konseyi: Karar siyasi
Eylülde onaylanmıştı
israil, işgal altında tuttuğu batı şeria’daki yahudi yerleşim bölgesinde üniversite kurdu. 1982 yılında inşa edilen nablus kentindeki ariel kolejinin statüsünü yükselterek üniversiteye çeviren israil'e filistinliler ve uluslararası toplumun tepki göstermesi bekleniyor.
israil başbakanı binyamin netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada, "israil on yıllar sonra ilk kez yeni bir üniversite kazandı" ifadeleri kullanıldı.
filistinliler, israil işgali altındaki batı şeria’yı gelecekte kurulacak bir filistin devletinin parçası olarak görüyor. uluslararası toplumun büyük kısmı da batı şeria’da yapılan israil yerleşimlerini yasa dışı olarak değerlendiriyor ve bunların bölge barışına engel olduğunu düşünüyor.
eylül ayında israil’deki yedi üniversitenin bağlı olduğu yüksek eğitim konseyi, batı şeria’da üniversite açılmasına karşı çıkmış ve böyle bir adımın siyasi olacağını savunmuştu. kurum, yüksek adalet konseyi’ne başvurmuştu.
üniversiteyle ilgili son onay ise eylül ayında askeri yetkililerden gelmişti. kararın uygulanması, yasal zeminin hazırlanması için gecikmişti.
üniversitelerden tepki
israil’deki bazı üniversitelerin rektörleri yeni üniversiteye aktarılacak fonların kendi hesaplarından kesileceğini düşünerek yeni üniversiteye karşı çıkıyor.
filistin yüksek eğitim ofisi de dünya genelindeki, üniversitelerden israil’in bu adımını boykot etmelerini sitedi.
israil başbakanı binyamin netanyahu, bm’de 29 kasım’da yapılan oylamayla filistin’in statüsünün ‘üye olmayan gözlemci devlet’ olarak yükseltilmesi karşısında işgal altındaki topraklarda 6 bin yeni evin inşa edileceğini duyurmuştu.
bm genel kurulu'nun kararı ile filistin’in, doğu kudüs'ü de kapsayacak şekilde batı şeria ve gazze’de devlet olma iddiası dolaylı yoldan tanınmıştı. filistinliler ayrıca bm sistemindeki temsil imkanını bir adım ileriye taşıyarak, örgüt kurumlarına üye olma ve uluslararası ceza mahkemesi'ne başvurma hakkı da elde etmişlerdi.
500 bin yahudi yaşıyor
netanyahu’nun yerleşimleri genişletme planı avrupa ülkeleri ve washington’dan tepki görmüştü. çok sayıda avrupa ülkesi israil büyükelçilerini çağırarak tel aviv’in kararını protesto etmişti.
israil işgali altındaki batı şeria ve doğu kudüs’te, uluslararası hukuka aykırı olarak inşa edilen 100’den fazla yerleşim biriminde 500 bin kadar yahudi yaşıyor.
filistin, israil ile barış görüşmelerine işgal altındaki topraklarda yahudi yerleşim birimlerinin inşaatı durmadan başlamayacağını söylüyor. tel aviv yönetimi ise barış görüşmeleri için ön koşul kabul etmiyor.
iki ülke arasında bağımsız bir filistin devletinin sınırlarının belirlenmesi ve barışın sağlanması için yapılan görüşmeler iki yıl önce askıya alınmıştı.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar