Ekonomi

BDDK'dan Bank Asya kararı

BDDK, Bank Asya'da imtiyazlı hisseleri bulunan Kaynak Holding bünyesindeki Sürat Basım Yayın ve Forum İnşaat'ın, kâr payı hariç ortaklık haklarının TMSF tarafından kullanılmasına karar verdi.

Konular: Ekonomi, Türkiye
[Fotoğraf: AA]

bankacılık düzenleme ve denetleme kurumu (bddk), kaynak holding kontrolündeki sürat basım yayın ile forum inşaat'ın bank asya’da bulunan a grubu hisselerinin temettü (kâr payı) harici ortaklık haklarının tasarruf mevduatı sigorta fonu (tmsf) tarafından kullanılmasına karar verdi.

karara gerekçe olarak, kaynak holding’in hisselerinin tümünün, hollanda'da özel bir şirket olarak 16 ocak 2015 tarihinde kurulan inl partners bv şirketine devir işleminin izinsiz yapılmasını gösterdi.

bddk açıklamasında, “hollanda'da 16.01.2015’te kurulan inl partners b.v. özel limited şirketine devir işleminin, 29.11.2012 tarihli ve 5054 sayılı kurul kararına aykırı şekilde izin alınmaksızın yapıldığı” ve “5411 sayılı bankacılık kanunu'nun 18. maddesinin yedinci fıkrası hükmüne istinaden" bu kararın alındığı belirtildi.

kaynak holding hisseleri yüzde 6.55

gülen cemaati'nin bankası olarak bilinen bank asya'nın 19 kasım'da yayımladığı dokuz aylık faaliyet raporuna göre, 900 milyon lira sermayeli bankada sürat basım'ın yüzde 2.7, forum inşaat'ın yüzde 3.85 payı bulunuyor.

30 eylül 2014 tarihli finansal tablosundaysa, 360 milyon tl nominal değerli a grubu nitelikli yüzde 40'lık payı içerisinde sürat basım'ın yüzde 6,74 ve forum inşaat'ın yüzde 9,63 hissesi bulunuyordu.

bankanın 3 mart’ta kamuyu aydınlatma platformu’na (kap) gönderdiği duyuruda, 2014 yıl sonu finansal raporlarının bildirimi için sermaye piyasası kurulu'ndan ek süre talep ettiğini ve spk'nın 9 mart gününe kadar süre verdiğini açıkladı.

bddk, 3 şubat'ta bank asya'nın yönetim kurulunu belirleyen yüzde 40'lık imtiyazlı payın yüzde 63'lük bölümünün tmsf tarafından kullanılmasına karar verdi.

kurul, bankadan imtiyazlı pay sahibi 185 ortağın durumlarına ilişkin bilgi ve belgeleri 2 ocak 2015'e kadar iletmesini istedi. sürenin yetmeyeceğini belirten banka ocak ayının sonuna kadar ek süre istedi.

2 şubat'a kadar 53 imtiyazlı ortağa ait bilgi ve belgeleri kuruma ileten banka, 185 imtiyazlı ortaktan 132'sine ait bilgi ve belgeleri ise verilen sürede göndermedi.

kaynak: aa, dha, reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;