Kürt sorunu

BDP-DTK heyeti Diyarbakır’a döndü

PKK lideri Öcalan’ın mektubunu Kandil Dağı’ndaki silahlı güçlere ulaştıran Kürt milletvekilleri, Kuzey Irak'tan Barzani'nin uçağıyla ayrıldı.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

BDP toplanıyor

Kışanak: Tarihi sureç

Davutoğlu: Büyük resme bakılmalı

Heyet, Kuzey Irak'taki temasları bünyesinde, Başbakan Barzani (sağdan ikinci) ile de bir araya gelmişti.
Heyet, Kuzey Irak'taki temasları bünyesinde, Başbakan Barzani (sağdan ikinci) ile de bir araya gelmişti. [AA]

Dört basamaklı plan

hükümet tarafından yalanlanmayan kürt sorunu'nun çözümüne ilişkin yol haritası, ilk aşamada pkk lideri öcalan'ın 'çatışmasızlık' çağrısı yapmasını, ikinci aşamada ise demokratikleşme yönünde atılacak adımları ve 4. yargı paketi'nin tbmm'de kabul edilmesini öngörüyordu. bu aşamaların sonunda, pkk türkiye sınırları dışına çıkıyor. üçüncü ve son aşamalarda ise pkk ile yapılacak görüşmelerin ardından örgüt silah bırakacak.

kuzey irak’ı ziyaret eden kürt milletvekilleri, irak kürdistan özerk bölgesi başbakanı neçirvan barzani’nin uçağıyla diyarbakır’a döndü. demokratik toplum kongresi (dtk) eşbaşkanları ahmet türk ve aysel tuğluk ile barış ve demokrasi partisi (bdp) diyarbakır milletvekili altan tan'ı taşıyan uçak, pazartesi günü bölgenin en büyük kenti erbil’den kalkarak pazartesi akşamı diyarbakır'a ulaştı.

imralı adası’nda ömür boyu hapis cezasını çeken pkk lideri abdullah öcalan’ın, milli istihbarat teşkilatı (mit) ile yürüttüğü görüşme süreci kapsamında, örgütün kandil dağı’ndaki liderliğine yazdığı mektup, milletvekili heyeti tarafından muhataplarına ulaştırılmıştı. heyetin daha sonraki temasları çerçevesinde milletvekilleri ile bir araya gelen başbakan barzani, erbil yönetiminin girişime desteğini açıklayarak, "bize ne rol düşerse, oynamaya hazırız" demişti.

öte yandan, bdp salı günü, diyarbakır’da geziye katılan kürt milletvekillerinin katılımıyla bir toplantı düzenleyecek. toplantı, öcalan ile bdp milletvekilleri arasında geçtiğimiz günlerde yapılan görüşmenin tutanaklarının basında yer alması dolayısıyla, gazetecilere kapalı olarak gerçekleştirilecek.  

kürt sorunu'nun çözümü amacıyla mit üzerinden 2012'nin son aylarında başlatılan yeni süreçte, dtk eşbaşkanı ve mardin bağımsız milletvekili türk ile bdp batman milletvekili ayla akat ocak ayı başında, bdp'li milletvekilleri pervin buldan, sırrı süreyya önder ve altan tan ise 23 şubat'ta pkk liderini ziyaret etmişti. öcalan, ikinci heyetle imralı’da yaptığı görüşmenin ardından, bdp'ye, pkk'nın kandil dağı'ndaki silahlı güçlerine ve örgütün avrupa kanadına ayrı ayrı mektup yazmıştı.

bdp heyetiyle öcalan arasındaki görüşmenin tutanakları geçtiğimiz perşembe günü basına sızmıştı. milliyet gazetesinin sayfalarına taşıdığı ve hükümet kanadından keskin eleştiriler alan belgelere göre, öcalan, yeni süreçte pkk’nın türkiye dışına çekilmesinin tbmm kararıyla olacağını belirtiyor.

kışanak: süreç tarihsel bir aşama

bu arada, bdp eşbaşkanı gültan kışanak, başlatılan son sürecin teknik tartışmalar üzerinden görülmemesi gerektiğini söyledi.

kışanak, pazartesi günü ankara’daki bdp genel merkezi'nde, bir grup milletvekiliyle toplantısı sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada, öcalan’ın yazdığı mektubun değerlendirilip değerlendirilmediğine ilişkin bir soruya şu yanıtı verdi:

''bu işi bir teknik ‘mektup okundu mu, okunmadı mı’ tartışmasının ötesinde görmek lazım. biz imralı'da başlatılan görüşmelerin, bu sürecin gerçekten bir yaşama, demokratik, birlikte özgür bir geleceğe varması için neler yapabiliriz? ön açıcı fikirlerimizi, önerilerimizi, tekliflerimizi oluşturmaya ve bunların uygulanabilirlik koşullarını temin etmeye çalışıyoruz.''

süreci ‘tarihsel aşama’ olarak tanımlayan bdp eşbaşkanı, bunun farkında ve bilincinde olduklarını ifade etti.  kışanak, bunun bilinciyle partinin yetkili organlarının tartıştığını ve görüş oluşturmaya çabaladıklarını, süreci ilerletebilecek mekanizmalar konusunda önermeler geliştirmeye çalıştıklarını söyledi.

kışanak, gazetecilerin, ‘tutanakların sızdırılmasının, süreci sıkıntıya sokup sokmadığı’ sorusunu ise, ''bizim partimizden sızdırma kelimesiyle tanımlanabilecek herhangi bir faaliyet asla söz konusu olmamıştır'' sözleriyle yanıtladı.

bdp eşbaşkanı, “bu konuyu aslında kamuoyunun gündeminden düşürmek gerekiyor. oldukça anlamsız bir tartışma olarak görüyorum. çok açıktır ki bizim partimizin böyle bir yaklaşımı asla söz konusu olamaz” ifadelerini kullandı.

PKK'nın kuruluşu ve güçlenmesi

davutoğlu: ayrıntılara bakmayalım

diğer yandan, pazartesi akşamı ntv televizyonu'nun canlı yayınında açıklamalar yapan dışişleri bakanı ahmet davutoğlu, tutanakların basına sızmasının süreç için ne anlam ifade ettiği sorusuna, "ayrıntılara değil büyük resme bakılmalı" yanıtını verdi. davutoğlu, “bunlar, stratejik hesap içinde bu işi provoke etmek isteyen çevrelerin hesabı olabilir" dedi.

tarihi bir süreçten geçtiklerini vurgulayan davutoğlu, "herkesin de bu tarihi sürecin gerektirdiği sorumlulukla ve soğukkanlılıkla davranması gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.

davutoğlu, ‘tribünlere dönük olarak yapılabilecek her türlü faaliyetin sürece zarar verme ihtimali bulunduğuna’ işaret etti ve şöyle devam etti:

"benzer süreçler başka ülkelerde yaşandığında ne tür kısıtlamalar konduğunu, hem bilinen kısıtlamalar, hem de bilinmeyen, herkesin kendi kendisine oto sansür uyguladığı ne süreçler yaşandığını ben biliyorum."

geçtiğimiz yılın son günlerinde başbakan recep tayyip erdoğan tarafından telaffuz edilen öcalan ile görüşme sürecinin içeriğine ilişkin ilk bilgileri ise 31 aralık'ta erdoğan’ın siyasi danışmanı yalçın akdoğan kamuoyuna açıklamıştı.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;