Kürt sorunu

BDP iktidardan adım bekliyor

PKK lideri Öcalan'ın önerisiyle toplanan Barış ve Demokrasi Konferansı'nda, müzakerenin eşit koşullarda yürütülmediği fikri seslendirildi.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

İlk buluşma

Katılım yoğun

İmralı'ya yeni heyet

Konferansa sivil toplum kuruluşları temsilcilerinden gazetecilere, yazarlardan akademisyenlere çok sayıda isim katıldı. [Çiğdem Mater-Twitter]

pkk'nın türkiye topraklarından çekilmeye başladığı dönemde bdp tarafından düzenlenen barış ve demokrasi konferansı'nın ilki ankara'da yapıldı. bdp istanbul milletvekili sebahat tuncel, çözüm sürecinde artık adım atma sırasının hükümette olduğunu söyledi.

imralı adası'nda tutuklu bulunan pkk lideri abdullah öcalan'ın önerisiyle toplanan konferansa sivil toplum kuruluşları temsilcilerinden gazetecilere, yazarlardan akademisyenlere çok sayıda isim katıldı. konferansın kapanışında kürsüye gelen isimlerden sebahat tuncel, iktidardan hamle beklediklerini belirterek "kürtlerin hakları pazarlık konusu yapılamaz" dedi.

tuncel, "eşit koşullarda müzakere olur. şimdi eşit koşullarda değiliz. sayın öcalan çok dar koşullarda bir sürece yön vermeye çalışıyor. bunu kabul etmemeliyiz" ifadesini kullandı.

türk: abd'liler şaşkın

bağımsız mardin milletvekili ve demokratik toplum kongresi (dtk) eşbaşkanı ahmet türk de, abd ziyaretinde beyaz saray'da yaptığı görüşmeden notlar aktardı. amerikalı yetkililerin bu süreçten memnun olduklarını dile getiren deneyimli kürt siyasetçi türk, "amerikalılar da sürecin çok acele ve hızlı gündeme gelmesinden ve adımlar atılmasına şaşırdıklarını söylediler" diye konuştu.

kürt meselesinin artık bir ortadoğu sorununa dönüştüğüne vurgu yapan türk, "ortadoğu’da kürtler hem istikrarın hem de istikrarsızlığın nedenidir. yeni bir dünya yeni bir yaklaşım yeni bir bakış ile başlamamız lazım. bugün suriye'de el kaide'nin desteklediği bir hareketin asla ve asla suriye'ye demokrasi getirmeyeceği ortadadır" dedi.

istanbul milletvekili sırrı süreyya önder ise, en temel insani hakların hiçbir pazarlık ve şarta bağlanmayacağı görüşünün sonuç bildirgesine yansımasını istedi.

yeni heyet gidecek

kürt sorununun çözümü için başlatılan süreçte bdp'den yeni bir heyet imralı adası'nda pkk lideri abdullah öcalan'la görüşecek.

milletvekilleri sırrı süreyya önder ve pervin buldan'ın bulunduğu heyete bu kez bdp eşbaşkanı gültan kışanak da katılacak. 
imralı ziyaretiyle ilgili adalet bakanlığı'na başvuran bdp heyeti gelecek cevaba göre hafta içinde adaya gidecek.
hükümetin, geçen yıl hakkari'nin şemdinli ilçesinde pkk'lılarla kucaklaştığı görüntüler nedeniyle kışanak'a sıcak bakmadığı biliniyor.
yeni çözüm sürecinin ilk adımı milli istihbarat teşkilatı'nın (mit) hükümet adına öcalan'la pkk'nın silah bırakması için görüşmeye başlamasıyla atılmıştı. görüşmelerin içeriğinin ilk kez 31 aralık 2012'de açıklanmasının ardından, bdp'li ve bağımsız milletvekillleri düzenli aralıklarla beş kez öcalan'ı ziyaret etmişti. bu ziyaretler sonucunda öcalan, diyarbakır'da 21 mart’taki nevruz kutlamaları sırasında okunan mesajı ile pkk’ya sınır dışına çekilme çağrısı yapmıştı.

pkk’nin kandil’deki silahlı güçlerini yöneten murat karayılan daha sonra 8 mayıs'tan itibaren silahlı güçlerini türkiye’den çekeceklerini duyurmuştu

türkiye topraklarında 2 bin civarında olduğu tahmin edilen pkk'lıların sınır dışına çekilme süreci devam ediyor.

kaynak: al jazeera ve ajanslar 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;