Suriye'de iç savaş

Batı’dan Suriye rejimine suçlama

Suriyelilere yardımı öngören 2139 sayılı BMGK kararı Suriye rejimi tarafından uygulanmadı. BM’nin insani yardımları, kuşatma altındaki bölgelerde yaşayanların sadece yüzde 6’sına ulaştırıldı.

Suriye'de insan hakları ihlallerini araştıran BM alt komisyonun görevi bir yıl daha uzatıldı. [EPA-Arşiv]

şubat ayında birleşmiş milletler güvenlik konseyi’nde (bmgk) suriyelilere yardım için kabul edilen 2139 sayılı kararın ardından bm insani işlerden sorumlu genel sekreter yardımcısı ve acil durumlar koordinatörü valerie amos, suriye’deki yardımlarla ilgili ilk raporu bm genel sekreteri’ne sundu.

amos bmgk’da yaptığı açıklamada, şam yönetiminin insani yardımların dağıtılmasıyla ilgili aldığı kararın “rastgele ve haksızca” olduğunu belirtti. amos, yardımların rejim veya muhalifler tarafından kuşatma altında olan bölgelerde yaşayan sivillerin sadece yüzde 6’sına ulaştırıldığını belirterek “durum milyonlarca insan açısından hiç iyileşmedi” dedi.

rapora göre, “durum hala çok kötü”. raporda, suriye rejimine insani yardıma muhtaç olan ve özellikle tıbbi malzeme ve ilaç sıkıntısı yaşayan 9.3 milyon suriyeliye yardımların ulaştırılması için gerekli kolaylıkları sağlama çağrısı yapıldı.

bmgk toplantısında açıklama yapan batılı ülkeler ve kurumlar suriye rejimini, insani yardımların kuşatma altındaki bölgelere ulaştırılmasını engellemekle suçladı. bm insan hakları komisyonu ise suriye’de insan hakları ihlallerini araştıran alt komisyonun görevinin bir yıl daha uzatılması kararı aldı.

ingiltere'nin bm daimi temsilcisi mark lyall grant, yardımların ulaştırılmasının engellenmesinde asıl sorumluluğun suriye rejiminde olduğunu belirtti. grant, “bmgk’daki meslektaşlarımızla suriye rejimini iş birliğine zorlamak için gerekli ek tedbirleri almak için görüştük. rejimin engellemeleriyle ilgili sağlam kanıtlar toplayacağız” dedi.

abd’nin bm daimi temsilcisi samantha power’a göre, insani yardımların ulaştırılmasının önündeki en büyük engel suriye hükümeti. power, suriye rejimini yardım konvoylarını geciktirmek ve sürekli bir şekilde tıbbi malzemelere el koymakla da suçladı. power, yardımlarla ilgili bmgk’nın alması beklenen bazı karar ihtimallerini ise reddederek “taahhütleri açıklayamam, sadece görüşmeler var” dedi.

buna karşılık, fransa’nın bm temsilcisi de 22 şubat 2014’te bmgk’da alınan 2139 sayılı kararın uygulanmadığını belirtti. fransız temsilci, “suriye rejimi insani yardımların, özellikle de tıbbi malzemelerin ulaştırılmasını engelliyor, saldırılarını ise yoğunlaştırıyor” dedi.

suriye’nin bm daimi temsilcisi beşşar caferi ise yöneltilen eleştiri ve suçlamaları reddetti. caferi, raporun taraflı olduğunu ve güvenilir bilgiler içermediğini söyledi.

bmgk, şubat ayında aldığı kararla suriye’deki tüm taraflardan, karadan yapılacak olan insani yardımların muhtaçlara ulaştırılması için izin vermesini istemişti.

bmgk ayrıca suriye rejiminden hava kuvvetleri tarafından sivillerin üzerine atılan varil bombalarını durdurulmasını da istemiş ve suriye’deki kentlere giden yollardaki engelleri de kaldırmasını talep etmişti.

avustralya, ürdün ve lüksemburg tarafından sunulan bmgk karar tasarısı şubat ayında kabul edilmişti.

daha önce suriye ile ilgili sunulan karar tasarılarını veto eden rusya ve çin bu karar tasarısına destek vermişti.

tasarı, suriye’nin tüm bölgelerine engelsiz insani yardımın ulaştırılmasını, rejim veya muhalifler tarafından kuşatılan kentlerden kuşatmanın kaldırılması, hava saldırılarının sonlandırılması ve okul ile hastanelerin silahlardan arındırılmasını öngörüyordu.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;